joi, 5 decembrie 2013

Budinci pentru sugari

BUDINCI
Budincile sunt preparate din legume, carne, ouă, paste făinoase, aluaturi, produse lactate etc, „legate" cu ouă, sos alb sau sos de roşii.
Budincile nedulci („picante") se servesc, de regulă, ca mâncare de bază (felul II la prânz sau felul I la cină), iar budincile dulci se servesc ca desert.
BUDINCI NEDULCI („PICANTE")

 Budincă de pâine sau papară (10 porţii x 120 g)
Pâine albă Vi buc, ouă 3 buc, brânză telemea 300 g, lapte 300 ml, unt 30 g.
Într-un castron se bat ouăle cu laptele şi în acest amestec se pune să se înmoaie pâinea tăiată felii. Când feliile sunt bine îmbibate, se aşază un strat pe fundul unei forme unse cu unt, deasupra se presară brânză rasă, apoi se pune iar un strat de felii de pâine. Dacă a mai rămas lapte cu ouă, se toarnă deasupra, se presară cu puţină brânză şi se pune la cuptor, la foc potrivit 20 min, ca să se rumenească frumos. Se serveşte fierbinte.
Calorii: 220/porţie

 Budincă de franzelă cu brânză (4 porţii x 120 g) Pâine albă 150 g, brânză de vaci sau telemea desărată 80 g, lapte 200 ml, ou 1 buc, unt 10 g, verdeaţă 10 g, sos de roşii dietetic 60-80 ml, zahăr 20 g, făină 6 g.
Se taie pâinea în felii şi se înmoaie într-un amestec făcut din lapte, ou şi zahăr. Se tapetează o tavă cu făină, se aşază alternând un strat de pâine înmuiată şi un strat de pastă amestecată cu verdeaţa tocată. Se toarnă restul amestecului în care s-a înmuiat pâine peste budincă. Se adaugă untul şi se coace la cuptor. Se poate servi cu sos de roşii (reţeta nr. 53, 55), sau smântână (15 g)
Calorii: 220-250/porţie
În budincă se mai pot adăuga ciocolată (10 g), cacao (5 g), stafide (5 g) sau coajă de lămâie (5 g).

     Budincă de fidea cu brânză de vaci (4 porţii x 130 g)
Brânză de vaci 100 g, fidea 80 g, unt 10 g, zahăr 10 g, ou 1 buc, sare 4 g.
Fideaua se fierbe în apă clocotindă cu 1 g sare. Se lasă apoi o oră în apă rece, se strecoară, se scurge bine şi se amestecă cu brânza de vaci, cu 1/2 linguriţă de unt frecat cu zahăr, cu 1 g sare şi cu albuşul bătut spumă. Se tapetează o formă unsă, în care se răstoarnă compoziţia şi se fierbe într-un vas acoperit cu capac, aşezat într-o baie cu apă fierbinte. După fierbere, se lasă la răcit pe masă, 10 min, ca să se poată răsturna întreagă pe farfurie. Se pot adăuga 30-40 ml sos de roşii (reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 140/porţie

  Budincă Moli (2 porţii x 150 g)
Făină de biscuiţi (orez) 80 g, zahăr 40 g, făină (pesmet) 20 g, ou 1 buc, sare 1 g, unt 5 g, bicarbonat de sodiu 0,5 g, lapte 100 ml.
Făina de biscuiţi sau de orez (sau 80 g orez fiert în apă o oră şi trecut prin sită) şi 30 g zahăr se freacă cu un gălbenuş şi se amestecă apoi cu făina de pesmet, după care se adaugă albuşul bătut spumă, sarea şi bicarbonatul de sodiu. Compoziţia se pune într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină de pesmet şi se fierbe la bain-marie o jumătate de oră. Se serveşte cu laptele îndulcit cu restul de 10 g zahăr.
Calorii: 360/porţie

 Budincă de făinoase cu lapte (4 porţii x 180 g)
Făină (fidea, macaroane sau tăiţei) 100 g, unt 20 g, zahăr 20 g, brânză de vaci 160 g, ou 1 buc, lapte 80 g, pesmet 6 g.
Se fierbe făinosul în 50 ml apă obţinând o concentraţie de 10% şi se scurge apa. După ce s-a răcit puţin, se adaugă laptele cald, apoi se amestecă cu untul, zahărul şi brânza de vaci. Budinca se leagă cu 1 gălbenuş, apoi se fierbe la bain-mărie sau se coace în cuptor, într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, până se rumeneşte (fiind acoperită cu o hârtie unsă cu unt).
Budinca se poate parfuma cu vanilie, coajă de lămâie (portocală) sau se încorporează în ea diferite fructe. Se poate servi şi cu zahăr ars. Pentru copiii mai mici, compoziţia trebuie să fie mai subţire (se măreşte cantitatea de lapte la 60 sau chiar 80 ml).
Calorii: 220/porţie

 Budincă de tăiţei cu lapte (4 porţii x 150 g)
Făină 100 g, ou 2 buc, unt 20 g, zahăr 20 g, sare 2 g, lapte 300 ml.
Din făina cernută, se face un aluat pentru tăiţei: se pune pe o scândură, se face la mijloc o gaură în care se sparge un ou, se adaugă jumătate din unt şi sarea. Se amestecă această compoziţie, se întinde o foaie subţire care se lasă să se usuce, apoi se taie mărunt şi se pune la fiert în laptele clocotind, timp de 10 minute. Se lasă să se răcească, se adaugă zahărul, restul de unt şi 1 gălbenuş de ou, după care se coace la cuptor sau în bain-marie, într-o formă unsă.
Calorii: 235/porţie

 Budincă de biscuiţi (6 porţii x 150 g)
Biscuiţi 150 g, lapte 500 ml, zahăr 60 g, vanilie 5 g (zahăr vanilat 1 plic), ouă 4 buc, unt 10 g, eventual cacao 20 g, sos caramel 100 ml sau suc de fructe 100 ml.
Într-o formă cu pereţii drepţi, unsă, se pun biscuiţi, aşezaţi în rânduri suprapuse încrucişat.
Separat se face crema de vanilie: se pun la foc laptele, zahărul şi vanilia, se înfierbântă ca să se topească zahărul, dar fără să fiarbă. într-un castron se amestecă 2 ouă întregi şi 2 gălbenuşuri, fără a fi bătute spumă, apoi se toarnă laptele peste ouă, amestecând continuu, după care se strecoară şi se toarnă câte puţin peste biscuiţii din formă. Se lasă să stea 10 min, apoi se acoperă şi se pune să fiarbă 40 minute la bain-marie, în cuptor. Când este rumenită, se scoate, se lasă 10 min, apoi se răstoarnă şi se serveşte caldă, eventual cu cacao, care se adaugă în lapte, cu sos caramel (reţeta nr. 75) sau cu sirop de fructe.
Calorii: 250/porţie (fără cacao)

 Budincă de gris opărită (6 porţii x 150 g)
Ouă 3 buc, gris 60 g, zahăr 80 g, lapte 500 ml, zahăr vanilat 1/2 plic, sare 3 g, sirop de fructe 50 g (frişca 60 g), unt 10 g.
Se freacă gălbenuşurile cu trei linguri de zahăr până când compoziţia se albeşte; se toarnă grisul „în ploaie", se adaugă albuşurile bătute spumă şi sarea. Compoziţia, pusă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu gris, se introduce în cuptor, la foc slab, pentru 20-30 minute, până se desprinde de marginea formei. între timp, se fierbe laptele cu restul de zahăr şi zahărul vanilat şi se toarnă peste budinca scoasă din cuptor. Se aşteaptă până când laptele este absorbit, apoi se răstoarnă pe o farfurie şi se garniseşte cu sirop de fructe sau cu frişca.
Calorii: 210-235/porţie

 Budincă de macaroane cu carne şi sos de roşii (4 porţii x 150 g). Macaroane 80 g, carne slabă 200 g, lapte 60 ml, ulei 40 ml, ou 1 buc, sos de roşii 80-120 g, verdeaţă 20 g, făină 8 g, sare 4-8 g.
Se fierb macaroanele în apă (de cel puţin 4 ori volumul lor). Se limpezesc în apă rece, în care se lasă cam o oră, apoi se scurg bine.
Carnea se trece prin maşina de tocat, se adaugă sarea, uleiul şi verdeaţa tocată fin. Se înăbuşă până când nu mai rămâne lichid. Intr-o tavă pudrată cu făină, se aşază macaroanele amestecate cu o parte din gălbenuş, alternând un rând de macaroane cu unul de carne înăbuşită. Stratul de macaroane de deasupra se unge cu restul de gălbenuş.
Vasul se aşază la cuptor, eventual în bain-marie, şi se coace 1/2 oră. Când se serveşte, se adaugă sos de roşii (vezi reţetele nr. 53, 55).
Calorii: 220/porţie

 Budincă de macaroane cu brânză şi sos de roşii (6 porţii x 150 g) Macaroane 120 g, caşcaval sau telemea 200 g, unt 75 g, ouă 2 buc, sos de roşii 200 ml, sare 5 g.
Macaroanele fierte în apă cu sare şi scurse se amestecă cu untul, cu brânza sau caşcaval ras şi cu ouăle crude. Se aşază compoziţia într-o formă unsă cu puţin unt şi se dă la cuptor, unde se lasă până se rumeneşte.
Se servesc cu sos de roşii (reţetele nr. 53, 55). Pentru copiii mai mici se serveşte fără sos de roşii.
Calorii: 190/porţie

 Budincă de macaroane cu carne sau şuncă şi sos de roşii (6 porţii x 150 g) Macaroane 120 g, şuncă 200 g (carne 300 g), unt 75 g, ouă 2 buc, sos de roşii 20 ml, sare 5 g.
Se prepară la fel ca budinca cu brânză, numai că amestecul se face cu şuncă tăiată foarte mărunt sau cu 300 g carne fiartă şi apoi tocată, după care se coace la cuptor în tavă. Se serveşte cu sos de roşii (reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 180/porţie
 
  Budincă de orez cu carne (4 porţii x 120 g)
Orez 100 g, carne 200 g, ouă 1 buc, unt 20 g, sare 4 g, morcov 100 g, albitură 60 g, verdeaţă 8-12 g.
Se prepară o supă din morcov şi albitură. în supa limpede, strecurată, se fierbe orezul. Se dă carnea de două ori prin maşina de tocat, se amestecă cu orezul fiert, 1/2 din cantitatea de unt, morcovul fiert, dat pe răzătoare şi cu sarea. Când compoziţia este bine răcită, se adaugă albuşul bătut spumă. Se toarnă budinca într-o formă unsă cu restul de unt şi se coace la cuptor în bain-marie. Când se serveşte, se poate adăuga suc de roşii.
Calorii: 210/porţie

  Budincă de orez cu mere (10 porţii x 150 g)
Orez cu lapte 1 kg, unt 30 g, ouă 3 buc, mere 1 kg, zahăr 100 g.
Orezul cu lapte (reţeta nr. 266) se amestecă cu 20 g unt, cu gălbenuşurile şi cu albuşurile bătute spumă. Merele se curăţă, se taie felii mici (sau se rad pe răzătoarea mare) şi se ţin în zahăr 1 oră. într-un vas uns cu restul de unt se aşază alternativ un rând de orez şi un rând de mere, apoi se dă la cuptor.
Calorii: 290/porţie

   Budincă de tăiţei cu carne (6 porţii x 180 g)
Tăiţei cu ou 150 g, ouă 2 buc, smântână 40 g, carne de vită 200 g, ulei 20 ml, verdeaţă 10 g, sare 4-5 g, făină 5 g.
Tăiţeii fierţi în apă cu sare, se clătesc în apă rece şi se scurg bine. Se amestecă cu gălbenuşurile de ou, cu 1/2 din smântână şi cu albuşurile bătute spumă. Carnea se pune la fiert în apă rece, se trece apoi de două ori prin maşina de tocat şi se amestecă cu uleiul, verdeaţa tocată mărunt şi cu sarea.
Într-o tavă neunsă, dar pudrată cu făină, se aşază un strat de tăiţei, unul de carne şi încă unul de tăiţei. Se coace la cuptor 30-40 min. înainte de a se servi se adaugă şi restul de smântână.
Calorii: 210/porţie

   Budincă de tăiţei cu brânză (6 porţii x 180 g)
Tăiţei cu ou 150 g, ouă 2 buc, smântână 40 g, brânză de vaci 200 g, verdeaţă 10 g, sare 4-5 g, făină 5 g.
Se prepară la fel ca budinca de tăiţei cu carne (reţeta nr. 136) înlocuind carnea cu brânză de vaci, care se amestecă cu tăiţeii fierţi, cu smântână, gălbenuşurile, sarea şi, la sfârşit, cu albuşurile bătute spumă; apoi se dă la cuptor 30 min.
Calorii: 175/porţie

   Budincă de caşcaval (8 porţii x 100 g)
Caşcaval 200 g, unt (margarina) 100 g, ouă 3 buc, făină 25 g, lapte 100 ml, sare 5-6 g, sos de roşii 200 g.
Se desface făina în puţin lapte rece, se adaugă restul de lapte cald şi se fierbe la foc mic, amestecând mereu, ca să nu se prindă. Când a căpătat consistenţa unui sos alb, se ia vasul de pe foc şi se adaugă untul (margarina). După ce amestecul s-a răcit, re pun caşcavalul ras şi gălbenuşurile, se amestecă şi apoi se sărează. Se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând uşor, de jos în sus. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt (margarina), se acoperă şi apoi se fierbe în bain-marie, o oră. Se răstoarnă budinca pe o farfurie şi se serveşte imediat, de preferinţă cu sos de roşii (vezi reţeta nr. 53, 55).
Calorii: 235/porţie

   Budincă de smântână (6 porţii x 100 g)
Ouă 6 buc, zahăr 100 g, zahăr vanilat 1 plic, făină 200 g, smântână 80 g, sare 3-4 g, coajă de lămâie, unt 5 g.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi se adaugă făina, smântână, sarea, coaja de lămâie şi la sfârşit cele 6 albuşuri bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se presară cu făină şi se toarnă în ea compoziţia; se acoperă şi se coace în bain-marie timp de o oră.
Se răstoarnă budinca pe o farfurie şi se serveşte cu sos dulce, cum ar fi sosul caramel (vezi reţeta nr. 75).
Calorii: 200/porţie

  Budincă de brânză de vaci I (4 porţii x 100 g)
Brânză de vaci proaspătă 250 g, ouă 1 buc, lapte 100 ml, făină 10 g, unt 10 g, zahăr 20 g.
Din lapte, făină (simplă sau rumenită) şi unt se prepară un sos alb dietetic. După ce s-a răcorit, se adaugă brânza de vaci pasată, gălbenuşul de ou frecat cu zahăr şi albuşul bătut spumă. Se coace la cuptor, în bain-marie, la foc iute, 15-20 min, într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.
Calorii: 140/porţie

   Budincă de brânză de vaci II (2 porţii x 100 g)
Brânză de vaci 150 g, zahăr 15 g, ouă 1 buc, zahăr vanilat 1/8 pachet, sare 2 g, unt 5 g, pesmet 5 g.
Se trece brânza prin sită. Se adaugă zahărul şi gălbenuşul, se amestecă bine, apoi se adaugă albuşul bătut spumă, amestecând uşor. Se coace în bain-marie, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet.
Calorii: 1 70/porţie


 Budincă de carne (4 porţii x 120 g)
Carne de vită 250 g, franzelă 30 g (o felie), lapte 100 g, unt 50 g, ou 1 buc, sare 4-5 g.
Carnea, fără grăsime, se trece de două ori prin maşina de tocat şi se sărează. Se înmoaie pâinea în lapte, se stoarce, se amestecă cu carnea şi apoi se adaugă gălbenuşul de ou. Separat, se freacă untul, care se amestecă cu carnea şi cu albuşul bătut spumă. Compoziţia se fierbe o oră în bain-marie, într-un vas uns cu unt şi acoperit cu capac.
Calorii: 245/porţie


 Budincă de spanac cu brânză sau carne (4 porţii x 120 g) Spanac 500 g, unt 20 g, făină 20 g, brânză de vaci (sau carne de vită, tocată şi înăbuşită) 100 g, ou 1 buc, lapte 120 ml, sare 4 g.
Spanacul, bine spălat, se fierbe, se scurge, se toacă şi se amestecă cu un sos alb din făină şi lapte. Apoi se amestecă cu gălbenuşul, 3 g unt, brânza (sau carnea), sarea şi albuşul bătut spumă.
Cu restul untului se unge o formă, în care se răstoarnă compoziţia şi se pune la cuptor, în bain-marie. Suprafaţa budincii poate fi unsă cu puţin gălbenuş de ou. Se poate servi şi cu smântână (15 g).
Calorii: 170-185/porţie


 Budincă de spanac cu orez (2 porţii x 120 g)
Spanac 200 g, unt 5 g, făină 5 g, orez 15 g, sare 1-2 g, zeamă de lămâie 2-3 ml, lapte 100 ml, eventual zahăr 3 g, pesmet 5 g.
Spanacul bine curăţat şi spălat se pune la fiert, în puţină apă sărată. Când se înmoaie bine, se scurge, se toacă şi se trece prin sită. Separat, se fierbe orezul, până se înmoaie. Din lapte, unt şi făină se prepară un sos alb Bechamel (reţeta nr. 48), care se amestecă cu spanacul şi cu orezul. Se adaugă zeama de lămâie, sare, even­tual zahăr. Compoziţia se coace în bain-marie, 20-30 min, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet.
Se recomandă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 140/porţie

 Budincă de spanac cu pâine (2 porţii x 150-180 g) Spanac 200 g, unt 10 g, smântână 15 g, miez de pâine 50 g, lapte 50 ml, eventual brânză de vaci 30-40 g, sare 1-2 g.
Spanacul curăţat şi spălat se fierbe, în puţină apă sărată. Când este bine înmuiat, se trece prin sită (se mixează). Miezul de pâine se înmoaie în lapte, se trece şi el prin sită şi se amestecă cu spanacui, apoi se adaugă untul şi smântână, frecate cu gălbenuşul de ou. Albuşul, bătut spumă, se introduce ultimul, o dată cu sarea. Compoziţia se fierbe 15-20 min., în bain-marie, într-o formă unsă cu unt şi presărată cu puţină făină.
În compoziţie se poate adăuga şi brânză de vaci, pasată.
Calorii: 215-235/porţie

 Budincă de spanac cu carne (6 porţii x 120 g)
Carne de vită 200 g, spanac 600 g, făină 20 g, bulion de oase degresat 200 ml, ulei 30 ml, sare 5 g.
Spanacul bine spălat, se înăbuşă pe foc, cu puţină apă şi cu o linguriţă de ulei. Carnea se înăbuşă şi ea în restul de ulei, puţină apă şi sare. Se amestecă apoi cu spanacul şi, după ce s-a răcit, se trece totul prin maşina de tocat. Separat, se prepară un sos alb, din bulion de came (reţeta nr. 27) şi făină, subţiată în prealabil cu apă rece. în sosul fiert şi răcit se amestecă bine compoziţia de carne cu spanac, apoi se fierbe într-o formă unsă, la bain-marie, timp 30-40 min. Se răcoreşte, apoi se răstoarnă pe farfurie.
Calorii: 150/porţie

 Budincă de legume I (4 porţii x 120 g)
Piure de legume (cartofi, dovlecei, spanac, morcovi, fasole verde) 200 g, pâine albă 40 g, lapte 60 ml, gălbenuş de ou 1 buc, brânză de vaci 60 g, unt 10 g, pesmet 10 g, sare 2-4 g, eventual sos alb sau sos de roşii 60-80 ml.
În piureul de legume (reţeta nr. 204) se adaugă gălbenuşul, brânza de vaci, pâinea înmuiată în lapte si sarea. Budinca se coace la cuptor 40-50 min într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet, acoperită cu o hârtie unsă cu unt.
Se poate servi cu sos alb (reţetele nr. 45, 46) sau cu sos de roşii (reţetele nr. 53, 55).
Calorii: 145/porţie

 Budincă de legume II (4 porţii x 100 g)
Piure de legume 200 g, unt 10 g, ou 1 buc, smântână 60 g, brânză de vaci 40 g, făină 10 g, sare 2 g, eventual sos de smântână sau sos de roşii 60-80 ml.
Piureul de legume (reţetele nr. 203, 204) se freacă cu untul, gălbenuşul de ou, apoi se adaugă smântână, brânza de vaci, făina, sarea şi, la sfârşit, albuşul bătut spumă. Se coace la cuptor, în formă unsă cu unt; se poate servi cu sos de smântână (reţetele nr. 50, 51) sau cu sos de roşii.
Calorii: aprox. 135/porţie (fără sos)

       Budincă de clătite umplute cu legume (10 porţii x 120 g)
Foi subţiri de clătite 6 buc, piure de legume 600 g, ouă 2 buc, sos alb 40 ml, smântână 60 g, sos de roşii 60 ml, verdeaţă tocată 10 g, unt 10 g.
Pentru pregătirea clătitelor: ou 1 buc, făină 160 g, lapte 350 ml, ulei 15 ml.
Piureul se amestecă cu ouăle, sosul alb şi jumătate din smântână. Separat, se pregătesc foile de clătite (reţetele nr. 203, 204, 286). într-o formă unsă cu unt, se aşază alternativ o clătită, un strat din amestecul de piure, iar o clătită, şi aşa mai departe. Budinca se acoperă cu sos de roşii şi se dă câteva minute la cuptor. înainte de a fi servită, se adaugă restul de smântână şi verdeaţa tocată sau sos alb (reţetele nr. 45, 46).
Calorii: 205/porţie

       Budincă de mere (3 porţii x 150 g)
Mere mari 3 buc, pesmet 20 g, unt 25 g, zahăr 20 g, ou 1 buc, praf de copt 1/2 plic.
Merele curăţate de coajă se rad pe răzătoarea de sticlă, iar zeama se scurge. Untul se freacă cu zahărul şi gălbenuşul de ou, până când devine spumos; albuşul se bate spumă. Se amestecă merele cu pesmetul, untul frecat, se adaugă praful de copt şi albuşul bătut spumă. Compoziţia se pune într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, se coace în bain-marie, pe plită sau la cuptor, 25-30 min. Se serveşte caldă sau rece.
Calorii: 225/porţie

       Budincă de dovlecei (3 porţii x 120 g)
Dovlecei 300 g, caşcaval 30 g, ou 1 buc, smântână 30 g, făină 15 g, unt 10 g, pesmet 5 g, sare 2-3 g, verdeaţă 5 g.
Dovleceii spălaţi şi curăţaţi se taie în cuburi mici şi se fierb în apa cu sare 10 min. Se răstoarnă în strecurătoare. Când s-au scurs bine, dovleceii se amestecă cu gălbenuşul, caşcavalul ras, albuşul bătut spumă, făina, pesmetul, untul şi verdeaţa tocată. Se coace într-o formă unsă cu unt, 20-30 min. Se răstoarnă şi se serveşte caldă, stropită cu smântână.
Calorii: 140/porţie

       Budincă de dovlecei cu carne şi orez (6 porţii x 150 g)
Dovlecei 600 g, carne de vită 250 g, orez 20 g, ulei 30 ml, ouă 2 buc, smântână 20 g, unt 10 g, sare 5 g, verdeaţă 10 g.
Dovleceii curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii, se fierb în apa clocotită cu sare, apoi se scurg bine. Orezul se înăbuşă cu unt, sare, verdeaţa tocată şi apă, cât este nevoie. Carnea, curăţată de pieliţe şi zgârciuri, se pune la fiert în apă rece, după care se trece de două ori prin maşina de tocat şi se amestecă cu ulei şi verdeaţa tocată. într-o formă tapetată cu făină, se pun un strat de dovlecei, unul de orez, apoi un strat de came şi, deasupra, din nou un strat de dovlecei. Se unge suprafaţa budincii cu puţin ou bătut, apoi se fierbe 30-40 min, în bain-marie, sau se coace în cuptor.
Se serveşte cu smântână.
Calorii: 175/porţie

       Budincă de cartofi (10 porţii x 120 g)
Cartofi 1 kg, unt 50 g (ulei 50 ml), ou 1 buc, gălbenuşuri de ou 2 buc, smântână 150 g (lapte 200 ml), sare 6-7 g.
Cartofii fierţi şi decojiţi se zdrobesc cu o furculiţă şi se amestecă cu untul (uleiul), gălbenuşurile de ou şi sarea. Compoziţia se pune într-o cratiţă bine unsă şi deasupra se toarnă oul bătut cu smântână (lapte). Se pune la cuptor să se rumenească.
Se serveşte caldă.
Calorii: 160-180/porţie

       Budincă de cartofi cu sos de smântână (6 porţii x 150 g)
Cartofi 500 g, telemea 100 g, unt 50 g, ouă 2 buc, sare 3 g, sos de smântână (smântână 75 g, unt 25 g, făină 40 g, lapte 50 ml, sare 2 g).
Cartofii se fierb, se curăţă de coajă, se pasează prin sită sau se trec prin maşina de tocat, se amestecă cu untul, se adaugă gălbenuşurile, câte unul, frecând bine, până când compoziţia devine ca o cremă, se adaugă apoi 3 g de sare, albuşurile bătute spumă şi brânza rasă. Amestecul, pus într-o formă unsă cu unt, acoperită cu capac se fierbe în bain-marie, o oră. Se răstoarnă şi se adaugă sosul de smântână din unt, făină, lapte, sare 2 g şi smântână (reţeta nr. 49).
Calorii: 285/porţie

        Budincă din cartofi cu brânză (5 porţii x 120 g)
Cartofi 500 g, brânză de vaci 50 g, telemea 100 g, unt 8 g, ouă 1 buc
Cartofii fierţi în coajă (nu prea tare) se curăţă şi se taie în felii. Brânza telemea, desărată şi rasă, se amestecă cu cea de vaci şi cu ouăle întregi. Se adaugă cartofii, apoi se aşază într-o formă unsă cu unt (se pune puţin şi deasupra) şi se coace în cuptor 30 de min.
Se poate prepara şi din cartofi făcuţi piure cu 400 g lapte şi 20 g unt. Se aşază cartofii şi brânza în straturi: se pune budinca la cuptor până se rumeneşte.
Se poate adăuga smântână, 100 g.
Calorii: 1 70/porţie
190/porţie (cu smântână)

        Budincă din cartofi cu verdeaţă (10 porţii x 120 g)
Cartofi 1 kg, unt 100 g, lapte 100 ml, ouă 4 buc, smântână 100 g, telemea 100 g, verdeaţă (mărar, pătrunjel) 20 g, sare 6 g.
Din cartofi, lapte, unt şi sare se prepară un piure, care se amestecă cu verdeaţa tocată mărunt. Se unge bine o cratiţă cu unt şi se pune piureul în ea. Separat, se bat ouăle, se amestecă cu smântână şi cu brânza rasă, apoi se toarnă peste piure. Se pune cratiţă în cuptorul încins, unde se ţine 20-25 min, să se rumenească. Se serveşte imediat.
Calorii: 235/porţie

 Budincă de carlofi cu şuncă presată sau parizer (5 porţii x 120 g) Cartofi 500 g, şuncă presată (parizer) 125 g, unt (margarina) 25 g, lapte 50 ml, pesmet 5 g, sare 5 g, ouă 1 buc.
Cartofii fierţi în apă clocotită cu sare se curăţă fierbinţi şi se zdrobesc; se prepară un piure, adăugând untul şi laptele fierbinte. în piureul pufos obţinut, se înglobează albuşurile bătute spumă şi şunca (parizerul) tăiate cubuleţe. Compoziţia se toarnă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Se netezeşte frumos deasupra, apoi se toarnă gălbenuşurile bătute cu puţin lapte şi se introduce budinca în cuptorul încins, să se rumenească. Se serveşte imediat.
Calorii: aprox. 200/porţie

       Budincă de cartofi cu carne (6 porţii x 150 g)
Carne de vacă 300 g, cartofi 500 g, lapte 250 ml, ulei 20 ml, unt 30 g, făină 5 g, smântână 30 g, sare 5 g, ouă 2 buc.
Carnea se fierbe, se trece prin maşina de tocat şi se amestecă cu sarea şi cu uleiul crud. Separat, se prepară un piure din cartofii fierbinţi, lapte, unt şi gălbenuşul de ou; la sfârşit, se adaugă albuşurile, bătute spumă. într-o tavă neunsă, dar pudrată cu făină, se pun un strat de piure, unul de carne şi deasupra altul de piure. Se unge cu lapte şi gălbenuş de ou, apoi se coace la cuptor, în bain-marie. înainte de a se servi, se adaugă smântână.
Calorii: 265/porţie
 
BUDINCI DULCI
 
 Budincă simplă (10 porţii x 100 g)
Lapte 500 ml, zahăr pudră 100 g, făină 100 g, unt 120 g, ouă 5 buc.
Se freacă untul cu zahărul până se obţine o cremă omogenă, apoi se încorporează făina şi laptele, turnând câte puţin. Se fierbe pe foc iute, amestecând mereu, până se obţine o pastă destul de consistentă. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească, apoi se adaugă gălbenuşurile unul câte unul şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă, amestecând uşor, de jos în sus. Compoziţia se coace într-un vas uns cu unt, în bain-marie, în cuptor, la foc potrivit, circa o oră. Se scoate din cuptor, se lasă să se aburească puţin în vas, apoi se răstoarnă pe un platou. Se poate garnisi cu dulceaţă.
Calorii: 205/porţie

 Budincă dulce din brânză de vaci (4 porţii x 130 g) Brânză de vaci 250 g, lapte 150 ml, ou 1 buc, făină 20 g, zahăr 50 g, zahăr vanilat 1 plic, unt 10 g, sare 3 g.
Din lapte, făină şi unt, se prepară un sos alb (reţeta nr. 48). Se lasă puţin să se răcească şi se adaugă zahărul. După ce s-a răcit, se adaugă zahărul vanilat şi gălbenuşurile, apoi se amestecă cu brânza trecută prin sită şi !a sfârşit se încorporează albuşurile bătute spumă. Se coace în formă unsă cu unt, în cuptor, în bain-marie, la foc potrivit 30-35 la min. Se serveşte pudrată cu zahăr.
Calorii: 195/porţie

 Budincă de brânză de vaci cu morcovi (6 porţii x 130 g) Brânză de vaci 500 g, morcovi 100 g, gris 20 g, făină 15 g, zahăr 50 g, ou 1 buc, unt 25 g, lapte 50 ml.
Morcovii curăţaţi şi spălaţi, se taie felii şi se fierb în puţină apă, apoi se trec prin sită, împreună cu brânza de vaci. Grisul se fierbe în lapte şi se amestecă cu brânza de vaci şi cu morcovul, adăugând şi făina. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, până se obţine o cremă spumoasă, care se încorporează în compoziţie. Se adaugă apoi albuşurile bătute spumă şi se toarnă într-o formă unsă cu unt. Se coace la cuptor, în bain-marie, circa 45 min. Se serveşte pudrată cu zahăr sau cu sos de fructe (reţeta nr. 74) sau sirop de fructe.
Calorii: 190/porţie

 Budincă dulce de smântână (6 porţii x 100 g)
Smântână 200 g, ouă 3 buc, zahăr pudră 100 g, făină 20 g, vanilie 1 baton (zahăr vanilat 1 plic), coajă rasă de lămâie, unt 20 g.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, se adaugă vanilia tăiată mărunt sau pisată (sau zahărul vanilat), coaja de lămâie şi smântână, apoi se fierbe în bain-marie, amestecând mereu, până se îngroaşă. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se pune făina, amestecând până se încorporează complet şi se adaugă apoi albuşurile bătute spumă. Compoziţia se coace în formă unsă cu unt, în bain-marie aproximativ o oră; se lasă puţin în formă, apoi se răstoarnă pe platou. Se serveşte caldă sau rece.
Calorii: 220/porţie
 
       Budincă de gris cu mere (5 porţii x 110 g)
Mere 250 g, zahăr 50 g, unt (margarina) 25 g, lapte 250 ml, gris 15 g, oua 2 buc, vanilie 1/8 baton (zahăr vanilat 1/2 plic), sare 1 g.
Merele se spală, se curăţă de coajă şi se taie în felii. într-o cratiţă se pun uni şi zahărul aşezat într-un strat uniform şi, deasupra, feliile de mere. Se dă la cuptor, foc potrivit. După circa 15 min, când zahărul s-a caramelizat, se scoate cratiţa d cuptor şi se lasă la o parte. în acest timp se pune la fiert laptele cu vanilia (zahăt vanilat) şi sarea. Când laptele dă în clocot, se adaugă grisul „în ploaie", amestecai mereu. După ce grisul a fiert, se lasă să se răcească, apoi se amestecă cu ouăle, puse unul câte unul, bătând bine, ca să se omogenizeze compoziţia. Aceasta se toarna peste mere introducând din nou cratiţa la cuptor, la foc potrivit, 30-35 min, pâna când budinca se rumeneşte. Se răstoarnă pe un platou şi se serveşte rece.
Calorii: 175/porl

       Budincă de gris cu ciocolată (6 porţii x 120 g)
Lapte 500 ml, gris 40 g, zahăr 40 g, ouă 2 buc, ciocolată 30 g (cacao 10 g, unt 5 g, sos caramel 60 g.
Grisul se fierbe în lapte, apoi se adaugă zahărul, se lasă să fiarbă puţin, du| care vasul se dă de-o parte. Când se răcoreşte, se adaugă pe rând gălbenuşurile, ap albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine. în jumătate din această compoziţie încorporează ciocolata topită (cacao). Se unge o formă cu unt, apoi se pune un str de gris cu ciocolată (cacao), se apasă şi se netezeşte cu o lingură udată în apă rec peste el se aşază un alt rând de gris, fără ciocolată şi aşa mai departe, până epuizează compoziţia. Se acoperă cu capac şi se fierbe în bain-marie, în cuptc circa o oră. Se răstoarnă şi se serveşte cu sos caramel (reţeta nr. 75) sau cu sos c vanilie (reţeta nr. 165).
Calorii: 110/porţ

       Budincă de tăiţei cu sos de vanilie (6 porţii x 120 g)
Pentru budincă: lapte 250 ml, tăiţei cu ou 100 g, zahăr 50 g, ou 1 buc, zah; vanilat 1/2  plic, unt 10 g, sare 3 g.
Pentru sos: lapte 125 ml, zahăr 50 g, ou 1 buc, vanilie 1/8 baton (zah; vanilat 1 plic), zeamă de lămâie 1 linguriţă.
Tăiţeii se pun la fiert în lapte. Când sunt aproape fierţi, se adaugă zahăr vanilat şi se mai lasă pe foc, până scade tot lichidul. Când tăiţeii s-au răcit, ; adaugă gălbenuşurile, frecate cu sare, apoi albuşurile bătute spumă. Compoziţi bine omogenizată, se toarnă într-o formă unsă cu unt şi presărată cu zahăr tos. Se pune în cuptorul încălzit în prealabil şi se ţine 30-35 min, la foc potrivit, apoi se lasă se răcească şi se taie în pătrate sau romburi.
Se serveşte cu sos de vanilie, care se prepară astfel: se fierbe laptele cu vanilia (zahărul vanilat). Ouăle se bat bine cu zahărul, apoi se adaugă laptele răcorit şi se amestecă pe foc mic, până capătă consistenţă de sos. Se pune zeama de lămâie şi se amestecă din nou.
Calorii: 200/porţie

 Budincă de pâine cu mere (6 porţii x 1 30 g)
Pâine albă 1 buc, ouă 1 buc, lapte 125 ml, zahăr 20 g, zahăr vanilat 1/2 plic, unt 15 g, pesmet 15 g.
Pentru compoziţie: mere 500 g, zahăr 40 g, ulei 25 ml.
Se amestecă ouăle cu 20 g zahăr, cu laptele şi cu zahărul vanilat. In această compoziţie se pune la înmuiat pâinea, tăiată felii. Între timp, se curăţă merele de coajă şi se dau pe răzătoarea de sticlă. Se pun apoi la călit în ulei şi, când sunt bine scăzute, se adaugă 40 g zahăr, după care se mai fierb 10-15 min. Se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcorească şi se adaugă 15 g pesmet.
Într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu restul de pesmet, se aşază întâi un strat de felii de pâine, se toarnă merele călite, se netezeşte suprafaţa şi se acoperă cu restul de felii. Se pune forma în cuptorul încins, la foc potrivit, 15-20 min. Când este aproape gata, se presară deasupra puţin zahăr şi se lasă să se caramelizeze uşor.
Se serveşte caldă sau rece, copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 235/porţie

 Budincă de cartofi desert (6 porţii x 130 g)
Cartofi 500 g, ouă 2 buc, unt 50 g, făină 5 g, zahăr 50 g, praf de copt 1/2 plic, zeamă de lămâie 5 ml, pesmet 5 g, sirop (suc) de fructe 200 ml, sare 2-3 g.
Cartofii curăţaţi şi spălaţi se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu făina, praful de copt diluat în zeamă de lămâie, zahărul, 40 g unt şi cu gălbenuşurile. Când compoziţia este omogenă, se adaugă albuşurile bătute spumă, se amestecă uşor şi se toarnă într-o formă unsă cu restul de unt şi tapetată cu pesmet. Se coace la cuptor, în bain-marie, la foc potrivit 70-80 min. Se serveşte rece, cu sirop (suc) de fructe.
Calorii: 220/porţie

 Budincă de orez cu dulceaţă (6 porţii x 120 g)
Orez 100 g, lapte 500 ml, zahăr 40 g, unt 25 g, ouă 2 buc, dulceaţă 50 g (3 linguri), vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic).
Orezul ales şi bine spălat se fierbe în laptele aromat cu vanilie. După ce a fiert, se adaugă zahărul, se lasă să se răcorească şi se amestecă cu untul şi cu gălbenuşurile, puse unul câte unul. Când compoziţia devine omogenă, se adaugă albuşurile bătute spumă, amestecând uşor. într-o formă potrivit de mare, bine unsă cu unt, se toarnă mai întâi jumătate din compoziţie, se adaugă un strat de dulceaţă, peste care se pune restul de orez. Se netezeşte frumos deasupra şi se dă, pentru 30-35 minute la cuptor la foc potrivit.
Calorii: 225/porţie

       Budincă de mere (10 porţii x 100 g)
Mere 600 g, ouă 3 buc, făină 25 g, unt (margarina) 100 g, zahăr 50 g, zahăr vanilat 1 plic, pesmet 5 g, sirop (simplu sau de dulceaţă) 200 ml.
Merele curăţate se dau pe râzătoare (trebuie să se obţină o farfurie adâncă plină), apoi se presară zahărul peste ele. într-un castron, se freacă gălbenuşurile cu untul şi zahărul vanilat,.până se obţine o cremă omogenă. Se adaugă făina, apoi merele rase şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă. Compoziţia se coace la cuptor, la foc potrivit, circa 45 min, într-o formă bine unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Când este gata, se răstoarnă pe o farfurie şi se garniseşte cu sirop.
Calorii: 1 70/porţie

      Budincă de lămâie (6 porţii x 70 g)
Lămâi 2 buc, zahăr 150 g, ouă 4 buc, făină 30 g, unt 40 g.
Se rad lămâile de coajă şi apoi se stoarce zeama. Făina se desface în zeama de lămâie, apoi se amestecă cu 30 g unt cald şi se adaugă treptat zahărul, coaja de lămâie şi gălbenuşurile. Când compoziţia devine pufoasă se înglobează albuşurile bătute spumă şi se toarnă într-6 formă unsă cu unt. Se coace în cuptor, în bain-marie circa 40 minute. Când este gata, se lasă puţin în formă să se aburească, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte rece.
Calorii: 225/porţie

       Budincă de portocale (8 porţii x 100 g)
Zahăr 80 g, făină 80 g, unt (margarina) 80 g, ouă 3 buc, portocale 1-2 buc, sare 2-3 g.
Untul se topeşte într-o cratiţă, se amestecă cu făina cernută, după care se toarnă laptele fierbinte, aromatizat cu coaja unei portocale. Când compoziţia s-a omogenizat, se pune cratiţa pe foc, amestecând continuu, până se îngroaşă şi se desface de pe lingură. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul şi 3 gălbenuşuri, sarea şi apoi 3 albuşuri bătute spumă foarte tare.
Se unge cu unt o formă şi se garniseşte cu felii de portocale. Deasupra se toarnă compoziţia şi se fierbe, în bain-marie, 35-40 min, punând deasupra o hârtie unsă.
Se poate servi cu frişca (80 g) aromatizată cu coajă de portocală.
Calorii: aprox. 210/porţie

       Budincă de căpşune sau fragi (9 porţii x 100 g)
Căpşune (fragi) 500 g, gris 75 g, lapte 250 ml, zahăr 100 g, albuşuri 3 buc, făină 3 g, unt 12 g.
Căpşunele (fragii) se trec prin sită sau se zdrobesc cu o furculiţă şi se fierb, împreună cu zahărul, circa 15 minute, până se formează o pastă consistentă. Separat, se fierbe grisul în lapte, se lasă să se răcorească, apoi se amestecă cu făina, pasta de căpşuni şi cu albuşurile, bătute spumă. Compoziţia se coace la cuptor, în bain-marie, la foc potrivit, 40-50 min, într-o formă unsă cu unt. Când este gata, se lasă câteva minute în formă, apoi se răstoarnă pe o farfurie. Se serveşte pudrată cu zahăr.
Calorii: 135/porţie

       Budincă de caramel (8 porţii x 120 g)
Orez 200 g, lapte 300 ml, zahăr 200 g, ouă 3 buc, vanilie 1/2 baton (zahăr vanilat 1 plic).
Se fierbe laptele cu vanilia şi, când clocoteşte, se toarnă orezul ales şi spălat, amestecând ca să nu se prindă de vas. Se continuă fierberea până când orezul este bine fiert şi a absorbit tot laptele.
Se trage vasul deoparte, se adaugă zahărul, se lasă compoziţia să se mai răcească, apoi se adaugă gălbenuşurile pe rând şi numai un albuş bătut spumă. Separat, se caramelizează 4 linguri de zahăr (reţinute din cele 200 g), îmbrăcând cu el o formă sau o cratiţă, pe fund şi pe laterale. Când zahărul este bine prins, se toarnă compoziţia de orez şi se coace la cuptor, în bain-marie, 25-30 min. După ce este gata, se lasă să se răcească în formă, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte cu sosul lăsat de budincă. Se poate garnisi cu frişca (20 g).
Calorii: 245/porţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu