joi, 5 decembrie 2013

Preparate din fainoase

PREPARATE DIN FĂINOASE
 
Făina de orez
Se foloseşte la prepararea lichidului de diluţie pentru resuspendarea laptelui praf sau pentru diluarea laptelui de vacă. Necesită un timp de fierbere scurt (circa 10 min).
Se prepară în concentraţii diferite în funcţie de vârsta sugarului:

după a 14-a zi de viaţă: 0,5-4%;
după 1-2 luni: 2-3%;
după 5 luni: 5-10% (pentru prepararea orezului pasat cu brânză de vaci). Făina de orez se poate introduce şi ca adaos la laptele integral, după vârsta de 4 luni cu concentraţie de 1-2%, în loc de făină de grâu. De asemenea, făina de orez poate înlocui grisul, în majoritatea preparatelor cu gris.

Calorii: 3,4/gram

 Gris cu lapte (1 porţie x 200 g)
Gris 6-10 sau 16 g (concentraţie 3-5% sau 8%), lapte 200 ml, apă 75 ml, zahăr 10 g.
Laptele, apa şi zahărul se pun la fiert. Când clocotesc, se adaugă grisul „în ploaie", adică presărat câte puţin, amestecând repede, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se fierbe timp de 10 min, la foc potrivit, până rămâne cantitatea de 200 g.
În loc de gris se poate folosi făină de orez în aceeaşi concentraţie.
Calorii: 190/porţie (concentraţie 3%) 200/porţie (concentraţie 5%) 220/porţie (concentraţie 8%)

 Orez cu lapte (8 porţii x 150 g)
Orez 200 g, lapte 1 I, zahăr 60 g, zahăr vanilat 1/2 plic, coajă de lămâie o linguriţă, dulceaţă 60 g (sirop 120 ml).
Orezul ales şi spălat se pune într-o oală cu apă călduţă, se lasă 30 minute, după care se strecoară.
Într-o cratiţă se pune laptele la fiert şi, când începe să clocotească, se adaugă orezul şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până scade; se adaugă mirodeniile. După ce a fiert, se dă la o parte de pe foc, se pune, zahărul şi se amestecă bine (nu se pune zahărul în timpul fierberii, deoarece acesta s-ar lipi de fundul vasului). Se serveşte rece, garnisit pe deasupra cu dulceaţă sau sirop.
Calorii: 220/porţie(fără dulceaţă)

      Pesmet cu lapte
Pesmetul se obţine din pâine albă, rumenită în cuptor, sau din biscuiţi bine uscaţi, care se pisează fin în piuliţă, apoi se cern.
În general, se foloseşte lapte cu pesmet în concentraţie de 5-7% şi cu zahăr 5%. Pesmetul se amestecă cu puţin lapte rece. Restul de lapte se pune la fiert şi, în momentul în care începe să clocotească, se adaugă pesmetul diluat şi 1-2 g sare. Se fierbe totul la foc moale, 10 min, amestecând continuu. La sfârşit, se adaugă apa evaporată şi se mai dă un clocot.
Pesmetul se mai poate adăuga în lapte şi în „în ploaie", iar în momentul când acesta începe să fiarbă, se adaugă zahărul şi sarea, apoi se procedează ca mai sus.
Dacă se foloseşte pesmet de biscuiţi (2 biscuiţi pentru o porţie), acesta se adaugă în laptele clocotind, şi se mai fierb împreună încă 2 min. Dacă biscuiţii conţin şi zahăr, în lapte se va pune numai 1/2 din cantitatea de zahăr calculată şi nu se adaugă sare.
Calorii: 100-105/porţie

      Lapte cu zeamil (1 porţie = 200 g)
Lapte 200 ml, apă 50 ml, zahăr 10 g, zeamil 10 g.
Se pune la foc laptele cu apă şi zahărul. Zeamilul se diluează în puţin lapte rece şi se toarnă peste cel care fierbe. Se continuă fierberea încă 10 min, amestecând continuu.
Zeamilul este un preparat de amidon din porumb alb. Se foloseşte după vârsta de 4-5 luni.
Calorii: 200/porţie

      Fulgi de ovăz cu lapte (1 porţie = 200 g)
Lapte 200 ml, apă 100 ml, zahăr 10 g, fulgi de ovăz 10 g.
Fulgii de ovăz se înmoaie în apă rece, în care se lasă 10-15 min. Se adaugă apoi laptele şi se fierbe totul la foc mic. Se completează apa evaporată, se adaugă zahărul şi se mai dă un clocot.
Se dă copiilor mai mari de 4-5 luni.
Calorii: 200/porţie

      Fiertură de lapte cu fosfarin (1 porţie x 200 g) Lapte 200 ml, apă 50-70 ml, fosfarin 10 g, zahăr 10 g.
Laptele, apa şi zahărul se pun la foc şi, când fierb, se toarnă peste ele fosfarinul, în prealabil diluat în puţin lapte rece. Se continuă fierberea încă 10 min amestecând continuu.
Fosfarinul este un amestec de amidon de porumb, zahăr şi cacao şi se dă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: aprox. 200/porţie

      Orez pasat cu lapte (1 porţie x 200 g)
Orez 50 g, lapte 100 g, zahăr 10 g, sare 1 g, unt 5 g, apă 200 ml.
Orezul, ales şi spălat, se acoperă cu 200 ml apă clocotită şi apoi se fierbe, până se înmoaie complet. Treptat, se adaugă câte puţină apă, astfel ca la sfârşit să rămână 1/2 din cantitatea de lichid iniţială (100 ml). Orezul fiert se pasează (fierbinte) printr-o sită deasă şi apoi se amestecă cu laptele fierbinte. Ca să nu existe cocoloaşe, se mai pasează o dată, apoi se adaugă zahărul, sarea şi se pune din nou pe foc, unde, se amestecă mereu; se lasă să dea câteva clocote, ca să se îngroaşe. Când este gata, se adaugă untul.
Calorii: 190/porţie

      Orez pasat cu brânză de vaci (1 porţie x 200 g). Orez 100 g, brânză de vaci 50 g, zahăr 15 g, apă 400 ml.
Orezul ales şi spălat se fierbe bine în apă, apoi se trece de două ori printr-o sită deasă, după care se adaugă zahărul şi brânza de vaci, bine frecată şi trecută prin sită.
Calorii: 190/porţie
În acest preparat, ţinând seama de toleranţa copilului, se pot adăuga (pentru o porţie):

50 g piure de cartofi........................................... 60 cal;
1/2 gălbenuş de ou............................................ 35 cal;
o linguriţă cacao.............................................. 20 cal;
1/8 plic zahăr vanilat sau coajă de lămâie rasă 5 cal;
3-4 linguriţe morcov crud ras ............................ -;
2-3 feliuţe de portocală, tăiate mărunt........... -;
5-10 g unt (frişca)................................... 38-75 (18-36) cal;
5 g stafide............................................................ 15 cal.


 Crochete de gris cu soteu de morcovi (8 porţii x 120 g) Gris 60 g, lapte 500 ml, zahăr 40 g, sare 4-6 g, ou 1 buc, pesmet 40 g, morcov 500 g, ulei 100 ml.
În laptele care clocoteşte, cu 1/2 din cantitatea de zahăr, se toarnă grisul „în ploaie". Se amestecă mereu, până se îngroaşă, ca o pastă. Compoziţiei fierbinţi şi se adaugă oul, amestecând bine cu telul. Se tapetează o tavă udată cu compoziţia de gris, întinzându-se într-un strat de circa 2 cm grosime, cu o paletă lată, umedă şi se dă la rece; apoi se porţionează, iar crochetele obţ'nute, tăvălite prin pesmet, se prăjesc în 15 ml ulei bine încins.
Separat, morcovii, curăţaţi şi spălaţi, se taie în rondele sau se rad pe răzătoarea mare şi se înăbuşă într-o crăticioară cu restul de ulei, sare şi 20 g zahăr, la foc mic, fără să se mai adauge apă. Se amestecă uşor cu o furculiţă, ca să nu se ardă şi, când sunt gata, se pun peste crochetele prăjite.
Crochetele de gris se pot servi şi simple, fără soteu de morcovi.
Calorii: 180/porţie (cu soteu) 120/porţie (fără soteu)

      Crochete de orez (8 porţii x 100 g)
Orez 160 g, unt 20 g, supă limpede de legume 400 ml, ou 1 buc, ceapă 12 g, pătrunjel verde 20 g, mărar 10 g, pesmet 40 g, ulei 60 ml, sare 4 g, brânză de vaci 100 g (telemea rasă 60 g).
În supa limpede de legume (reţeta nr. 1), care clocoteşte, se adaugă orezul ales şi spălat, ceapa tocată mărunt şi untul. Se lasă la cuptor 30 min, într-un vas acoperit cu capac, apoi se amestecă orezul cu pătrunjelul, mărarul, sarea, oul şi cu brânza de vaci (telemea). Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă udată, se întinde într-un strat de circa 2 cm grosime şi se dă la rece.
Din orezul răcit se modelează cu mâna crochete care se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în uleiul bine încins.
Calorii: 220/porţie

      Pilaf de orez cu dovlecei (2 porţii x 100 g)
Dovlecei 125 g, orez 40 g, roşii 50 g, supă de legume 125 ml, unt 5 g, sare 1-2 g, mărar 2 g, eventual telemea 10 g.
În supa de legume (reţeta nr. 1) sărată care clocoteşte, se pun la fiert orezul, dovleceii curăţaţi şi tăiaţi rondele, ca şi roşiile, spălate şi tăiate felii, untul şi 1 g mărar. După ce totul a clocotit de 2-3 ori, se acoperă cratiţa şi se dă la cuptor circa 30 min. Se serveşte cu restul de mărar pus deasupra şi, eventual, cu brânză rasă.
Calorii: 140/porţie

 Rizzoto de orez cu brânză de vaci sau cu carne (2 porţii x 120 g) Orez 60 g, unt 10 g, bulion de carne sau de legume 50 ml, sos alb sau sos de roşii 50 ml, gălbenuş ou 1/2 buc, smântână 20 g, carne 40 g.
Orezul ales, spălat şi uscat într-un şervet, se pune în untul fierbinte şi se lasă pe foc, până se îngălbeneşte. Se acoperă apoi cu bulion de carne (reţeta nr. 31) sau de legume (reţeta nr. 1, 3) şi se pune la cuptor, unde se lasă, fără să se amestece, până se înmoaie. Se amestecă apoi cu 1/2 din cantitatea de sos alb (reţeta nr. 45) sau de roşii (reţeta nr. 55) şi se încorporează gălbenuşul de ou, smântână şi brânza de vaci. Restul de sos alb (roşii) se adaugă la sfârşit, peste orez, după ce compoziţia a scăzut la cuptor. în loc de brânză, se poate pune carne fiartă şi dată prin maşina de tocat.
Calorii: 250/porţie

       Colţunaşi cu brânză telemea (4 porţii x 70 g)
Făină 50 g, ou 1 buc, apă 30 ml, telemea desărată 60 g, unt 10 g, verdeaţă 5 g, sos de roşii dietetic 80 ml, zahăr 10 g.
Făina se amestecă cu apa caldă şi cu oul şi se frământă. Aluatul rezultat se lasă să se odihnească 10 min, acoperit cu un tifon curat; apoi se întinde o foaie subţire, din care se taie pătrate cu latura de circa 6 cm. Brânza desărată se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă cu 1/2 din unt şi cu verdeaţa tocată mărunt. Se aşază această compoziţie în mijlocul pătratelor de aluat, ale căror margini se ung cu apă şi se îndoaie în formă de triunghi. Colţunaşii se fierb în apă, timp de 15 min. Se servesc fierbinţi, după ce s-a pus restul de unt deasupra. Sunt mai gustoşi dacă se servesc cu sos de roşii (reţeta nr. 55) la care s-a adăugat 5 g zahăr.
Calorii: 145/porţie

       Colţunaşi cu brânză de vaci (4 porţii x 70 g)
Se prepară la fel ca în reţeta anterioară (nr. 277), numai că în loc de telemea se pune brânză de vaci. Dacă se adaugă şi zahăr, felul devine desert. Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 135/porţie

        Mămăliguţă pripită, dietetică (1 porţie x 120 g)
Mălai 25 g, gris 10 g, apă 250 ml, sare 1 g, eventual unt 3 g.
Se pune la fiert apa cu sarea. Când clocoteşte, se adaugă mălaiul „în ploaie" amestecând tot timpul cu telul. Se lasă să fiarbă 25-30 min. La ultimul clocot, se pot adăuga 3 g unt.
Calorii: 11 O/porţie (fără unt)

        Mămăliguţă pregătită cu lapte (1 porţie x 120 g)
Se prepară la fel ca în reţeta anterioară ( 279), numai că în loc de apă se pune lapte.
Calorii: 160/porţie (cu unt)

 Alivenci cu brânză de vaci (10 porţii x 120 g)
Brânză de vaci 450 g, făină 20 g, mălai 200 g, unt 120 g, sare 10 g, zahăr 25 g, ouă 5 buc, smântână 300 g.
Brânza trecută prin sită se amestecă cu 2/3 din unt, cu ouăle, făina, mălaiul, cu 3 linguri de smântână, sarea şi zahărul. Se pune compoziţia într-o formă unsă cu restul de unt şi se dă la cuptor, la foc moderat 30-35 min.
Se răstoarnă pe un platou şi, când se serveşte, se adaugă restul de smântână.
Calorii: 235/porţie

       Macaroane cu unt şi brânză (10 porţii x 150 g)
Macaroane 250 g, unt 120 g, telemea desărată 250 g (brânză de vaci 350 g) sare 10 g.
Macaroanele care conţin ouă se fierb în apă clocotită 12-15 min (cele fără ot 7-8 min, iar pastele făinoase străine - franţuzeşti, italieneşti etc. 25 min), apoi si clătesc cu apă fierbinte şi se strecoară bine. Untul se topeşte într-un vas şi peste el se pun macaroanele, brânza (telemeaua rasă) şi sarea şi se amestecă bine, apoi se dai la cuptor pentru câteva minute.
Calorii: 150/porţie

        Piure de gris sau casa (2 porţii x 120 g)
Gris 50 g, unt 5 g, supă de zarzavat 200 ml, sare 1-2 g.
Grisul se rumeneşte uscat (fără grăsime), se stinge cu supa de zarzavat (reţeta nr. 1) şi se lasă să fiarbă până ajunge la consistenţa unui piure gros. Se adaugă saree şi untul şi se amestecă bine.
Se poate servi de la vârsta de 7 luni ca garnitură la mâncăruri de carne sau legume.
Calorii: 160/porţie

        Papară cu brânză (4 porţii x 100-120 g)
Franzelă 1/4 buc, ou 1 buc, telemea 100 g, lapte 250 ml, unt 15 g, eventual caşcaval 45 g.
Se poate prepara în două moduri:

Franzela tăiată în felii se înmoaie în laptele în care s-a bătut un ou. Se unge o formă cu unt; se tapetează cu jumătate din feliile de franzelă muiate. Se presară cu un strat de brânză rasă, apoi se aşază cealaltă jumătate de felii de franzelă şi, deasupra, restul de brânză rasă. Laptele rămas împreună cu restul de unt se toarnă deasupra, papara se coace la cuptor 45 min. Se serveşte caldă.
Pâinea înmuiată în lapte se frământă bine cu 60 g caşcaval ras, 150 g telemea desărată şi rasă şi cu gălbenuşurile de la 2 ouă. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi sarea, iar compoziţia rezultată se coace la cuptor, într-o formă unsă cu unt.

Calorii: 240/porţie

 Papară cu spanac (5 porţii x 120 g)
Franzelă 1/4 buc, lapte 250 ml, ouă 1 buc, caşcaval 45 g, spanac 500 g, unt 20 g.
Din spanac se prepară un piure (reţeta nr. 201). Franzela se taie felii şi se înmoaie în laptele în care s-au bătut ouăle. Se aşază un strat de felii pe fundul unei

       Macaroane cu unt şi brânză (10 porţii x 150 g)
Macaroane 250 g, unt 120 g, telemea desărată 250 g (brânză de vaci 350 g) sare 10 g.
Macaroanele care conţin ouă se fierb în apă clocotită 12-15 min (cele fără ot 7-8 min, iar pastele făinoase străine - franţuzeşti, italieneşti etc. 25 min), apoi si clătesc cu apă fierbinte şi se strecoară bine. Untul se topeşte într-un vas şi peste el se pun macaroanele, brânza (telemeaua rasă) şi sarea şi se amestecă bine, apoi se dai la cuptor pentru câteva minute.
Calorii: 150/porţie

        Piure de gris sau casa (2 porţii x 120 g)
Gris 50 g, unt 5 g, supă de zarzavat 200 ml, sare 1-2 g.
Grisul se rumeneşte uscat (fără grăsime), se stinge cu supa de zarzavat (reţeta nr. 1) şi se lasă să fiarbă până ajunge la consistenţa unui piure gros. Se adaugă saree şi untul şi se amestecă bine.
Se poate servi de la vârsta de 7 luni ca garnitură la mâncăruri de carne sau legume.
Calorii: 160/porţie

        Papară cu brânză (4 porţii x 100-120 g)
Franzelă 1/4 buc, ou 1 buc, telemea 100 g, lapte 250 ml, unt 15 g, eventual caşcaval 45 g.
Se poate prepara în două moduri:

Franzela tăiată în felii se înmoaie în laptele în care s-a bătut un ou. Se unge o formă cu unt; se tapetează cu jumătate din feliile de franzelă muiate. Se presară cu un strat de brânză rasă, apoi se aşază cealaltă jumătate de felii de franzelă şi, deasupra, restul de brânză rasă. Laptele rămas împreună cu restul de unt se toarnă deasupra, papara se coace la cuptor 45 min. Se serveşte caldă.
Pâinea înmuiată în lapte se frământă bine cu 60 g caşcaval ras, 150 g telemea desărată şi rasă şi cu gălbenuşurile de la 2 ouă. Se adaugă albuşurile bătute spumă şi sarea, iar compoziţia rezultată se coace la cuptor, într-o formă unsă cu unt.

Calorii: 240/porţie

 Papară cu spanac (5 porţii x 120 g)
Franzelă 1/4 buc, lapte 250 ml, ouă 1 buc, caşcaval 45 g, spanac 500 g, unt 20 g.
Din spanac se prepară un piure (reţeta nr. 201). Franzela se taie felii şi se înmoaie în laptele în care s-au bătut ouăle. Se aşază un strat de felii pe fundul unei forme unse cu unt. Se toarna peste el piureul de spanac, amestecat cu 1 /2 din cascavalul ras. Se acopera cu restul de felii de franzela, se unge deasupra cu ou si se presara cu restul de cascaval ras. Se rumeneste in cuptor, la foc bun. Papara creste la copt.
Pentru copiii intre 9-12 luni se poate inlocui cascavalul cu branza de vaci (150 g).
Calorii: 210/portie

 Aluat de clatite (6 portii)
Faina 150 g, lapte 360 ml, ulei 15 ml, ou 1 buc, sare 3 g.
Faina, galbenusul, sarea si laptele se amesteca bine si se bat cu telul. La sfarsit se adauga albusul batut spuma si se amesteca usor. Tigaia bine Tnfierbantata se unge cu ulei, cu pensula pentru grasimi. Se toarna cu polonicul Tn tigaie un strat subtire din compozitia pentru clatite. Se coace la foe iute si dupa ce se rumeneste pe o parte, clatita se Tntoarce cu o paletS pe partea cealalta.
Calorii: 160/portie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu