miercuri, 4 decembrie 2013

Avantajele alimentatiei la san

                       
       Laptele de mama este un aliment perfect adaptat nevoilor de crestere si dezvoltare ale sugarului in primele 6 luni prin elementele nutritive adaptate calitative si cantitativ nevoilor si posibilitatilor de digestie ale acestuia. Compozitia laptelui de mama face mult mai usoara tranziţia de la mediul intrauterin la viata extrauterina, initial secretandu-se colostru, apoi laptele de tranzitie si abia dupa 10-20 de zile de la nastere laptele matur. Laptele de mama previne supraalimentatia sugarului prin cresterea concentratiei de grasimi la sfarsitul suptului fiindca apare senzatia de satietate. Cel mai important lucru este ca intodeauna cantitatea de lapte creste paralel cu nevoile bebelusului.
      Se recomanda alaptarea la cerere mai ales in primele saptamani in primul rand pentru a stimula secretia lactata si apoi pentru a preveni aparitia unor complicatii de nedorit (infundarea canalelor, sau mai rau mastita). Incet incet  fiecare bebelus isi va face propriul sau ritm de masa, dar intotdeauna startul este cel mai important pentru ca multe mamici renunta mult prea usor la alaptatul la san si de frica apeleaza mult prea repede si cu o foarte mare usurinta la formulele de lapte praf.


COMPOZITIA LAPTELUI DE MAMA

 LIPIDE LM : 3-6 g/100ml
- reprezinta sursa energetica majora
- cca. 50% din acizii grasi din lipidele materne sunt acizi grasi nesaturati (40% monosaturati , 10% polinesaturati)
- acizi grasi polinesaturati sunt foarte importanti pt ca sunt precursori ai lipidelor care intra in structura membranelor celulare si contribuie la formarea de prostaglandine, leucotriene, tromboxani - cu rol in imunitate.
 Exemple  - acidul linoleic ( deriva ac. arahidonic)
                 - acidul alfalinoleic ( deriva ac.eicosapentanoic si ac. docosahexanoic)


 PROTEINE LM: 1,1 g/100ml, 2g/100ml in colostru
- cca. 50% din aminoacizii laptelui uman sunt AA esentiali, aflati in proportiile optime pentru crestere si dezvoltare
- prezenta lactoferinei, taurinei, a glutaminei, a cazeinei de tip beta
- taurina - amelioreaza absorbtia lipidelor
   - favorizeaza colonizarea intestinala cu lactobacillus bifidus
   - neuromediator
   - neurotransmitator
- lactoferina - glicoproteina care leaga fierul
   - stimuleaza absorbtia fierului, existand receptori de lactoferina
    specifici in marginea in perie a intestinului sugarului
   - are rol bacteriostatic si chiar bactericid
- cazeina (beta cazeina)
   - actiune de enzime,hormon sau subst hormon like.


  GLUCIDE LM:
- mono, di si oligozaharide
- lactoza si oligozaharidele permit dezvoltarea florei colice tipice a sugarului alimentat natural: lactobacillus bifidus, flora care ii confera avantaje imunologice si protectoare
- lactoza - 6-7g/100ml
   - sursa de galactoza cu rol in mielinizarea sistemului nervos
- ginolactaza - rol de factor bifidus
     - aparare intestinala


  CONTINUTUL MINERAL:
- sarcina osmolara de 98mOsm/L (LV 325),
- raport Ca/P =2/1 ideal; Ca - 350mg/l, P- 170mg/l
-excelent coeficient de abs a Fe
- calitati optime de oligoelemente si minerale


1. AVANTAJE PENTRU COPIL

* alimentatia la san contribuie la cresterea si dezvoltarea fizica a copilului
* conţine substanţe care facilitează funcţionarea optimă a organismului copilului si are o compozitie adaptata imaturitatii organelor
* Rol important in IMUNITATE: 
- laptele de mama conţine factori care protejează copilul de infectii, factori care nu se regasesc in nicio formula de lapte praf;
- transfer eficient de imunitate de la mama la fat ( anticorpi de tip IgA), colostrul ofera copilului 5-15g/l de anticorpi
 * Asigura protectie antialergica - reduce riscul alergiei (este importantă şi alimentaţia mamei, care dacă este alergică trebuie să evite alimentele alergizante)
- Este un aliment steril si “viu” prin compozitia bogata in vitamine, enzime, imunoglobuline
* contribuie la dezvoltarea neuropsihica a copilului
- inteligenta superioara
- potentiale vizuale evocate net superioare
  * prin intermediul alaptarii se realizeaza legatura afectiva cu mama
- Rol psihoemotional – consolideaza legatura afectiva mama-copil
- Intarcarea precoce poate determina un traumatism psihoafectiv responsabil de tulburari de comportament ulterioare
 * morbiditatea copilului alaptat la san este influentata benefic - studiile sunt tot mai numeroase
- Alimentatia la san a scazut procentul mortii subite care apare la alimentatia artificiala
- risc mai scazut de malnutritie, boala diareica acuta, parazitoza, afectiuni dentare, astm bronsic si patologie alergica, infectii urinare, inclusiv protectie fata de hipertensiune si ateromatoza - depunerea de grasimi pe vasele de sange


2. AVANTAJE PENTRU MAMA

 * afectiv, psiho-emotional
- contactul fizic nemijlocit (piele pe piele) prin reactiile emotionale pozitive genetate are efecte benefice atat pentru copil cat si pentru mama.
- diminua riscul de abuz, neglijare, maltratare a copilului si previne depresia post-partum

 * Efecte contraceptive
- nivel de protectie de 98% in primele 6 luni de alaptare prin alaptare ritmica la cerere
- spatierea sarcinilor avand efecte benefice asupra sanatatii reproductive a mamei.

* ajută involuţia uterină rapidă după naştere, contribuind la recuperarea mai rapida a mamicii

 * Sanatatea mamei
- Confera protectie mamei impotriva cancerului de san, cancer de ovar, previne osteoporoza
- Alaptarea la san o ajuta pe mama sa-si mentina silueta intrucat zilnic alaptarea determina un consum de 600 Kcal/zi = arderea grasimilor acumulate in sarcina

Alte calitati ale laptelui de mama:
- Alaptarea la san este de 2 -3 ori mai ieftina decat cea artificiala
- Este mult mai comod pentru mama ( nu necesita pregatiri speciale precum sterilizare, timp de preparare),
- este intotdeauna proaspat si imediat accesibil
- temperatura ideala
- aseptic
- nu determina alergii sau intolerante
- distributie energetica optima
    - lipide - furnizeaza 55% din totalul caloric
    - glucide - 38%
    - proteine - 7%
- mai putine imbolnaviri, vizite la medic

Factori care influenteaza benefic cantitatea de lapte matern:
- punerea precoce a copilului la san ( in primele 30 min dupa nastere)
- suptul frecvent ( la cerere) in mod normal 10-15 supturi/zi
- tehnica alaptarii corecte
- starea psihica a mamei ( calm, armonie, incredere, satisfactie)
- excluderea suzetei, tetinei, apei, ceaiului, sucuri. IN PRIMELE 4-6 luni sugarul este alimentat exclusiv la san.

Semne ca laptele de mama este insuficient:
- curba ponderala nesatisfacatoare
    - sugar inca sub greutatea de la nastere la varsta > 2 sapt
    - spor ponderal < 500gr/luna in primele 6 luni sau < 250gr la 2 cantariri spatiate de timp de minum 2 saptamani
- oligurie - bebe urineaza putin 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu