joi, 5 decembrie 2013

Preparate dietetice folosite in alimentatia sugarului

PREPARATE DIETETICE FOLOSITE ÎN ALIMENTAŢIA SUGARULUI
 

Pentru prepararea alimentelor sugarului, mama va folosi ca unităţi de măsură, pentru lichide biberonul gradat din 10 în 10 ml, pînă la 200-250 ml, iar pentru solide linguriţa:
zahăr - 1 linguriţă = 5 g;
griş - 1 linguriţă = 5 g;
orez - 1 linguriţă = 5 g;
lapte praf - 1 linguriţă rasă = 2,5 g;
făină grîu - 1 linguriţă rasă = 2,5 g;
făină orez - 1 linguriţă rasă = 2,5 g;
făină de biscuit - 1 linguriţă rasă = 2,5 g.

Laptele de vaca cu fainos si 5% zahar

Se poate prepara cu mai multe sortimente de făinuri şi în concentraţii diferite:
5% griş;
5% făină de biscuit;
3% făină de orez;
3% zeamil.

Laptele cu griş
100 ml lapte de vacă integral sau lapte praf 13% se pun la fiert la foc mic cu 5 g zahăr. în momentul cînd începe să fiarbă se adaugă în ploaie, bătînd bine cu o furculiţă, 5 g griş. Se fierb 15 minute la foc mic, se completează pînă la 100 ml apa evaporată la fiert.

 Branza calcica
 
Un litru de lapte de vacă fiert în prealabil se în călzeşte la 80°C (cînd prinde o pojghiţă) se adaugă 3 g lactat de calciu (6 tablete pisate). Se menţine laptele la 80°C (pe marginea maşinei de gătit) cîteva minute, amestecînd cu o lingură pînă cînd se precipită cazeina în prezenţa acidului lactic rezultat din descompunerea lactatului de calciu la cald. Se strecoară prin tifon steril, se pasează de 2 ori prin tifon, se cîntăreşte şi se adaugă 5% zahăr. Dintr-un litru de lapte de vacă se obţin în medie 150g brînză calcică.
Valoarea calorică ð 150 kcal%.
Indicaţii:
 lîn alimentaţia diversificată;
 lca adaos de proteine la sugarii alimentaţi natural care nu progresează normal în greutate;
 lîn distrofia prin exces de făinoase;
 lîn regimurile hiperproteice.

Supa de zarzavat

Reţeta I
300 g legume asortate (cartofi, morcov, pătrunjel, ţelină, o roşie, un ardei verde, o ceapă şi frunze de spanac, lobodă, pătrunjel, leuştean, mărar, sfeclă, curăţate, spălate, şi tăiate felii sau cuburi etc. se pun la fiert în 600-700 ml apă rece. Se fierb 2 ore la foc mic, timp în care apa scade la 200 ml. Nu se completează apa evaporată la fiert. Se strecoară prin sită, legumele se îndepărtează, iar în zeama în care au fiert  le-gumele (200 ml) se adaugă un vîrf de cuţit de sare, se pune la foc şi cînd începe să fiarbă se adaugă în ploaie 5% (10 g) griş; se mai fierbe 15 minute şi la sfîrşit se a-daugă 5% (10 g) unt sau ulei de porumb.

Reţeta II
500 g legume asortate (ca în reţeta I) curăţate, spălate şi tăiate felii sau cuburi se pun la fiert în 1000 ml apă rece. Se fierb 2 ore, se completează pînă la 1 litru apa care s-a evaporat la fiert, se pasează prin sită numai morcovul şi cartoful, restul legumelor se aruncă. Piureul de morcov şi cartof obţinut se resuspendă în zeama în care au fiert legumele. Se adaugă 3 g sare, se pune din nou la foc şi cînd începe să fiarbă se adaugă în ploaie, bătînd cu telul, 5% (50 g) griş, se mai fierbe 15 minute, se completează din nou pînă la un litru apa care s-a evaporat la fiert şi la sfîrşit se adaugă 5% (50 g) unt sau ulei de porumb.
Valoare calorică:
lsupa simplă, numai cu legume pasate ð20 kcal%
lsupa cu 5% făinos şi 5% unt sau ulei ð 85 kcal%.
Indicaţii: în alimentaţia diversificată a sugarului după vîrsta de 4 luni, se începe cu reţeta I timp de 2 săptămîni şi se continuă cu reţeta II.

Preparate dietetice antidiareice

Supa de morcov: preparare, valoare calorică, proprietăţi, indicaţii
Se prepară cu 300g morcov la 1 l apă pentru prematur şi nou-născut şi cu 500g morcov la 1 l apă pentru sugar.
Morcovii de bună calitate, spălaţi, curăţaţi şi tăiaţi felii sau cuburi se pun la fiert timp de 2-3 ore completînd mereu apa care se evaporă la fiert. Se pasează apoi morcovul prin tifon sau sită de 2 ori şi se resuspendă în apa în care a fiert. Se adaugă 3g/l sare şi se mai dau 1-2 clocote pentru sterilizarea preparatului.
Valoare calorică ð20 kcal/100 ml.
Proprietăţi:
Supa de morcov are rol mecanic de curăţire acţionînd ca un piston, împingînd la exterior odată cu eliberarea sa focare microbiene, resturi alimentare nedigerate, mucoasă intestinală descuamată. A fost numită şi "măturoiul intestinului".
Prin conţinutul bogat în minerale, mai ales NaCl şi KCl, se comportă ca o soluţie de ser fiziologic fiind reţinută de organism şi hidratează astfel copilul.
Indicaţii:
Supa de morcov este un aliment medicament folosit în dieta de tranziţie din cursul diareilor sugarului. Se administrează în cantitate de 200ml/kg/zi pînă la apariţia primului scaun legat de morcov, dar nu mai mult de 48 de ore deoarece este un aliment complet lipsit de proteine. Dacă suntem nevoiţi să păstrăm supa de morcov peste 48 ore îi vom adăuga proteine sub formă de brînză calcică.
  
 Decoctul şi mucilagiul de orez
Decoctul sau zeama de orez se prepară în concentraţie de 1-2% orez şi 5% zahăr.
10(20) g orez ales şi spălat în 2-3 ape se pun la fiert în 1 litru apă rece. Se fierbe orezul timp de o oră, se completează pînă la 1 litru apa care s-a evaporat la fiert. Se strecoară prin tifon, orezul se aruncă, iar în apa în care a fiert se adaugă 5% (50g) zahăr şi se mai dă un clocot.

Mucilagiu de orez
Se prepară în concentraţie de 2, 3 sau 5% orez şi 5% zahăr.
20g (30sau50g) orez ales şi spălat în 2-3 ape se pun cu o seară înainte la macerat în 1 litru apă rece. A doua zi se pun la fiert în aceeaşi apă timp de 2 ore com-pletînd pînă la 1 litru apa evaporată la fiert. Se pasează apoi orezul de 2 ori prin sită şi se resuspendă în zeama în care a fiert. Se adaugă 5% (50 g) zahăr şi se mai dă 1-2 clocote pentru sterilizarea preparatului.
Indicaţii:
-diluţia laptelui de vacă;
-resuspendarea pulberilor de lapte;
-în diarei după dieta hidrică, ca aliment de tranziţie;
-la completarea nevoilor de lichide în alimentaţia artificială cu lapte de vacă integral.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu