BĂUTURI NUTRITIVE Şl RĂCORITOARE
Siropuri Sirop, apă
Se
folosesc diverse siropuri, aflate în comerţ. Se pun în pahare sau ceşti
şi adaugă apă; se amestecă bine cu o linguriţă. Cantitatea de sirop se
pune după dorinta.
Calorii: pentru concentraţie obişnuită 20% = 25/100
Citronadă (1 porţie x 100 ml)
Zeamă de lămâie (concentrat de lămâie) 10 ml, zahăr 10 g, apă 90 ml.
Se amestecă foarte bine zahărul în apă, apoi se adaugă zeama de lămaie (concentratul de lămâie) şi se amestecă din nou.
Calorii: 44/portie
Oranjadă (1 porţie x 100 ml)
Zeamă de portocale 30 ml, zahăr 10 g, apă 70 ml.
Se pregăteşte la fel ca citronada (reţeta nr. 405).
Calorii: 52/por
Lapte cu portocale (6 porţii x 60 ml)
Lapte 250 ml, suc de portocale 100 ml, sucul de la o lămâie, zahăr 60 g.
Se
pune laptele intr-un castron, se adauga sucul de portocale si cel de
lamaie, amestecandu-se bine cu telul. La sfarsit, se pune zaharul si se
amesteca din nou. Sucul preparat din portocale sau din lamaie poate fi
inlocuit de diverse concentrate din comert.
Calorii: 80/portie
Bautura de morcov, miere si portocale (12 portii x 50 ml)
Suc de morcovi 1 1/2 pahar, portocale 2 buc, lamaie 1 buc, miere 4 lingun, iaurt 1 ½ pahar.
Se
prepara sucul de morcovi si se stoarce zeama de la o lamaie si de la o
portocala, iar miezul de la cealalta portocala se taie cubulete.
Intr-o
sticla se introduc: sucul de morcovi, zeama de lamaie si portocala,
precum si mierea. Se astupa sticla si se agita bine, apoi se adauga
iaurtul continuand sa se agite puternic. In cesti (pahare) se pun
cubuletele de portocale peste care se toarna bautura care se spumeaza si
se serveste imediat.
Calorii: 50/portie
Cocteil de morcovi cu lapte si oua (10 portii x 80 ml)
Suc de morcovi 200 ml, lapte 400 ml, miere 15 g, galbenus de ou 1 buc., morcovi rasi 8 lingurite.
Galbenusul,
mierea, sucul de morcovi si laptele fiert si racit se pun intr-o sticia
care se astupa si se agita puternic. Cand bautura spumeaza, se toarna
in pahare (cesti), in care se pune, de asemenea, cate o lingurita de
morcovi rasi si se serveste imediat.
Calorii: 45/portie
Sodou de portocale sau de lamaie (10 portii x 60 g)
Oua 5 buc., coaja rasa si zeama de la o portocala (lamaie), zahar pudra 75 g, lapte 500 ml.
Se
pun intr-un vas toate ingredientele, in afara de lapte, se bat bine cu
telul sau cu mixerul pana se obtine o compozitie spumoasa. Se adauga
laptele clocotit, amestecand continuu. Se pune apoi compozitia intr-o
oala cu pereti dubli din aluminiu; se asaza pe foc mic si se lasa pana
se ingroasa. Se serveste cald, in cesti.
Calorii: 105/portie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu