UPE - CREME FĂRĂ CARNE
1. Bulion limpede de legume
(1 porţie = 200-250 ml) Morcov 25 g, păstârnac 25 g, rădăcini pătrunjel 10 g, ţelină 5 g, cartofi 50 g, frunze pătrunjel 3 g, apă 300 ml, sare (după gust).
Se
curăţă zarzavaturile, se spală şi se dau pe râzătoare, apoi se pun la
foc cu apa care a clocotit, uşor răcită, într-un vas bine acoperit. Se
fierb aproximativ o oră, se adaugă verdeaţa şi se ţine vasul acoperit
încă 5 minute. Se strecoară şi se poate adăuga suc de roşii (lămâie). De
asemenea, se pot adăuga: lapte (30-40 ml), unt (5 g), smântână (15-20
g) sau ou (1/4). Calorii: aprox. 60/porţie
2. Bulion de zarzavat (1 porţie = 200 - 250 ml) Zarzavat galben (morcovi, gulii) 70 g, cartofi 50 g, leguminoase verzi (mazăre, fasole) 10 g, sare.
Se
curăţă zarzavaturile, se taie bucăţi mai mari; mazărea se spală. Se
acoperă totul cu 1 litru de apă rece şi se fierbe acoperit, până când
rămân 250-300 ml. Bulionul se strecoară şi zarzavatul se îndepărtează.
După ce s-a adăugat sare, se fierbe supa încă o dată. Din acest bulion
se poate face un borş, o ciorbă cu un zarzavat oarecare, sau i se pot
adăuga făinoase (gris, tăiţei etc), 15 g%. Calorii: aprox. 700/porţie
(fără făinoase)
3. Supă de zarzavat I Prima supă pentru sugarul de 3 luni şi jumătate - 4 luni (1 porţie = 200 ml) Apă 500 ml, morcov 100 g, ţelină 25 g, rădăcină pătrunjel 25 g, cartofi 50 g, câteva frunze fragede de pătrunjel, gris 5-10 g, ulei (unt) 5 g, sare 1 g.
Zarzavaturile
curăţate, spălate şi tăiate mărunt, se pun în apă rece şi se fierb 1-1%
oră, într-un vas acoperit. Când zarzavaturile sunt bine înmuiate (se
zdrobesc uşor cu furculiţa), supa se strecoară. Bulionul astfel obţinut
se pune din nou la fiert, se adaugă grisul „în ploaie" şi se fierbe încă
10-15 minute. La ultima fierbere se adaugă uleiul (untul), după care se
lasă să clocotească 2-3 minute, iar la sfârşit se pune un vârf de cuţit
(1 g) de sare. La început, până când copilul se obişnuieşte cu supa, se
poate adăuga şi o linguriţă (5 g) de zahăr la 100 ml supă, scăzând apoi
treptat cantitatea de zahăr, sau lapte (cam o treime faţă de cantitatea
de supă) care şi el va fi eliminat treptat. Grisul poate fi înlocuit cu
pesmet, zeamil sau făină de orez. Calorii: aprox. 150/porţie cu gris 5%
sau 165 cu gris (10%)
4. Supă de zarzavat II Pentru sugarul de 4-5 luni (1 porţie = 200 ml) Apă 500 ml, morcov 70 g, ţelină 70 g, pătrunjel, un ardei gras, o roşie, frunze de pătrunjel, zeamă de lămâie 5 ml, sare 2 g, ulei (unt) 5
g. Zarzavaturile curăţate şi spălate se pun în apă rece. Se fierb 1 - 1
½ oră (până se înmoaie bine), apoi se strecoară şi se pasează, după
care se pun din nou la fiert; se adaugă uleiul (untul) şi sarea,
lăsându-se să fiarbă în clocot încă 2-3 min. La servire se adaugă zeamă
de lămâie. Calorii: aprox. 130/porţie
5. Supă de zarzavat cu gris (1 porţie = 200-250 ml) Apă 500 ml, zarzavat 100-130 g (variabil, după sezon: un morcov, o gulie, un cartof, o ţelină, 1 ceapă mică, 2-3 fire de zarzavat alb de supă, un dovlecel mic, % roşie, câteva foi de spanac şi salată verde, eventual puţin praz, o lingură de mazăre verde boabe (15 g), câteva păstăi de fasole verde), gris 15-20 g, ulei (unt) 8 g, sare 1-2 g, eventual făină 8 g.
Zarzavaturile se spală bine, se curăţă, se spală din nou, se taie în
bucăţi mari, se pun în apă clocotită şi se fierb acoperite aprox. 2 ore.
Nu vom pune la început întreaga cantitate de apă, ci doar jumătate,
completând în timpul fierberii, fără a amesteca prea des. La sfârşit se
adaugă sarea, după care supa se strecoară şi se pune pe foc,
adăugându-se grisul „în ploaie". înainte de servire, se adaugă în supă
uleiul (untul) sau un rântaş, preparat astfel: se încinge untul în
tigaie până ce dispar mirosul neplăcut şi spuma. Se face focul mic şi se
adaugă făina, amestecând până când aceasta se rumeneşte. Se stinge cu
supa de legume, amestecând mereu şi se fierbe totul încă 10 min.
Calorii: 155-170/porţie
6. Supă de zarzavat cu paste făinoase (1 porţie = 200-250 ml) Apă 500 ml, morcov 50 g, ţelină 10 g, albitură 15 g, ceapă 10 g, cartofi 50 g, ulei 8 ml, roşii 25 g, verdeaţă, sare 1 g, paste făinoase 20 g.
Morcovul, ţelină, albitura şi ceapa se curăţă, se spală, se taie mărunt
şi se pun la fiert într-o oală cu capac. Se adaugă sarea. Când sunt pe
jumătate fierte, se adaugă şi cartofii, curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi
cubuleţe, roşiile tăiate felii. După ce au fiert bine toate legumele, se
adaugă pastele făinoase (fierte separat şi apoi bine limpezite) şi
uleiul. Se dă încă un clocot şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
Calorii: 190/porţie
7. Supă Czerni- Kleinschmidt (1 porţie = 200ml) Unt 5 g, făină 5 g, zahăr 5 g, apă 100 ml, lapte 75 ml (60 sau 50) ml.
Untul se topeşte la foc moale 3-5 min, până dispare spuma şi nu se mai
simte mirosul acru, amestecând mereu cu o lingură de lemn. Se adaugă
făina şi compoziţia se amestecă până când capătă o culoare brună, dispar
grunjii şi devine fluidă. Se adaugă, puţin câte puţin, apă fierbinte şi
zahăr, amestecând mereu. Se fierbe 10 min, adăugându-se apa pierdută
prin evaporare şi se trece printr-o sită deasă, pentru a se sfărâma
grunjii. La acest amestec cald se adaugă laptele cald în proporţie de %
(75 ml), 2/3 (60 ml) sau Vi (50 ml), după vârstă şi toleranţa digestivă.
Se recomandă la sugarii mai mari de 3 luni. Calorii: 100-125/porţie
8. Fiertură MORO I (5 porţii x 200 ml) Lapte 1 I, făină 30 g, zahăr 70 g, unt 50 g.
în laptele rece se adaugă făina cernută şi rumenită şi zahărul. Se
fierb în clocot 20 min, completând apa ce se pierde prin fierbere. Se
adaugă untul şi se continuă fierberea până la topirea acestuia. Datorită
valorii calorice mari (1 420 cat/l) se recomandă copiilor mai mari de 6
luni. Calorii: 285/porţie
9. Fiertură MORO II (5 porţii x 200 ml) Lapte 1 I, făină rumenită 70 g, zahăr 50 g, unt 50 g.
Se amestecă făina şi zahărul cu laptele şi se fierb în clocot 20 min
apoi se pune untul. în timpul fierberii se amestecă mereu cu o lingură
de lemn. Se recomandă copiilor mai mari de 6 luni. Valoarea sa calorică
este foarte mare (1600 cal/l). Calorii: 320/porţie
10. Supă de cartofi (1 porţie = 200-250 ml) Apă 500 ml, cartofi 100 g, morcov 25 g, ceapă 10 g, pătrunjel 10 g, ulei 5 ml, sare, verdeaţă, eventual 10 g smântână (iaurt). Se pun la fiert apa cu uleiul şi sare (1-2 g). Când dă în clocot, se adaugă
morcovul curăţat, spălat şi ras, şi rădăcina de pătrunjel, curăţată şi
spălată. Când unt fierte pe jumătate, se pun cartofii, curăţaţi, spălaţi
şi tăiaţi în cubuleţe şi ceapa tocată mărunt. Se fierbe până când
cartofii sunt bine pătrunşi, fără să se sfărâme. La sfârşit, se adaugă
verdeaţa. Se poate bate cu smântână sau iaurt. Calorii: 135/porţie (fără
smântână) 160/porţie (cu smântână)
11. Supă de roşii (2 porţii x 200 ml) Apă 500 ml, ceapă 30 g, morcov 50 g, pătrunjel 25 g, roşii 300 g, ardei gras o bucată, orez 15 g, unt 8 g, verdeaţă tocată 5 g, sare 2 g.
Se pun la fiert, curăţate şi spălate, ceapa întreaga, morcovul,
pătrunjelul şi ardeiul gras, tăiat în felii. Când legumele sunt moi se
adaugă roşiile spălate, curăţate de coajă şi tăiate în bucăţi. Supa se
mai fierbe 10-15 min, apoi se ia de pe foc. Ceapa se aruncă, iar
celelalte zarzavaturi se pasează prin sită şi, împreună cu zeama, se pun
din nou la fiert, adăugându-se orezul, ales şi spălat. Se lasă să
fiarbă până se înmoaie orezul, completându-se lichidul pierdut prin
evaporare. Se pune apoi sare, iar la servire se adaugă untul şi verdeaţa
tocată fin. Se recomandă copiilor mai mari de 9 luni. Calorii: aprox.
105/porţie
12. Supă de mazăre (1 porţie = 200 ml) Mazăre verde 75 g, ulei 5 g, morcov 25 g, pătrunjel 15 g, orez 5 g, smântână 5 g, mărar 3 g, sare 1-2 g.
Se pun la fiert în apă rece morcovul şi rădăcina de pătrunjel, tăiate
fideluţă. Când sunt pe jumătate fierte, se adaugă şi mazărea şi se lasă
să clocotească încă 30 min. Se pasează prin sită. Se pun din nou la
fiert şi, la primul clocot, se adaugă orezul, ales, spălat şi fiert
separat, uleiul şi sarea. Smântână şi verdeaţa se adaugă la servire. În
loc de orez, supa de mazăre poate fi servită cu crutoane de pâine.
Calorii: 100/porţie
13. Supă de zarzavat cu sos alb şi gălbenuş de ou (2 porţii x 200-250 ml) Apă 1 I, zarzavaturi amestecate 400 g, făină 10 g, unt (ulei) 10 g, gălbenuş ou 1 buc, sare 2-4 g.
Se pregăteşte un bulion de zarzavat ca la reţetele anterioare. După ce a
fost strecurată, zeama se pune din nou la fiert. Separat, se prepară un
sos alb din făină, simplă sau rumenită, care se diluează la rece cu
puţină apă sau zeamă din supă şi se toarnă apoi în supa care fierbe. Se
continuă fierberea încă 15-20 min, amestecând permanent, apoi se adaugă
sarea şi untul (uleiul) şi se mai fierbe totul 1-2 min. Când se
serveşte, se adaugă gălbenuşul de ou fiert şi pasat, care se amestecă
foarte bine în supă. Se recomandă copiilor peste 6-7 luni. Calorii:
190/porţie
14. Supă de ou (Stoeltzner) - 4 porţii x 200 ml Lapte fiert 500 ml, apă 500 ml, făină (zeamil) 10 g, zahăr 50 g, gălbenuşuri de ou 2 buc.
În apa care fierbe se adaugă făina (zeamilul), după ce a fost diluată
în puţină apă rece. Se continuă fierberea 10-15 min, amestecând mereu cu
o lingură de lemn, apoi se adaugă laptele fiert şi îndulcit. Compoziţia
se ia de pe foc şi - cât este încă fierbinte - i se
adaugă gălbenuşurile, în prealabil bătute şi diluate cu puţină apă.
Amestecul se face treptat. Oul nu trebuie să coaguleze, iar amestecul
trebuie să fie cât mai omogen. Se răceşte brusc, punând vasul cu supă în
alt vas cu apă rece. Se amestecă în continuare până când supa este
complet răcită. Se recomandă sugarilor mai mari de 7 luni. Calorii: 1
75/porţie
15. Supă de roşii cu orez (2 porţii x 200 ml) Supă de zarzavat strecurată 400 ml, roşii 150 g, orez 30 g, ulei 10 ml, sare, verdeaţă.
Se prepară o supă de zarzavat (reţeta nr. 2) care se strecoară în alt
vas, se fierb roşiile şi apoi se trec prin sită. In supa de zarzavat se
fierbe bine orezul ales şi spălat. Apoi se adaugă roşiile, uleiul şi
sarea şi se mai dă un clocot. Se serveşte cu verdeaţa tocată mărunt. în
timp ce fierbe, se mai poate adăuga o linguriţă de zahăr. Se recomandă
copiilor mai mari de 9 luni Calorii: 160/porţie
16. Supă de dovlecei (2 porţii x 200 ml) Dovlecei 250 g, morcovi 100 g, păstârnac 50 g, ceapă 30 g, unt (ulei) 20 g, orez 10 g, apă 600 ml, făină 10 g, smântână 50 g, sare, pătrunjel 40 g.
Zarzavatul tăiat mărunt se pune la fiert în apă cu puţină sare. Când
este bine fiert, se strecoară supa. Se curăţă dovleceii şi se taie în
felii nu prea subţiri, ca să nu se sfărâme, apoi se pun în supa care
clocoteşte, o dată cu orezul spălat. Se lasă să .mai fiarbă 15-20
minute. Se topeşte untul într-o tigaie, fără să se încingă, se amestecă
cu făina şi se fierbe cu câteva linguri de supă. Acest sos se răstoarnă
în supa care clocoteşte, fierbând totul încă 15 min. La sfârşit, se
adaugă smântână şi pătrunjelul verde tocat. Calorii: aprox. 130/porţie
17. Supă de fasole verde (2 porţii x 200 ml) Fasole verde 250 g, morcov 50 g, ceapă 30 g, unt (ulei) 30 g, zahăr 5 g, roşii , 100 g (sau o linguriţă bulion), făină 10 g, apă 1 I, sare, pătrunjel verde 10 g.
Se curăţă morcovul şi ceapa, se toacă mărunt şi se pun să fiarbă în
apă. Când zarzavatul este aproape fiert, se adaugă fasolea spălată şi
tăiată în bucăţele de 2 cm. Se fierbe în continuare în vasul acoperit.
Separat, se prepară un sos din făină şi zeamă de supă şi se toarnă apoi
în oala cu zarzavaturi. Roşiile, curăţate de pieliţă şi sâmburi, se taie
în felii subţiri şi se pun în supă o dată cu sarea. Supa se poate acri
cu puţină zeamă de lămâie sau cu oţet de fructe (mere). Se serveşte după
ce s-a adăugat untul (uleiul) şi pătrunjel tocat şi s-a mai dat un
clocot. Calorii: aprox. 160/porţie
18. Supă cremă de cartofi (2 porţii x 200 ml) Apă 400 ml, cartofi curăţaţi 200 g, ceapă 30 g, unt 5 g, lapte 50 ml, zeamă de lămâie 10 ml (sare de lămâie), sare, pătrunjel 10 g.
Cartofii spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi felii se fierb în apă împreună cu
ceapa întreaga, decojită şi spălată. Când sunt bine înmuiate, se scot
din apă, ceapa se aruncă, iar cartofii se trec printr-o sită. Piureul
rezultat se pune în apa în care au fiert cartofii, se sărează, se pun
untul şi laptele şi se mai dă un clocot. La sfârşit se poate adăuga
pătrunjel fin tocat şi zeama (sau sarea) de lămâie. Calorii: aprox.
125/porţie
19. Supă cremă de morcovi cu lapte (2 porţii x 200 ml) Apă 500-600 ml, morcovi curăţaţi 200 g, lapte fiert 200 ml, sare 1 g.
Morcovii spălaţi şi curăţaţi, se taie în bucăţi mărunte, se pun în apă
şi se fierb 1 oră, apoi se iau de pe foc şi se trec prin sită. Piureul
rezultat se amestecă în 200 ml zeamă în care au fiert morcovii. Se
adaugă laptele, sarea şi se mai dă un clocot. Supa se recomandă de la
vârsta de 4 luni, mai ales la convalescenţii după boli diareice sau la
copiii predispuşi la tulburări digestive, vara. Calorii: aprox.
10O/porţie
20. Supă cremă de fidea (4 porţii x 200 ml) Supă limpede de legume 600 ml (vezi reţeta nr. 1), fidea 60 g, gălbenuş de ou 1 buc, lapte 100 ml, unt 12 g, verdeaţă 20 g, brânză de vaci (telemea) 40 g.
În supa de legume clocotindă se pune fideaua şi se fierbe 15 min. După
ce se răcoreşte, se adaugă oul subţiat cu lapte, brânza de vaci trecută
prin sită (telemeaua desărată şi rasă) şi untul. înainte de servire se
pune verdeaţa tocată mărunt. Se poate adăuga suc de roşii (10-20 ml).
Calorii: aprox. 160/porţie
21. Supă cremă de orez (4 porţii x 200 ml) Supă limpede de legume 600 ml (vezi reţeta nr. 1), orez 60 g, gălbenuş de ou 1 buc, lapte 100 ml, unt 12 g, sare 4 g.
În supa de legume clocotindă se pune orezul la fiert 30 min, după ce a
fost ales şi spălat, apoi se adaugă sarea şi laptele, amestecând
continuu. Separat, se subţiază gălbenuşul cu puţină supă, se bate bine
şi se adaugă cremei calde, împreună cu untul. Se poate servi cu verdeaţă
tocată sau cu suc proaspăt de morcovi. Se poate adăuga, de asemenea,
brânză de vaci (10 g) sau, pentru copiii mai mari de un an, telemea
desărată. Calorii: aprox. 150/porţie
22. Cremă de cartofi (4 porţii x 200 ml) Cartofi piure 250 g, supă limpede de legume 400 ml (vezi reţeta nr. 1), lapte 80 ml, gălbenuş de ou 1 buc, unt 15 g, sare 4 g, verdeaţă 20 g.
Se adaugă piureul de cartofi bătut cu lapte şi unt în supa de legume
sărată, care clocoteşte. înainte de servire se adaugă gălbenuşul de ou,
subţiat şi frecat separat cu puţină apă şi verdeaţa tocată mărunt. Se
poate servi şi cu smântână (30 g) sau cu crutoane de pâine. Calorii:
aprox. 140/porţie
23. Cremă de morcovi (1 porţie x 200 ml) Morcovi 125 g, apă 250 ml, lapte 25 ml, făină 3 g, unt 3 g, sare 1 g, smântână 10 g, verdeaţă 5 g.
În apa sărată care clocoteşte, se adaugă morcovii curăţaţi, spălaţi şi
raşi pe răzătoarea de zarzavat. După ce sunt fierţi, morcovii se trec
prin sită şi împreună cu zeama, se pun din nou la fiert. Când supa
clocoteşte, se adaugă un sos alb, pregătit astfel: făina se dizolvă în
două linguriţe de apă rece şi se răstoarnă peste laptele fierbinte. Se
dau câteva clocote, pentru ca făina să fie bine fiartă, apoi se adaugă
untul. Supa şi sosul alb se fierb împreună, amestecând continuu, iar la
sfârşit, se adaugă verdeaţa, tocată mărunt. Se poate servi cu smântână
şi cu crutoane de pâine. Fără smântână se poate da de la vârsta de 4
luni, iar cu smântână de la 6 luni. Calorii: 90-110/porţie
24. Cremă de dovlecei (1 porţie x 200 ml) Dovlecei 125 g, lapte 50 ml, smântână 10 g, sare, mărar, apă 250 ml.
După ce se curăţă de coajă şi se spală, dovleceii se fierb 25 minute în
apă clocotită, într-un vas acoperit. Separat, se face un sos alb din
făină diluat în lapte. Se trec dovleceii printr-o sită, apoi se amestecă
cu sosul alb şi cu zeama în care au fiert. Se mai dă un clocot, iar
după ce se răcoreşte se adaugă smântână şi mărarul tocat mărunt.
Calorii: aprox. 80/porţie
25. Cremă de spanac (4 porţii x 200 ml) Spanac 300 g, bulion de oase degresat 800 ml, smântână 20 g, gălbenuş de ou 1 buc, unt 12 g, sare 4 g, zeamă de lămâie 20 ml.
Se spală bine spanacul, se taie în felii cât mai mărunt şi se înăbuşă
într-o crăticioară, cu unt şi cu puţină apă. Când s-a înmuiat bine, se
pasează prin sită în bulionul de oase (reţeta nr. 27) şi se mai dă
câteva clocote. Se adaugă sarea, iar când s-a răcorit crema, gălbenuşul,
frecat separat cu smântână. Când se serveşte, se adaugă suc de lămâie
sau suc de roşii. Calorii: 125/porţie
26. Cremă de legume (1 porţie = 200 ml) Morcov 25 g, păstârnac 25 g, rădăcină de pătrunjel 10 g, ţelină 5 g, cartofi 50 g, dovlecei 15 g, fasole verde 15 g, roşii 25 g, pătrunjel verde 5 g, sare, apă 350 ml.
Se fierb zarzavaturile în ordinea lor de fierbere, într-un vas
acoperit, până sunt perfect înmuiate (50-60 min). Se trec toate
zarzavaturile prin sită şi se amestecă în apa în care au fiert. La
sfârşit se adaugă sarea şi pătrunjelul tocat mărunt. Se poate adăuga
smântână (10-15 g). Pentru copiii denutriţi se poate îngroşa cu 10 g
lapte praf. Calorii: 80/porţie (simplă)110/porţie (cu smântână)
130/porţie (cu lapte praf)
sursa: DR. LAURENTIU CERNAIANU - 400 de retete culinare pentru copilul tau 0 - 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu