BUDINCI
Budincile sunt preparate din legume, carne, ouă, paste
făinoase, aluaturi, produse lactate etc, „legate" cu ouă, sos alb sau
sos de roşii.
Budincile nedulci („picante") se servesc, de regulă, ca
mâncare de bază (felul II la prânz sau felul I la cină), iar budincile
dulci se servesc ca desert.
BUDINCI NEDULCI („PICANTE")
Budincă de pâine sau papară (10 porţii x 120 g)
Pâine albă Vi buc, ouă 3 buc, brânză telemea 300 g, lapte 300 ml, unt 30 g.
Într-un
castron se bat ouăle cu laptele şi în acest amestec se pune să se
înmoaie pâinea tăiată felii. Când feliile sunt bine îmbibate, se aşază
un strat pe fundul unei forme unse cu unt, deasupra se presară brânză
rasă, apoi se pune iar un strat de felii de pâine. Dacă a mai rămas
lapte cu ouă, se toarnă deasupra, se presară cu puţină brânză şi se pune
la cuptor, la foc potrivit 20 min, ca să se rumenească frumos. Se
serveşte fierbinte.
Calorii: 220/porţie
Budincă de franzelă cu brânză (4 porţii x 120 g) Pâine albă 150 g, brânză de vaci sau telemea desărată 80 g, lapte 200 ml, ou 1 buc, unt 10 g, verdeaţă 10 g, sos de roşii dietetic 60-80 ml, zahăr 20 g, făină 6 g.
Se
taie pâinea în felii şi se înmoaie într-un amestec făcut din lapte, ou
şi zahăr. Se tapetează o tavă cu făină, se aşază alternând un strat de
pâine înmuiată şi un strat de pastă amestecată cu verdeaţa tocată. Se
toarnă restul amestecului în care s-a înmuiat pâine peste budincă. Se
adaugă untul şi se coace la cuptor. Se poate servi cu sos de roşii
(reţeta nr. 53, 55), sau smântână (15 g)
Calorii: 220-250/porţie
În budincă se mai pot adăuga ciocolată (10 g), cacao (5 g), stafide (5 g) sau coajă de lămâie (5 g).
Budincă de fidea cu brânză de vaci (4 porţii x 130 g)
Brânză de vaci 100 g, fidea 80 g, unt 10 g, zahăr 10 g, ou 1 buc, sare 4 g.
Fideaua
se fierbe în apă clocotindă cu 1 g sare. Se lasă apoi o oră în apă
rece, se strecoară, se scurge bine şi se amestecă cu brânza de vaci, cu
1/2 linguriţă de unt frecat cu zahăr, cu 1 g sare şi cu albuşul bătut
spumă. Se tapetează o formă unsă, în care se răstoarnă compoziţia şi se
fierbe într-un vas acoperit cu capac, aşezat într-o baie cu apă
fierbinte. După fierbere, se lasă la răcit pe masă, 10 min, ca să se
poată răsturna întreagă pe farfurie. Se pot adăuga 30-40 ml sos de roşii
(reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 140/porţie
Budincă Moli (2 porţii x 150 g)
Făină de biscuiţi (orez) 80 g, zahăr 40 g, făină (pesmet) 20 g, ou 1 buc, sare 1 g, unt 5 g, bicarbonat de sodiu 0,5 g, lapte 100 ml.
Făina
de biscuiţi sau de orez (sau 80 g orez fiert în apă o oră şi trecut
prin sită) şi 30 g zahăr se freacă cu un gălbenuş şi se amestecă apoi cu
făina de pesmet, după care se adaugă albuşul bătut spumă, sarea şi
bicarbonatul de sodiu. Compoziţia se pune într-o formă unsă cu unt şi
tapetată cu făină de pesmet şi se fierbe la bain-marie o jumătate de
oră. Se serveşte cu laptele îndulcit cu restul de 10 g zahăr.
Calorii: 360/porţie
Budincă de făinoase cu lapte (4 porţii x 180 g)
Făină (fidea, macaroane sau tăiţei) 100 g, unt 20 g, zahăr 20 g, brânză de vaci 160 g, ou 1 buc, lapte 80 g, pesmet 6 g.
Se
fierbe făinosul în 50 ml apă obţinând o concentraţie de 10% şi se
scurge apa. După ce s-a răcit puţin, se adaugă laptele cald, apoi se
amestecă cu untul, zahărul şi brânza de vaci. Budinca se leagă cu 1
gălbenuş, apoi se fierbe la bain-mărie sau se coace în cuptor, într-o
formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, până se rumeneşte (fiind
acoperită cu o hârtie unsă cu unt).
Budinca se poate parfuma cu
vanilie, coajă de lămâie (portocală) sau se încorporează în ea diferite
fructe. Se poate servi şi cu zahăr ars. Pentru copiii mai mici,
compoziţia trebuie să fie mai subţire (se măreşte cantitatea de lapte la
60 sau chiar 80 ml).
Calorii: 220/porţie
Budincă de tăiţei cu lapte (4 porţii x 150 g)
Făină 100 g, ou 2 buc, unt 20 g, zahăr 20 g, sare 2 g, lapte 300 ml.
Din
făina cernută, se face un aluat pentru tăiţei: se pune pe o scândură,
se face la mijloc o gaură în care se sparge un ou, se adaugă jumătate
din unt şi sarea. Se amestecă această compoziţie, se întinde o foaie
subţire care se lasă să se usuce, apoi se taie mărunt şi se pune la
fiert în laptele clocotind, timp de 10 minute. Se lasă să se răcească,
se adaugă zahărul, restul de unt şi 1 gălbenuş de ou, după care se coace
la cuptor sau în bain-marie, într-o formă unsă.
Calorii: 235/porţie
Budincă de biscuiţi (6 porţii x 150 g)
Biscuiţi 150 g, lapte 500 ml, zahăr 60 g, vanilie 5 g (zahăr vanilat 1 plic), ouă 4 buc, unt 10 g, eventual cacao 20 g, sos caramel 100 ml sau suc de fructe 100 ml.
Într-o formă cu pereţii drepţi, unsă, se pun biscuiţi, aşezaţi în rânduri suprapuse încrucişat.
Separat
se face crema de vanilie: se pun la foc laptele, zahărul şi vanilia, se
înfierbântă ca să se topească zahărul, dar fără să fiarbă. într-un
castron se amestecă 2 ouă întregi şi 2 gălbenuşuri, fără a fi bătute
spumă, apoi se toarnă laptele peste ouă, amestecând continuu, după care
se strecoară şi se toarnă câte puţin peste biscuiţii din formă. Se lasă
să stea 10 min, apoi se acoperă şi se pune să fiarbă 40 minute la
bain-marie, în cuptor. Când este rumenită, se scoate, se lasă 10 min,
apoi se răstoarnă şi se serveşte caldă, eventual cu cacao, care se
adaugă în lapte, cu sos caramel (reţeta nr. 75) sau cu sirop de fructe.
Calorii: 250/porţie (fără cacao)
Budincă de gris opărită (6 porţii x 150 g)
Ouă 3 buc, gris 60 g, zahăr 80 g, lapte 500 ml, zahăr vanilat 1/2 plic, sare 3 g, sirop de fructe 50 g (frişca 60 g), unt 10 g.
Se
freacă gălbenuşurile cu trei linguri de zahăr până când compoziţia se
albeşte; se toarnă grisul „în ploaie", se adaugă albuşurile bătute spumă
şi sarea. Compoziţia, pusă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu
gris, se introduce în cuptor, la foc slab, pentru 20-30 minute, până se
desprinde de marginea formei. între timp, se fierbe laptele cu restul de
zahăr şi zahărul vanilat şi se toarnă peste budinca scoasă din cuptor.
Se aşteaptă până când laptele este absorbit, apoi se răstoarnă pe o
farfurie şi se garniseşte cu sirop de fructe sau cu frişca.
Calorii: 210-235/porţie
Budincă de macaroane cu carne şi sos de roşii (4 porţii x 150 g). Macaroane 80 g, carne slabă 200 g, lapte 60 ml, ulei 40 ml, ou 1 buc, sos de roşii 80-120 g, verdeaţă 20 g, făină 8 g, sare 4-8 g.
Se
fierb macaroanele în apă (de cel puţin 4 ori volumul lor). Se limpezesc
în apă rece, în care se lasă cam o oră, apoi se scurg bine.
Carnea
se trece prin maşina de tocat, se adaugă sarea, uleiul şi verdeaţa
tocată fin. Se înăbuşă până când nu mai rămâne lichid. Intr-o tavă
pudrată cu făină, se aşază macaroanele amestecate cu o parte din
gălbenuş, alternând un rând de macaroane cu unul de carne înăbuşită.
Stratul de macaroane de deasupra se unge cu restul de gălbenuş.
Vasul
se aşază la cuptor, eventual în bain-marie, şi se coace 1/2 oră. Când
se serveşte, se adaugă sos de roşii (vezi reţetele nr. 53, 55).
Calorii: 220/porţie
Budincă de macaroane cu brânză şi sos de roşii (6 porţii x 150 g) Macaroane 120 g, caşcaval sau telemea 200 g, unt 75 g, ouă 2 buc, sos de roşii 200 ml, sare 5 g.
Macaroanele
fierte în apă cu sare şi scurse se amestecă cu untul, cu brânza sau
caşcaval ras şi cu ouăle crude. Se aşază compoziţia într-o formă unsă cu
puţin unt şi se dă la cuptor, unde se lasă până se rumeneşte.
Se servesc cu sos de roşii (reţetele nr. 53, 55). Pentru copiii mai mici se serveşte fără sos de roşii.
Calorii: 190/porţie
Budincă de macaroane cu carne sau şuncă şi sos de roşii (6 porţii x 150 g) Macaroane 120 g, şuncă 200 g (carne 300 g), unt 75 g, ouă 2 buc, sos de roşii 20 ml, sare 5 g.
Se
prepară la fel ca budinca cu brânză, numai că amestecul se face cu
şuncă tăiată foarte mărunt sau cu 300 g carne fiartă şi apoi tocată,
după care se coace la cuptor în tavă. Se serveşte cu sos de roşii
(reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 180/porţie
Budincă de orez cu carne (4 porţii x 120 g)
Orez 100 g, carne 200 g, ouă 1 buc, unt 20 g, sare 4 g, morcov 100 g, albitură 60 g, verdeaţă 8-12 g.
Se
prepară o supă din morcov şi albitură. în supa limpede, strecurată, se
fierbe orezul. Se dă carnea de două ori prin maşina de tocat, se
amestecă cu orezul fiert, 1/2 din cantitatea de unt, morcovul fiert, dat
pe răzătoare şi cu sarea. Când compoziţia este bine răcită, se adaugă
albuşul bătut spumă. Se toarnă budinca într-o formă unsă cu restul de
unt şi se coace la cuptor în bain-marie. Când se serveşte, se poate
adăuga suc de roşii.
Calorii: 210/porţie
Budincă de orez cu mere (10 porţii x 150 g)
Orez cu lapte 1 kg, unt 30 g, ouă 3 buc, mere 1 kg, zahăr 100 g.
Orezul
cu lapte (reţeta nr. 266) se amestecă cu 20 g unt, cu gălbenuşurile şi
cu albuşurile bătute spumă. Merele se curăţă, se taie felii mici (sau se
rad pe răzătoarea mare) şi se ţin în zahăr 1 oră. într-un vas uns cu
restul de unt se aşază alternativ un rând de orez şi un rând de mere,
apoi se dă la cuptor.
Calorii: 290/porţie
Budincă de tăiţei cu carne (6 porţii x 180 g)
Tăiţei cu ou 150 g, ouă 2 buc, smântână 40 g, carne de vită 200 g, ulei 20 ml, verdeaţă 10 g, sare 4-5 g, făină 5 g.
Tăiţeii
fierţi în apă cu sare, se clătesc în apă rece şi se scurg bine. Se
amestecă cu gălbenuşurile de ou, cu 1/2 din smântână şi cu albuşurile
bătute spumă. Carnea se pune la fiert în apă rece, se trece apoi de două
ori prin maşina de tocat şi se amestecă cu uleiul, verdeaţa tocată
mărunt şi cu sarea.
Într-o tavă neunsă, dar pudrată cu făină, se
aşază un strat de tăiţei, unul de carne şi încă unul de tăiţei. Se coace
la cuptor 30-40 min. înainte de a se servi se adaugă şi restul de
smântână.
Calorii: 210/porţie
Budincă de tăiţei cu brânză (6 porţii x 180 g)
Tăiţei cu ou 150 g, ouă 2 buc, smântână 40 g, brânză de vaci 200 g, verdeaţă 10 g, sare 4-5 g, făină 5 g.
Se
prepară la fel ca budinca de tăiţei cu carne (reţeta nr. 136) înlocuind
carnea cu brânză de vaci, care se amestecă cu tăiţeii fierţi, cu
smântână, gălbenuşurile, sarea şi, la sfârşit, cu albuşurile bătute
spumă; apoi se dă la cuptor 30 min.
Calorii: 175/porţie
Budincă de caşcaval (8 porţii x 100 g)
Caşcaval 200 g, unt (margarina) 100 g, ouă 3 buc, făină 25 g, lapte 100 ml, sare 5-6 g, sos de roşii 200 g.
Se
desface făina în puţin lapte rece, se adaugă restul de lapte cald şi se
fierbe la foc mic, amestecând mereu, ca să nu se prindă. Când a căpătat
consistenţa unui sos alb, se ia vasul de pe foc şi se adaugă untul
(margarina). După ce amestecul s-a răcit, re pun caşcavalul ras şi
gălbenuşurile, se amestecă şi apoi se sărează. Se adaugă albuşurile
bătute spumă, amestecând uşor, de jos în sus. Compoziţia se toarnă
într-o formă unsă cu unt (margarina), se acoperă şi apoi se fierbe în
bain-marie, o oră. Se răstoarnă budinca pe o farfurie şi se serveşte
imediat, de preferinţă cu sos de roşii (vezi reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 235/porţie
Budincă de smântână (6 porţii x 100 g)
Ouă 6 buc, zahăr 100 g, zahăr vanilat 1 plic, făină 200 g, smântână 80 g, sare 3-4 g, coajă de lămâie, unt 5 g.
Se
freacă gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se adaugă
făina, smântână, sarea, coaja de lămâie şi la sfârşit cele 6 albuşuri
bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se presară cu făină şi se toarnă
în ea compoziţia; se acoperă şi se coace în bain-marie timp de o oră.
Se răstoarnă budinca pe o farfurie şi se serveşte cu sos dulce, cum ar fi sosul caramel (vezi reţeta nr. 75).
Calorii: 200/porţie
Budincă de brânză de vaci I (4 porţii x 100 g)
Brânză de vaci proaspătă 250 g, ouă 1 buc, lapte 100 ml, făină 10 g, unt 10 g, zahăr 20 g.
Din
lapte, făină (simplă sau rumenită) şi unt se prepară un sos alb
dietetic. După ce s-a răcorit, se adaugă brânza de vaci pasată,
gălbenuşul de ou frecat cu zahăr şi albuşul bătut spumă. Se coace la
cuptor, în bain-marie, la foc iute, 15-20 min, într-o tavă unsă cu unt
şi tapetată cu făină.
Calorii: 140/porţie
Budincă de brânză de vaci II (2 porţii x 100 g)
Brânză de vaci 150 g, zahăr 15 g, ouă 1 buc, zahăr vanilat 1/8 pachet, sare 2 g, unt 5 g, pesmet 5 g.
Se
trece brânza prin sită. Se adaugă zahărul şi gălbenuşul, se amestecă
bine, apoi se adaugă albuşul bătut spumă, amestecând uşor. Se coace în
bain-marie, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet.
Calorii: 1 70/porţie
Budincă de carne (4 porţii x 120 g)
Carne de vită 250 g, franzelă 30 g (o felie), lapte 100 g, unt 50 g, ou 1 buc, sare 4-5 g.
Carnea,
fără grăsime, se trece de două ori prin maşina de tocat şi se sărează.
Se înmoaie pâinea în lapte, se stoarce, se amestecă cu carnea şi apoi se
adaugă gălbenuşul de ou. Separat, se freacă untul, care se amestecă cu
carnea şi cu albuşul bătut spumă. Compoziţia se fierbe o oră în
bain-marie, într-un vas uns cu unt şi acoperit cu capac.
Calorii: 245/porţie
Budincă de spanac cu brânză sau carne (4 porţii x 120 g) Spanac 500 g, unt 20 g, făină 20 g, brânză de vaci (sau carne de vită, tocată şi înăbuşită) 100 g, ou 1 buc, lapte 120 ml, sare 4 g.
Spanacul,
bine spălat, se fierbe, se scurge, se toacă şi se amestecă cu un sos
alb din făină şi lapte. Apoi se amestecă cu gălbenuşul, 3 g unt, brânza
(sau carnea), sarea şi albuşul bătut spumă.
Cu restul untului se unge
o formă, în care se răstoarnă compoziţia şi se pune la cuptor, în
bain-marie. Suprafaţa budincii poate fi unsă cu puţin gălbenuş de ou. Se
poate servi şi cu smântână (15 g).
Calorii: 170-185/porţie
Budincă de spanac cu orez (2 porţii x 120 g)
Spanac 200 g, unt 5 g, făină 5 g, orez 15 g, sare 1-2 g, zeamă de lămâie 2-3 ml, lapte 100 ml, eventual zahăr 3 g, pesmet 5 g.
Spanacul
bine curăţat şi spălat se pune la fiert, în puţină apă sărată. Când se
înmoaie bine, se scurge, se toacă şi se trece prin sită. Separat, se
fierbe orezul, până se înmoaie. Din lapte, unt şi făină se prepară un
sos alb Bechamel (reţeta nr. 48), care se amestecă cu spanacul şi cu
orezul. Se adaugă zeama de lămâie, sare, eventual zahăr. Compoziţia se
coace în bain-marie, 20-30 min, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu
pesmet.
Se recomandă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 140/porţie
Budincă de spanac cu pâine (2 porţii x 150-180 g) Spanac 200 g, unt 10 g, smântână 15 g, miez de pâine 50 g, lapte 50 ml, eventual brânză de vaci 30-40 g, sare 1-2 g.
Spanacul
curăţat şi spălat se fierbe, în puţină apă sărată. Când este bine
înmuiat, se trece prin sită (se mixează). Miezul de pâine se înmoaie în
lapte, se trece şi el prin sită şi se amestecă cu spanacui, apoi se
adaugă untul şi smântână, frecate cu gălbenuşul de ou. Albuşul, bătut
spumă, se introduce ultimul, o dată cu sarea. Compoziţia se fierbe 15-20
min., în bain-marie, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu puţină
făină.
În compoziţie se poate adăuga şi brânză de vaci, pasată.
Calorii: 215-235/porţie
Budincă de spanac cu carne (6 porţii x 120 g)
Carne de vită 200 g, spanac 600 g, făină 20 g, bulion de oase degresat 200 ml, ulei 30 ml, sare 5 g.
Spanacul
bine spălat, se înăbuşă pe foc, cu puţină apă şi cu o linguriţă de
ulei. Carnea se înăbuşă şi ea în restul de ulei, puţină apă şi sare. Se
amestecă apoi cu spanacul şi, după ce s-a răcit, se trece totul prin
maşina de tocat. Separat, se prepară un sos alb, din bulion de came
(reţeta nr. 27) şi făină, subţiată în prealabil cu apă rece. în sosul
fiert şi răcit se amestecă bine compoziţia de carne cu spanac, apoi se
fierbe într-o formă unsă, la bain-marie, timp 30-40 min. Se răcoreşte,
apoi se răstoarnă pe farfurie.
Calorii: 150/porţie
Budincă de legume I (4 porţii x 120 g)
Piure de legume (cartofi, dovlecei, spanac, morcovi, fasole verde) 200 g, pâine albă 40 g, lapte 60 ml, gălbenuş de ou 1 buc, brânză de vaci 60 g, unt 10 g, pesmet 10 g, sare 2-4 g, eventual sos alb sau sos de roşii 60-80 ml.
În
piureul de legume (reţeta nr. 204) se adaugă gălbenuşul, brânza de
vaci, pâinea înmuiată în lapte si sarea. Budinca se coace la cuptor
40-50 min într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, acoperită cu o
hârtie unsă cu unt.
Se poate servi cu sos alb (reţetele nr. 45, 46) sau cu sos de roşii (reţetele nr. 53, 55).
Calorii: 145/porţie
Budincă de legume II (4 porţii x 100 g)
Piure de legume 200 g, unt 10 g, ou 1 buc, smântână 60 g, brânză de vaci 40 g, făină 10 g, sare 2 g, eventual sos de smântână sau sos de roşii 60-80 ml.
Piureul
de legume (reţetele nr. 203, 204) se freacă cu untul, gălbenuşul de ou,
apoi se adaugă smântână, brânza de vaci, făina, sarea şi, la sfârşit,
albuşul bătut spumă. Se coace la cuptor, în formă unsă cu unt; se poate
servi cu sos de smântână (reţetele nr. 50, 51) sau cu sos de roşii.
Calorii: aprox. 135/porţie (fără sos)
Budincă de clătite umplute cu legume (10 porţii x 120 g)
Foi subţiri de clătite 6 buc, piure de legume 600 g, ouă 2 buc, sos alb 40 ml, smântână 60 g, sos de roşii 60 ml, verdeaţă tocată 10 g, unt 10 g.
Pentru pregătirea clătitelor: ou 1 buc, făină 160 g, lapte 350 ml, ulei 15 ml.
Piureul
se amestecă cu ouăle, sosul alb şi jumătate din smântână. Separat, se
pregătesc foile de clătite (reţetele nr. 203, 204, 286). într-o formă
unsă cu unt, se aşază alternativ o clătită, un strat din amestecul de
piure, iar o clătită, şi aşa mai departe. Budinca se acoperă cu sos de
roşii şi se dă câteva minute la cuptor. înainte de a fi servită, se
adaugă restul de smântână şi verdeaţa tocată sau sos alb (reţetele nr.
45, 46).
Calorii: 205/porţie
Budincă de mere (3 porţii x 150 g)
Mere mari 3 buc, pesmet 20 g, unt 25 g, zahăr 20 g, ou 1 buc, praf de copt 1/2 plic.
Merele
curăţate de coajă se rad pe răzătoarea de sticlă, iar zeama se scurge.
Untul se freacă cu zahărul şi gălbenuşul de ou, până când devine spumos;
albuşul se bate spumă. Se amestecă merele cu pesmetul, untul frecat, se
adaugă praful de copt şi albuşul bătut spumă. Compoziţia se pune într-o
formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se coace în bain-marie, pe
plită sau la cuptor, 25-30 min. Se serveşte caldă sau rece.
Calorii: 225/porţie
Budincă de dovlecei (3 porţii x 120 g)
Dovlecei 300 g, caşcaval 30 g, ou 1 buc, smântână 30 g, făină 15 g, unt 10 g, pesmet 5 g, sare 2-3 g, verdeaţă 5 g.
Dovleceii
spălaţi şi curăţaţi se taie în cuburi mici şi se fierb în apa cu sare
10 min. Se răstoarnă în strecurătoare. Când s-au scurs bine, dovleceii
se amestecă cu gălbenuşul, caşcavalul ras, albuşul bătut spumă, făina,
pesmetul, untul şi verdeaţa tocată. Se coace într-o formă unsă cu unt,
20-30 min. Se răstoarnă şi se serveşte caldă, stropită cu smântână.
Calorii: 140/porţie
Budincă de dovlecei cu carne şi orez (6 porţii x 150 g)
Dovlecei 600 g, carne de vită 250 g, orez 20 g, ulei 30 ml, ouă 2 buc, smântână 20 g, unt 10 g, sare 5 g, verdeaţă 10 g.
Dovleceii
curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii, se fierb în apa clocotită cu sare,
apoi se scurg bine. Orezul se înăbuşă cu unt, sare, verdeaţa tocată şi
apă, cât este nevoie. Carnea, curăţată de pieliţe şi zgârciuri, se pune
la fiert în apă rece, după care se trece de două ori prin maşina de
tocat şi se amestecă cu ulei şi verdeaţa tocată. într-o formă tapetată
cu făină, se pun un strat de dovlecei, unul de orez, apoi un strat de
came şi, deasupra, din nou un strat de dovlecei. Se unge suprafaţa
budincii cu puţin ou bătut, apoi se fierbe 30-40 min, în bain-marie, sau
se coace în cuptor.
Se serveşte cu smântână.
Calorii: 175/porţie
Budincă de cartofi (10 porţii x 120 g)
Cartofi 1 kg, unt 50 g (ulei 50 ml), ou 1 buc, gălbenuşuri de ou 2 buc, smântână 150 g (lapte 200 ml), sare 6-7 g.
Cartofii
fierţi şi decojiţi se zdrobesc cu o furculiţă şi se amestecă cu untul
(uleiul), gălbenuşurile de ou şi sarea. Compoziţia se pune într-o
cratiţă bine unsă şi deasupra se toarnă oul bătut cu smântână (lapte).
Se pune la cuptor să se rumenească.
Se serveşte caldă.
Calorii: 160-180/porţie
Budincă de cartofi cu sos de smântână (6 porţii x 150 g)
Cartofi 500 g, telemea 100 g, unt 50 g, ouă 2 buc, sare 3 g, sos de smântână (smântână 75 g, unt 25 g, făină 40 g, lapte 50 ml, sare 2 g).
Cartofii
se fierb, se curăţă de coajă, se pasează prin sită sau se trec prin
maşina de tocat, se amestecă cu untul, se adaugă gălbenuşurile, câte
unul, frecând bine, până când compoziţia devine ca o cremă, se adaugă
apoi 3 g de sare, albuşurile bătute spumă şi brânza rasă. Amestecul, pus
într-o formă unsă cu unt, acoperită cu capac se fierbe în bain-marie, o
oră. Se răstoarnă şi se adaugă sosul de smântână din unt, făină, lapte,
sare 2 g şi smântână (reţeta nr. 49).
Calorii: 285/porţie
Budincă din cartofi cu brânză (5 porţii x 120 g)
Cartofi 500 g, brânză de vaci 50 g, telemea 100 g, unt 8 g, ouă 1 buc
Cartofii
fierţi în coajă (nu prea tare) se curăţă şi se taie în felii. Brânza
telemea, desărată şi rasă, se amestecă cu cea de vaci şi cu ouăle
întregi. Se adaugă cartofii, apoi se aşază într-o formă unsă cu unt (se
pune puţin şi deasupra) şi se coace în cuptor 30 de min.
Se poate
prepara şi din cartofi făcuţi piure cu 400 g lapte şi 20 g unt. Se aşază
cartofii şi brânza în straturi: se pune budinca la cuptor până se
rumeneşte.
Se poate adăuga smântână, 100 g.
Calorii: 1 70/porţie
190/porţie (cu smântână)
Budincă din cartofi cu verdeaţă (10 porţii x 120 g)
Cartofi 1 kg, unt 100 g, lapte 100 ml, ouă 4 buc, smântână 100 g, telemea 100 g, verdeaţă (mărar, pătrunjel) 20 g, sare 6 g.
Din
cartofi, lapte, unt şi sare se prepară un piure, care se amestecă cu
verdeaţa tocată mărunt. Se unge bine o cratiţă cu unt şi se pune piureul
în ea. Separat, se bat ouăle, se amestecă cu smântână şi cu brânza
rasă, apoi se toarnă peste piure. Se pune cratiţă în cuptorul încins,
unde se ţine 20-25 min, să se rumenească. Se serveşte imediat.
Calorii: 235/porţie
Budincă de carlofi cu şuncă presată sau parizer (5 porţii x 120 g) Cartofi 500 g, şuncă presată (parizer) 125 g, unt (margarina) 25 g, lapte 50 ml, pesmet 5 g, sare 5 g, ouă 1 buc.
Cartofii
fierţi în apă clocotită cu sare se curăţă fierbinţi şi se zdrobesc; se
prepară un piure, adăugând untul şi laptele fierbinte. în piureul pufos
obţinut, se înglobează albuşurile bătute spumă şi şunca (parizerul)
tăiate cubuleţe. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt şi
presărată cu pesmet. Se netezeşte frumos deasupra, apoi se toarnă
gălbenuşurile bătute cu puţin lapte şi se introduce budinca în cuptorul
încins, să se rumenească. Se serveşte imediat.
Calorii: aprox. 200/porţie
Budincă de cartofi cu carne (6 porţii x 150 g)
Carne de vacă 300 g, cartofi 500 g, lapte 250 ml, ulei 20 ml, unt 30 g, făină 5 g, smântână 30 g, sare 5 g, ouă 2 buc.
Carnea
se fierbe, se trece prin maşina de tocat şi se amestecă cu sarea şi cu
uleiul crud. Separat, se prepară un piure din cartofii fierbinţi, lapte,
unt şi gălbenuşul de ou; la sfârşit, se adaugă albuşurile, bătute
spumă. într-o tavă neunsă, dar pudrată cu făină, se pun un strat de
piure, unul de carne şi deasupra altul de piure. Se unge cu lapte şi
gălbenuş de ou, apoi se coace la cuptor, în bain-marie. înainte de a se
servi, se adaugă smântână.
Calorii: 265/porţie
BUDINCI DULCI
Budincă simplă (10 porţii x 100 g)
Lapte 500 ml, zahăr pudră 100 g, făină 100 g, unt 120 g, ouă 5 buc.
Se
freacă untul cu zahărul până se obţine o cremă omogenă, apoi se
încorporează făina şi laptele, turnând câte puţin. Se fierbe pe foc
iute, amestecând mereu, până se obţine o pastă destul de consistentă. Se
ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească, apoi se adaugă
gălbenuşurile unul câte unul şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă,
amestecând uşor, de jos în sus. Compoziţia se coace într-un vas uns cu
unt, în bain-marie, în cuptor, la foc potrivit, circa o oră. Se scoate
din cuptor, se lasă să se aburească puţin în vas, apoi se răstoarnă pe
un platou. Se poate garnisi cu dulceaţă.
Calorii: 205/porţie
Budincă dulce din brânză de vaci (4 porţii x 130 g) Brânză de vaci 250 g, lapte 150 ml, ou 1 buc, făină 20 g, zahăr 50 g, zahăr vanilat 1 plic, unt 10 g, sare 3 g.
Din
lapte, făină şi unt, se prepară un sos alb (reţeta nr. 48). Se lasă
puţin să se răcească şi se adaugă zahărul. După ce s-a răcit, se adaugă
zahărul vanilat şi gălbenuşurile, apoi se amestecă cu brânza trecută
prin sită şi !a sfârşit se încorporează albuşurile bătute spumă. Se
coace în formă unsă cu unt, în cuptor, în bain-marie, la foc potrivit
30-35 la min. Se serveşte pudrată cu zahăr.
Calorii: 195/porţie
Budincă de brânză de vaci cu morcovi (6 porţii x 130 g) Brânză de vaci 500 g, morcovi 100 g, gris 20 g, făină 15 g, zahăr 50 g, ou 1 buc, unt 25 g, lapte 50 ml.
Morcovii
curăţaţi şi spălaţi, se taie felii şi se fierb în puţină apă, apoi se
trec prin sită, împreună cu brânza de vaci. Grisul se fierbe în lapte şi
se amestecă cu brânza de vaci şi cu morcovul, adăugând şi făina.
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă,
care se încorporează în compoziţie. Se adaugă apoi albuşurile bătute
spumă şi se toarnă într-o formă unsă cu unt. Se coace la cuptor, în
bain-marie, circa 45 min. Se serveşte pudrată cu zahăr sau cu sos de
fructe (reţeta nr. 74) sau sirop de fructe.
Calorii: 190/porţie
Budincă dulce de smântână (6 porţii x 100 g)
Smântână 200 g, ouă 3 buc, zahăr pudră 100 g, făină 20 g, vanilie 1 baton (zahăr vanilat 1 plic), coajă rasă de lămâie, unt 20 g.
Se
freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă vanilia tăiată mărunt sau
pisată (sau zahărul vanilat), coaja de lămâie şi smântână, apoi se
fierbe în bain-marie, amestecând mereu, până se îngroaşă. Se ia de pe
foc, se lasă să se răcească, se pune făina, amestecând până se
încorporează complet şi se adaugă apoi albuşurile bătute spumă.
Compoziţia se coace în formă unsă cu unt, în bain-marie aproximativ o
oră; se lasă puţin în formă, apoi se răstoarnă pe platou. Se serveşte
caldă sau rece.
Calorii: 220/porţie
Budincă de gris cu mere (5 porţii x 110 g)
Mere 250 g, zahăr 50 g, unt (margarina) 25 g, lapte 250 ml, gris 15 g, oua 2 buc, vanilie 1/8 baton (zahăr vanilat 1/2 plic), sare 1 g.
Merele
se spală, se curăţă de coajă şi se taie în felii. într-o cratiţă se pun
uni şi zahărul aşezat într-un strat uniform şi, deasupra, feliile de
mere. Se dă la cuptor, foc potrivit. După circa 15 min, când zahărul s-a
caramelizat, se scoate cratiţa d cuptor şi se lasă la o parte. în acest
timp se pune la fiert laptele cu vanilia (zahăt vanilat) şi sarea. Când
laptele dă în clocot, se adaugă grisul „în ploaie", amestecai mereu.
După ce grisul a fiert, se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu
ouăle, puse unul câte unul, bătând bine, ca să se omogenizeze
compoziţia. Aceasta se toarna peste mere introducând din nou cratiţa la
cuptor, la foc potrivit, 30-35 min, pâna când budinca se rumeneşte. Se
răstoarnă pe un platou şi se serveşte rece.
Calorii: 175/porl
Budincă de gris cu ciocolată (6 porţii x 120 g)
Lapte 500 ml, gris 40 g, zahăr 40 g, ouă 2 buc, ciocolată 30 g (cacao 10 g, unt 5 g, sos caramel 60 g.
Grisul
se fierbe în lapte, apoi se adaugă zahărul, se lasă să fiarbă puţin,
du| care vasul se dă de-o parte. Când se răcoreşte, se adaugă pe rând
gălbenuşurile, ap albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine. în
jumătate din această compoziţie încorporează ciocolata topită (cacao).
Se unge o formă cu unt, apoi se pune un str de gris cu ciocolată
(cacao), se apasă şi se netezeşte cu o lingură udată în apă rec peste el
se aşază un alt rând de gris, fără ciocolată şi aşa mai departe, până
epuizează compoziţia. Se acoperă cu capac şi se fierbe în bain-marie, în
cuptc circa o oră. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos caramel (reţeta
nr. 75) sau cu sos c vanilie (reţeta nr. 165).
Calorii: 110/porţ
Budincă de tăiţei cu sos de vanilie (6 porţii x 120 g)
Pentru budincă: lapte 250 ml, tăiţei cu ou 100 g, zahăr 50 g, ou 1 buc, zah; vanilat 1/2 plic, unt 10 g, sare 3 g.
Pentru sos: lapte 125 ml, zahăr 50 g, ou 1 buc, vanilie 1/8 baton (zah; vanilat 1 plic), zeamă de lămâie 1 linguriţă.
Tăiţeii
se pun la fiert în lapte. Când sunt aproape fierţi, se adaugă zahăr
vanilat şi se mai lasă pe foc, până scade tot lichidul. Când tăiţeii
s-au răcit, ; adaugă gălbenuşurile, frecate cu sare, apoi albuşurile
bătute spumă. Compoziţi bine omogenizată, se toarnă într-o formă unsă cu
unt şi presărată cu zahăr tos. Se pune în cuptorul încălzit în
prealabil şi se ţine 30-35 min, la foc potrivit, apoi se lasă se
răcească şi se taie în pătrate sau romburi.
Se serveşte cu sos de
vanilie, care se prepară astfel: se fierbe laptele cu vanilia (zahărul
vanilat). Ouăle se bat bine cu zahărul, apoi se adaugă laptele răcorit
şi se amestecă pe foc mic, până capătă consistenţă de sos. Se pune zeama
de lămâie şi se amestecă din nou.
Calorii: 200/porţie
Budincă de pâine cu mere (6 porţii x 1 30 g)
Pâine albă 1 buc, ouă 1 buc, lapte 125 ml, zahăr 20 g, zahăr vanilat 1/2 plic, unt 15 g, pesmet 15 g.
Pentru compoziţie: mere 500 g, zahăr 40 g, ulei 25 ml.
Se
amestecă ouăle cu 20 g zahăr, cu laptele şi cu zahărul vanilat. In
această compoziţie se pune la înmuiat pâinea, tăiată felii. Între timp,
se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea de sticlă. Se pun apoi
la călit în ulei şi, când sunt bine scăzute, se adaugă 40 g zahăr, după
care se mai fierb 10-15 min. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se
răcorească şi se adaugă 15 g pesmet.
Într-o formă unsă cu unt şi
tapetată cu restul de pesmet, se aşază întâi un strat de felii de pâine,
se toarnă merele călite, se netezeşte suprafaţa şi se acoperă cu restul
de felii. Se pune forma în cuptorul încins, la foc potrivit, 15-20 min.
Când este aproape gata, se presară deasupra puţin zahăr şi se lasă să
se caramelizeze uşor.
Se serveşte caldă sau rece, copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 235/porţie
Budincă de cartofi desert (6 porţii x 130 g)
Cartofi 500 g, ouă 2 buc, unt 50 g, făină 5 g, zahăr 50 g, praf de copt 1/2 plic, zeamă de lămâie 5 ml, pesmet 5 g, sirop (suc) de fructe 200 ml, sare 2-3 g.
Cartofii
curăţaţi şi spălaţi se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina,
praful de copt diluat în zeamă de lămâie, zahărul, 40 g unt şi cu
gălbenuşurile. Când compoziţia este omogenă, se adaugă albuşurile bătute
spumă, se amestecă uşor şi se toarnă într-o formă unsă cu restul de unt
şi tapetată cu pesmet. Se coace la cuptor, în bain-marie, la foc
potrivit 70-80 min. Se serveşte rece, cu sirop (suc) de fructe.
Calorii: 220/porţie
Budincă de orez cu dulceaţă (6 porţii x 120 g)
Orez 100 g, lapte 500 ml, zahăr 40 g, unt 25 g, ouă 2 buc, dulceaţă 50 g (3 linguri), vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic).
Orezul
ales şi bine spălat se fierbe în laptele aromat cu vanilie. După ce a
fiert, se adaugă zahărul, se lasă să se răcorească şi se amestecă cu
untul şi cu gălbenuşurile, puse unul câte unul. Când compoziţia devine
omogenă, se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând uşor. într-o
formă potrivit de mare, bine unsă cu unt, se toarnă mai întâi jumătate
din compoziţie, se adaugă un strat de dulceaţă, peste care se pune
restul de orez. Se netezeşte frumos deasupra şi se dă, pentru 30-35
minute la cuptor la foc potrivit.
Calorii: 225/porţie
Budincă de mere (10 porţii x 100 g)
Mere 600 g, ouă 3 buc, făină 25 g, unt (margarina) 100 g, zahăr 50 g, zahăr vanilat 1 plic, pesmet 5 g, sirop (simplu sau de dulceaţă) 200 ml.
Merele
curăţate se dau pe râzătoare (trebuie să se obţină o farfurie adâncă
plină), apoi se presară zahărul peste ele. într-un castron, se freacă
gălbenuşurile cu untul şi zahărul vanilat,.până se obţine o cremă
omogenă. Se adaugă făina, apoi merele rase şi, la sfârşit, albuşurile
bătute spumă. Compoziţia se coace la cuptor, la foc potrivit, circa 45
min, într-o formă bine unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Când este
gata, se răstoarnă pe o farfurie şi se garniseşte cu sirop.
Calorii: 1 70/porţie
Budincă de lămâie (6 porţii x 70 g)
Lămâi 2 buc, zahăr 150 g, ouă 4 buc, făină 30 g, unt 40 g.
Se
rad lămâile de coajă şi apoi se stoarce zeama. Făina se desface în
zeama de lămâie, apoi se amestecă cu 30 g unt cald şi se adaugă treptat
zahărul, coaja de lămâie şi gălbenuşurile. Când compoziţia devine
pufoasă se înglobează albuşurile bătute spumă şi se toarnă într-6 formă
unsă cu unt. Se coace în cuptor, în bain-marie circa 40 minute. Când
este gata, se lasă puţin în formă să se aburească, apoi se răstoarnă pe
un platou. Se serveşte rece.
Calorii: 225/porţie
Budincă de portocale (8 porţii x 100 g)
Zahăr 80 g, făină 80 g, unt (margarina) 80 g, ouă 3 buc, portocale 1-2 buc, sare 2-3 g.
Untul
se topeşte într-o cratiţă, se amestecă cu făina cernută, după care se
toarnă laptele fierbinte, aromatizat cu coaja unei portocale. Când
compoziţia s-a omogenizat, se pune cratiţa pe foc, amestecând continuu,
până se îngroaşă şi se desface de pe lingură. Se ia de pe foc, se adaugă
zahărul şi 3 gălbenuşuri, sarea şi apoi 3 albuşuri bătute spumă foarte
tare.
Se unge cu unt o formă şi se garniseşte cu felii de portocale.
Deasupra se toarnă compoziţia şi se fierbe, în bain-marie, 35-40 min,
punând deasupra o hârtie unsă.
Se poate servi cu frişca (80 g) aromatizată cu coajă de portocală.
Calorii: aprox. 210/porţie
Budincă de căpşune sau fragi (9 porţii x 100 g)
Căpşune (fragi) 500 g, gris 75 g, lapte 250 ml, zahăr 100 g, albuşuri 3 buc, făină 3 g, unt 12 g.
Căpşunele
(fragii) se trec prin sită sau se zdrobesc cu o furculiţă şi se fierb,
împreună cu zahărul, circa 15 minute, până se formează o pastă
consistentă. Separat, se fierbe grisul în lapte, se lasă să se
răcorească, apoi se amestecă cu făina, pasta de căpşuni şi cu
albuşurile, bătute spumă. Compoziţia se coace la cuptor, în bain-marie,
la foc potrivit, 40-50 min, într-o formă unsă cu unt. Când este gata, se
lasă câteva minute în formă, apoi se răstoarnă pe o farfurie. Se
serveşte pudrată cu zahăr.
Calorii: 135/porţie
Budincă de caramel (8 porţii x 120 g)
Orez 200 g, lapte 300 ml, zahăr 200 g, ouă 3 buc, vanilie 1/2 baton (zahăr vanilat 1 plic).
Se
fierbe laptele cu vanilia şi, când clocoteşte, se toarnă orezul ales şi
spălat, amestecând ca să nu se prindă de vas. Se continuă fierberea
până când orezul este bine fiert şi a absorbit tot laptele.
Se trage
vasul deoparte, se adaugă zahărul, se lasă compoziţia să se mai
răcească, apoi se adaugă gălbenuşurile pe rând şi numai un albuş bătut
spumă. Separat, se caramelizează 4 linguri de zahăr (reţinute din cele
200 g), îmbrăcând cu el o formă sau o cratiţă, pe fund şi pe laterale.
Când zahărul este bine prins, se toarnă compoziţia de orez şi se coace
la cuptor, în bain-marie, 25-30 min. După ce este gata, se lasă să se
răcească în formă, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte cu sosul
lăsat de budincă. Se poate garnisi cu frişca (20 g).
Calorii: 245/porţie
Pagini
- Pagina de pornire
- Despre mine
- Servicii medicale
- Consultatii la domiciliu
- Contact/Programari
- Regim adulti
- Recomandari
- Alimentatie Bebe
- Sarcina
- Bebe creste!
- Vaccinari
- Retete gustoase Bebe
- Afectiuni copii
- Afectiuni respiratorii
- Afectiuni cardiace
- Afectiuni digestive
- Afectiuni renale
- Dermatologie
- Totul despre cancer
- Alimentație sănătoasă
joi, 5 decembrie 2013
Budinci pentru sugari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu