marți, 10 decembrie 2013

Regim in afectiuni gastro-esofagiene


Dispepsia se defineste ca durerea sau disconfortul cu o durata de minim 3 luni, cu caracter persistent sau recurent si cu localizare in abdomenul superior pe linia mediana.

Simptomele dispepsiei

Pacientii cu dispepsie pot avea urmatoarele acuze:
- cu satietate precoce (senzatie de stomac plin imediat dupa inceperea mesei)
- plenitudine (senzatia de stomac incarcat, care nu se goleste)
- balonare
- greata.

Cand trebuie sa mergem la medic din cauza dispepsiei?

Pacientii trebuie sa se prezinte la medic in cazul in care prezinta simptomele mai sus mentionate si in cazul in care prezinta urmatoarele semne de alarma:
  • au peste 45 de ani
  • prezinta o scadere in greutate
  • se confrunta cu anemia
  • au hemoragie digestiva (varsaturi in “zat de cafea”, cu sange sau scaune negre ca “pacura”).
  • in cazul dificultatii la inghitirea alimentelor initial alimente solide ulterior alimente lichide (disfagie)

Pacientii cu dispepsie pot fi impartiti in 3 categorii:
  • Pacientii cu dispepsie cauzata de afectiuni specifice:
                - ulcer gastric
                - esofagita de reflux
                - cancer gastric
                - afectiuni bilo-pancreatice
                - afectiuni medicamentoase.
  • Pacienti cu afectiuni care nu pot fi corelate direct cu dispepsia: 
                 - gastrita cu Helicobacter pylori
                 - litiaza biliara
                 - dismotilitatea gastro-duodenala
                 - duodenita.
  • Pacientii fara cauza identificata.
 Adopta un stil de viata sanatos!

1. Respecta tratamentul - urmati intocmai recomandarile medicului Dvs. curant. Este foarte important sa luati medicamentele pe care vi le-a prescris medicul, dupa precizarea diagnosticului. Chiar daca durerea inceteaza curand dupa inceperea tratamentului, afectiunea de care suferiti se vindeca abia dupa perioada de tratament prescrisa ( 4-8 saptamani).

2. Contralati-va greutatea - este important sa incercati sa va mentineti greutatea normala. Obezitatea impiedica vindecarea bolii si faciliteaza reaparitia ei.

3. Atenti la alte medicamente - evitati medicamentele agresive pentru stomac: aspirina, cortizonul, antiinflamatoarele nesteroidiene - diclofenac, indometacin. Consultati-va cu medicul Dvs.

4. Mancati putin si des: 
- Mancati regulat 3 mese pe zi (dimineata, pranz, seara) dar mai luati intre ele si gustari mici si usoare. 
- Evitati mancatul in graba. 
- Mancati in liniste si evitati mesele abundente. 
- Nu mancati prea tarziu seara. Ultima masa ar trebui luat cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare, pentru ca alimentele sa aiba timp sa fie digerate.

5. Dormiti cu capul mai sus: daca aveti arsuri, dormiti cu capul usor ridicat pe una sau mai multe perne asigurandu-va ca partea superioara a trunchiului este astfel ridicata.

6. Relaxati-va - incercati sa eliminati stresul sau sa il combateti prin miscare, plimbari, sport, mers pe bicicleta, psihoterapie.

Indicatii si informatii terapeutice in cazul dispepsiei:
  • Suprimarea fumatului, alcoolului si a condimentelor
  • Mese la ore regulate, reduse cantitativ, intr-o ambianta placuta
  • Repaus o ora dupa-amiaza
  • Respectarea regimului alimentar recomandat in dispepsie
Regimul alimentar recomandat in dispepsie

Alimente permise:

Carne, oua: carne slaba de vaca, vitel, de pasare-fiarta, inabusita in cuptor sau pe gratar, supe de carne sau borsuri, peste slab (stiuca, salau, biban, lin, pastrav, calcan, mreana), oua fierte moi, omleta la aburi, ochiuri la baie de apa
Lactate: lapte dulce proaspat, nefermentate - branza de vaci cu continut mic de grasime ( <30%), iaurt, sana, cas, urda, branza telemea, lapte preparat cu gris, cu fidea, cu taitei
Fainoase: painea alba, integrala veche de o zi, orez, gris, macaroane, taitei, faina de porumb, fulgi de ovaz
Legume: fierte sau in piureuri, soteuri
Fructe: mere, pere coapte, fructe cu pulpa in piureuri sau compot neindulcit, fara coaja si samburi
Grasimi: ulei de porumb, de floarea soarelui, de masline si unt ca atare
Dulciuri: budinci, prajitura de casa cu mere, cu branza, biscuit
Bauturi: ceai de musetel, sunatoare, menta, sunatoare, galbenele neconcentrate, slab indulcite, apa plata alcalina, sucuri de legume

Alimente interzise:

Carne, oua: carne grasa, carne de porc, carne de rata, gasca, vanat, organe, mezeluri,carnati, afumaturi, carne prajita, conserve de carne, mezeluri afumate, rantasuri, supa de carne, omleta, oua fierte tari, peste gras (morun, nisetru, somn, scrumbie), conserve de peste, sardele, raci, icre
Lactate: lactate fermentate ( smantana, telemea de oaie, cascaval, branza topita), lapte batut, kefir, branzeturi sarate sau afumate, branzeturi cu continut de grasimi > 45%, 
Fainoase: paine neagra,alba, paine proaspata, galusti
Legume: cartofi si ceapa prajite, legume crude, legume tari (ceapa, usturoi, castraveti), legume boabe (mazare, linte, fasole)
Fructe: fructe crude, muraturi, condimente, fructe uscate - nuci, alune, seminte, migdale
Grasimi: maioneza, untura, jumari, slanina
Dulciuri: dulciuri concentrate, ciocolata, zahar in exces, tort, cacao, cozonac, marmelada, inghetata, miere, dulceata, gem, peltea
Bauturi: bauturi alcoolice, carbogazoase, siropuri, cafea, limonada
Altele: rantasuri, sosuri, conserve,

Important!
Daca in majoritatea cazurilor, dispepsia este o afectiune benigna, autolimitata, curabila prin ajustarea stilului de viata, ea poate ascunde afectiuni grave precum cancerul gastric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu