SOSURI
45. Sos alb simplu I (1 porţie = 60 g)
Făină 5 g, lapte 50
ml sau bulion de carne (legume) 50 ml, eventual unt 5 g.
Făina se
prăjeşte în tigaie şi se lasă apoi să se răcească. Se pune într-o cratiţă şi se
dizolvă în lapte sau bulion. Se lasă 30 de minute, se amestecă din nou şi se
pune la fiert 10-15 minute, completând laptele sau bulionul care scad prin
fierbere. Dacă sosul s-a îngroşat prea tare, înainte de a se servi se adaugă unt.
Calorii: 50-75/porţie
46. Sos alb simplu II (1 porţie = 100 g)
Făină 5 g, unt 5 g, lapte 100 ml, suc de lămâie 1 ml,
verdeaţă 5 g, sare 1 g.
Se dizolvă
făina în două linguriţe de apă rece şi se răstoarnă peste laptele fierbinte. Se
dau câteva clocote, pentru ca făina să fie bine fiartă şi se sărează. La servire se
adaugă untul, care se topeşte în sosul fierbinte. Pentru corectarea gustului, se pot
adăuga câteva picături de suc de lămâie (înglobate picătură cu picătură, pentru
a nu precipita proteinele din lapte) şi mărar tocat fin.
Calorii: 110/porţie
47. Sos alb simplu III (6
porţii x 90-100 g)
Făină 50 g, unt 35 g,
apă (zeamă de carne) 500 ml, sare 8 g.
Se pune untul
într-o tigaie şi se lasă pe foc până se topeşte. Se face focul mic, se adaugă făina şi se amestecă, ţinându-se pe foc
până când făina devine uşor gălbuie. Se
adaugă apa (zeama de carne) fierbinte, se pune sarea şi se amestecă. Se lasă pe
foc să dea 1-2 clocote.
Se foloseşte la carnea rasol şi la
diferite soteuri de legume.
Calorii: aprox. 70/porţie
48. Sos alb cu lapte - Bechamel (6 porţii x 100 g)
Făină 100 g, unt
(margarina) 100 g, lapte 500 ml, sare 10 g.
Se
pregăteşte la fel ca sosul anterior (reţeta nr. 47), numai că în loc de apă
(zeamă de carne) se pune lapte.
Se
foloseşte la pregătirea crochetelor, budincilor, sufleurilor sau la diferite umpluturi.
Calorii: aprox. 240/porţie
49. Sos alb cu smântână (6 porţii x 100 g)
Făină
50 g, unt 35 g, apă (zeamă de carne) 500 ml, smântână 200 g, sare 10 g.
Se pregăteşte la fel ca sosul din reţeta nr. 47, în plus se adaugă la
sfârşit, smântână şi se lasă pe foc să mai dea câteva clocote.
Se foloseşte la diferite preparate din carne, ouă, legume.
Calorii: aprox. 150/porţie
50. Sos de smântână I (1 porţie x 120 g)
Smântână
20 g, supă de carne (legume) 100 ml, mărar 5
g.
Se bate
smântână cu supa (reţetele nr. 3, 4, 32) şi se adaugă mărarul tocat mărunt.
Calorii: 80-90/porţie
51. Sos de
smântână II (2 porţii x 130-140 g)
Lapte 250 ml, făină 10 g, smântână 30 g, sare 3 g.
Lapte 250 ml, făină 10 g, smântână 30 g, sare 3 g.
Din lapte, făină şi
sare se prepară un sos alb simplu (vezi reţeta nr. 45) la care se adaugă, înainte de servire, smântână dulce,
proaspătă.
Calorii: 80/porţie
52. Sos de iaurt (2 porţii x 110-120 g)
Ulei
10 g, iaurt 200 g, făină 20 g, mărar tocat 10 g, sare 3 g.
Uleiul se amestecă cu făina desfăcută cu puţină apă rece şi apoi cu
iaurtul şi sarea. Se bat bine cu telul, apoi compoziţia se ţine pe foc, până când
făina este bine fiartă. La sfârşit, se adaugă
mărarul tocat fin.
Calorii: 130/porţie
53. Sos de roşii (o porţie: 100 g)
Unt 5 g, roşii 50 g (o roşie mică), făină 10 g, apă (bulion de legume sau
de carne) 40-50 ml, zahăr 3 g, sare 1 g, smântână 10 g,
eventual morcov 50 g şi suc de roşii 20 g.
Se topeşte într-o cratiţă untul; când acesta fierbe, se adaugă roşia
tăiată felii, peste care se presară făină şi se
subţiază cu apă sau bulion. Se adaugă zahărul, se fierbe
10 min şi apoi se trece printr-o sită deasă. Se adaugă sarea, smântână, şi se lasă să fiarbă
din nou pentru ca sosul să se îngroaşe.
În
sosul de roşii făcut mai subţire se poate adăuga morcov fiert, dat prin sită. La sfârşitul preparării, putem vitaminiza sosul prin adaos de suc de
roşii.
Calorii: 110 (preparat cu apă.) Dacă se pune şi
morcov se adaugă 22 calorii, iar pentru sucul de roşii încă
4 calorii
54. Sos de roşii pentru mâncăruri (2 porţii x 100 g)
Roşii 300 g, rădăcină pătrunjel 15 g, unt (ulei) 10 g, făină 5 g, ceapă
fiartă 5 g, verdeaţă 10 g, sare 3 g.
Se spală roşiile şi 200 g din ele se fierb 10 min, împreună cu
pătrunjelul, apoi se dau printr-o sită. Sucul astfel obţinut, se pune pe foc
sau, pentru a-l îngroşa, i se adaugă făină,
diluată în prealabil într-o lingură de apă rece.
Se
fierbe această compoziţie împreună cu untul (uleiul), ceapa (fiartă separat şi pasată prin
sită) şi sarea.
La servire, în sos se adaugă sucul de la roşiile rămase (100 g) şi
verdeaţa tocată mărunt.
Calorii: 80/porţie
55. Sos de roşii pentru feluri din făinoase (2 porţii x 100 g)
Roşii 300 g, unt 10 g, zahăr 5 g, sare 3 g, verdeaţă 10 g.
Roşii 300 g, unt 10 g, zahăr 5 g, sare 3 g, verdeaţă 10 g.
Se prepară întocmai ca sosul din reţeta anterioară (nr. 54), dar în loc de
făină se foloseşte zahărul pentru îngroşare; nu se adaugă ceapă.
Calorii: 70/porţie
56. Sos de roşii românesc I (8 porţii x
100 g)
Roşii 1 kg,
unt (margarina) 80 g, sare 10 g, zahăr 10 g, eventual smântână 150 g.
Roşiile se
spală, se curăţă şi se pun la fiert, tăiate bucăţi. Când sunt bine fierte, se
trec prin sită, apoi se adaugă untul, sarea şi zahărul şi se mai fierbe până se
îngroaşă.
La sfârşit, se poate amesteca cu 150 g smântână.
Calorii: 130/porţie (cu smântână)
57. Sos de roşii românesc II (8 porţii x 100 g)
Roşii 1 kg, ulei 200
ml, ceapă 100 g, zahăr 10 g, sare 10 g, pătrunjel verde 20 g.
Roşiile se
curăţă de coajă şi seminţe, se taie în bucăţi mari şi se pun la fiert cu ceapa şi
pătrunjelul tocat mărunt. Pe parcurs se adaugă uleiul, sarea şi zahărul şi, după ce au
fiert bine, se strecoară.
Calorii: 240/porţie
58. Sos tomat natural (8 porţii x 100 )
Roşii 1 kg,
apă (supă carne), unt (ulei) 50 g, ceapă 100 g, sare 10 g, zahăr 20 g,
pătrunjel verde 20 g.
Se spală
roşiile şi se taie mărunt. Se pun într-o oală cu apă sau cu supă de carne (reţeta
nr. 32), cu ceapa curăţată şi spălată şi cu sarea. Se lasă pe foc să fiarbă. După ce au
fiert, se dau roşiile prin sită şi, în acelaşi vas, se strecoară zeama de fierbere; se
adaugă untul (uleiul) şi pătrunjelul tocat. înainte de a se servi, se amestecă bine.
Se serveşte la
diferite garnituri din legume, la preparate din carne şi făinoase.
Calorii: 80/porţie (cu apă) 135/porţie (cu supă de carne)
59. Sos olandez (2 porţii x 100 g)
Făină 10 g,
unt 10 g, lapte 200 ml, 1 gălbenuş, suc de lămâie 2 ml, verdeaţă 10 g, sare 2
g.
Se prepară ca
sosul alb de la reţeta nr. 46, dar la sfârşit se adaugă încetul cu încetul,
gălbenuşul de ou, bătut în prealabil cu foarte puţină sare.
Pentru creşterea
aportului de proteine, pentru copiii peste un an se poate adăuga şi albuşul
bătut spumă.
Calorii: 155/porţie
60. Sos de legume (2 porţii x 100 g)
Morcov 50 g,
pătrunjel 50 g, dovlecei 50 g, roşii 100 g, cartofi 50 g, ţelină 5 g, apă 200
ml, ulei 10 g, suc de lămâie 2 ml, verdeaţă 10 g, sare 3 g.
Se curăţă
zarzavaturile, se rad şi se fierb înăbuşit în apă. După ce au fiert bine, se trec
prin sită, se adaugă uleiul, sarea şi se mai dă un clocot. La servire, se adaugă sucul
de lămâie şi verdeaţa tocată mărunt.
Când sosul nu conţine
cartofi, se adaugă 5 g făină.
Calorii: 90/porţie
61. Sos roz (1 porţie x 100 g)
Sos alb, morcov 20-30 g.
Sos alb, morcov 20-30 g.
Se face un
sos alb (reţeta nr. 46), la care se adaugă suc de morcovi preparat astfel: se
curăţă morcovii, se spală, se rad şi se storc prin tifon, iar sucul se toarnă
în sosul alb.
Se serveşte cu rasol
de carne.
Calorii: 120/porţie
62. Sos de mărar (2 porţii x 80 g)
Bulion de
oase degresat 150 ml, făină 10 g, smântână 20 g, sare 2 g, mărar verde tocat
20 g.
Se pune la
fiert bulionul de oase (reţeta nr. 27) şi, când clocoteşte, se adaugă făina,
subţiată tot cu puţin bulion de oase. Se fierbe la foc mic 15 minute, apoi se adaugă sarea
şi mărarul tocat fin şi se mai dă un clocot.
Se serveşte
cu smântână, lângă perişoare de carne sau rasol. Se poate pregăti şi fără
smântână.
Calorii: 60/porţie
63. Sos cu unt (1 porţie = 10 g)
Unt 10 g, suc de lămâie 2 ml.
Unt 10 g, suc de lămâie 2 ml.
Untul proaspăt se freacă bine sau
se bate cu telul, până se înmoaie. Amestecând continuu,
adăugăm câte puţin suc de lămâie.
Este indicat la
rasoluri, chifteluţe de carne sau paste ori legume fierte înăbuşit.
Calorii: 77/porţie
64. Sos cu brânză rasă (1 porţie = 100 g)
Făină 5 g,
unt 5 g, lapte 100 ml, suc de lămâie 1 ml, verdeaţă 5 g, sare 1 g, brânză rasă
10-15 g.
Se prepară un sos
alb (reţeta nr. 46). Acestui sos, fierbinte, i se adaugă 2 linguriţe de
brânză rasă (telemea sau de vacă), care se lasă să se topească. Dacă este
pregătit cu brânză de vaci, se poate da de la vârsta de 7 luni; cu telemea se serveşte
copiilor peste 1 an.
Calorii: 130-150/porţie
65. Sos de salată cu smântână (o
porţie: 50-60 g)
Ulei 5 ml,
apă 30 ml, oţet de fructe (mere) sau miere 5 ml, smântână 15 g, pătrunjel 3 g,
mărar 2 g.
Se freacă
uleiul cu apa şi oţetul, se adaugă smântână şi, la sfârşit, verdeaţa tocată
mărunt.
Se foloseşte la diverse salate.
Calorii: 75/porţie
66. Sos
„vinaigrette" (3 porţii x 15 g)
Ulei 15 ml, oţet de
fructe (sau, preferabil, zeamă de lămâie) 7 g, sare 1 g.
Toate ingredientele
se amestecă într-un pahar cu două linguri apă şi se bat bine. Se
foloseşte la salate sau la rasoluri.
Calorii: 45/porţie
67. Sos de lămâie (1 porţie = 15 g)
Ulei 5 ml, zeamă de
lămâie 5 ml, apă 5 ml, sare 1 g, verdeaţă 5 g.
Verdeaţa se
toacă mărunt şi apoi se amestecă totul într-o ceaşcă. Se serveşte la salate de crudităţi, mai ales
la hepatici.
Calorii: 50/porţie
68. Sos de maioneză (aproximativ 300 g = 10 porţii)
Gălbenuş de ou 1-2 buc, ulei 150 ml, zeamă de lămâie 5 ml.
Gălbenuş de ou 1-2 buc, ulei 150 ml, zeamă de lămâie 5 ml.
Se freacă un
gălbenuş cu uleiul, turnat la început picătură cu picătură. Când se leagă,
cantitatea de ulei se poate mări. Din când în când se adaugă zeamă de lămâie.
Se poate
prepara şi cu un gălbenuş fiert şi unul crud. în acest caz, se freacă întâi
gălbenuşul fiert, apoi cel crud şi se măreşte cantitatea de ulei. Dacă maioneza
se
taie, se adaugă câteva picături de apă rece şi se amestecă continuu. Pentru
reuşita unei maioneze trebuie ca ingredientele folosite să aibă aceeaşi
temperatură.
Nu se serveşte copiilor sub un an.
Calorii: aproximativ 150/porţie
69. Sos de maioneză dietetic (aprox. 250
g = 4 porţii)
Ulei 15 ml,
făină 5 g, gălbenuş ou 1 buc, lapte îndoit cu apă 200 ml, sare 6 g, suc de
lămâie 5 ml.
Se fierbe
făina în laptele îndoit cu apă şi cu sare, până se obţine un sos gros. Se răceşte,
se freacă gălbenuşul de ou cu câte puţin din sosul preparat, iar apoi se încorporează
uleiul încetul cu încetul. La sfârşit se adaugă zeama de lămâie în picături, frecând tot timpul.
Se serveşte lângă rasoluri sau la salate de legume.
Acest sos se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 65/porţie
70. Maioneză preparată cu mixerul (aprox. 300 g = 15 porţii)
Ulei 250 ml, ouă 2 buc, sare 5 g, sucul de la 1/2 lămâie.
Ulei 250 ml, ouă 2 buc, sare 5 g, sucul de la 1/2 lămâie.
Într-un
borcan sau o cană de plastic se pune oul (albuşul şi gălbenuşul) se toarnă
deasupra zeama de lămâie, sarea şi tot uleiul. Se cufundă în vas elicea
metalică a mixerului, care este apoi pus în funcţiune cu viteza cea mai mare.
Pentru a nu se roti şi borcanul, se pune sub el un
şervet îndoit.
Maioneza se leagă pe
fundul vasului. Dacă nu s-a încorporat tot uleiul, se repetă cufundarea şi
ridicarea piciorului mixerului prevăzut cu elice metalică. Maioneza se
prepară în 30 s.
Se recomandă copiilor mai mari de un an.
Calorii: 155/porţie
71. Maioneză cu brânză de vaci (4 porţii x 60 g)
Brânză de vaci 120
g, gălbenuş de ou 1 buc, lapte 80 ml, sare 5 g, suc de lămâie 10
ml, ulei 50 ml.
Se amestecă
brânza cu laptele şi gălbenuşul de ou. Treptat, se adaugă uleiul, amestecând
continuu. Se acreşte tot treptat, cu zeamă de lămâie.
Se poate servi cu
rasol de carne, legume fierte, salată de cartofi sau salată verde.
Poate fi dat copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 160/porţie
72. Sos de mere (4 porţii x 100 g)
Mere 200 g, lapte 50
ml, făină 5 g, zahăr 10 g, apă 200 ml, unt 5 g, sare 5 g.
Merele
curăţate şi tăiate felii, se fierb în apă până se înmoaie. în timpul fierberii se adaugă făina amestecată cu laptele,
zahărul şi sarea şi se lasă să mai fiarbă
10-15 min. La sfârşit se adaugă untul. Se
poate servi cu carne fiartă sau cu friptură înăbuşită. Poate fi dat copiilor mai mari de 7 luni.
Calorii: 55/porţie
73. Sos cu gem de măceşe (3 porţii x 60 g)
Gem de măceşe 15 g (o
lingură), unt 10 g, făină 20 g, lapte 15 g.
Se fierbe
făina în lapte, amestecând tot timpul, ca pentru sosul alb (reţeta nr. 45). Apoi se
adaugă gemul de măceşe, cu care se mai lasă să dea un clocot. Se ia de pe foc şi se
adaugă untul.
Se serveşte cu rasoluri (carne fiartă) sau cu fripturi.
Calorii: 140/porţie
74. Sos de fructe (2 porţii x 80 g)
Fructe (mere, vişine
sau caise) 200 g, făină 5 g, unt 5 g, zahăr 5 g.
Jumătate din
cantitatea de mere se pune la fiert, cu coajă şi miez. Zeama obţinută se
strecoară şi în ea se adaugă făina (diluată în prealabil în puţină apă rece), zahărul şi
untul. Se dau câteva clocote, până când se obţine un sos de consistenţa dorită.
înainte de servire se rade cantitatea de mere păstrată crudă, care apoi se
stoarce prin tifon. Zeama obţinută se adaugă la sos în momentul servirii,
pentru a păstra vitaminele.
La fel se prepară şi sosul de vişine sau de caise.
Acest sos de fructe se serveşte la fripturi sau rasoluri.
Este indicat mai
ales în convalescenţă, după hepatită, în nefrite, la copii distrofici
mai mari de 9 luni.
Calorii: 90/porţie
75. Sos caramel (4 porţii x 60 g)
Lapte 200 ml, zahăr
50 g, făină (simplă sau rumenită) sau zeamil 10 g.
Se pune
zahărul într-o cratiţă curată, la foc slab şi se lasă până se caramelizează uşor. Se
adaugă puţină apă şi se fierbe până când zahărul se dizolvă complet. Se adaugă
laptele, iar făina se desface separat în puţin lapte rece şi se pune peste laptele care
fierbe. Se continuă fierberea, până când preparatul se îngroaşă.
Laptele
poate fi înlocuit cu apă.
Sosul caramel se adaugă la budinci şi fructe.
Calorii: 90/porţie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu