joi, 5 decembrie 2013

Preparate pe baza de ou

PREPARATE DIN OUĂ

       Ouă fierte moi
Există trei posibilităţi de a fierbe un ou moale:

se pun ouăle la fiert în apă rece. Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc şi se lasă ouăle în apa fierbinte încă 2-3 minute;
se pun ouăle în apă clocotindă şi se lasă să fiarbă încă 3 minute şi jumătate (pentru un albuş mai moale) sau 5 minute (pentru un albuş mai închegat);
când apa dă în clocot se adaugă ouăle şi se ia vasul de pe foc, lăsându-l acoperit 6-8 minute.

Pentru a întrerupe coagularea, ouăle fierbinţi sunt puse sub un jet de apă rece. In acest caz, se pot coji mai uşor. Ouăle fierte moi nu se dau copiilor sub un an.
Calorii: 80/ou

     Ouă moi cu legume (1 porţie = 130-140 g)
Ou fiert moale 1 buc, sote (piure) de legume 100 g, sare 1 g, unt 5 g.
Oul fiert moale se sărează şi se serveşte cu soteuri sau pireuri de legume (reţele nr. 203, 204, 194) şi cu unt proaspăt.
Calorii: 220/porţie

     Ouă moi cu şuncă la cuptor (1 porţie = 90-1 OOg)
Ou fiert moale 1 buc, şuncă slabă 30 g (o felie), smântână 5 g, unt 5 g, sare 1-2 g.
Se unge o tăviţă cu unt. Oul fiert moale, decojit, se înfăşoară în felia de şuncă şi se adaugă smântână şi sare. Se ţine la cuptor 12 minute. în loc de şuncă se poate folosi parizer.
Calorii: aprox. 220/porţie

       Ouă cleioase
Ouăle cleioase au albuşul bine închegat, iar gălbenuşul numai pe jumătate fiert. Pentru prepararea lor se folosesc aceleaşi metode ca şi pentru ouăle moi, numai că durata fierberii se prelungeşte cu aproximativ 1 minut.
Se pot servi simple, cu puţină sare sau cu diferite sosuri calde: sos alb (reţetele nr. 45, 46), sos Bechamel (reţeta nr. 48) sau cu sos de roşii (reţeta nr. 53).
Calorii: 80/ou.


   Ouă fierte tari
Oul se fierbe aproximativ 10 minute (nu mai mult). După ce ouăle au fiert, se ţin câteva secunde în apă rece, pentru a se putea coji mai uşor.
Gălbenuşul de ou fiert tare se dă copiilor de la vârsta de 5 luni. între 1-3 ani oul fiert se dă întreg, cu salate de zarzavat (vezi capitolul salate), cu zeamă de lămâie şi puţin ulei. Ele pot fi tăiate în felii.
Calorii: 70/gălbenuş

    Ochiuri româneşti (în apă)
Ou 1 buc, oţet 5 ml, unt 5 g, sare 1 g.
Se pune conţinutul oului în apă clocotită, în care s-a adăugat o linguriţă de oţet şi se lasă până când albuşul se coagulează. Se scoate cu lingura de spumă pe o farfurie întinsă, caldă. Deasupra se pune untul topit proaspăt şi se presară sarea.
Calorii: 110/porţie

   Ochiuri cu smântână I (5 porţii x 90 g) Ouă 5 buc, smântână 100 g, sare 5 g.
Se varsă smântână într-o tigaie şi se dă la foc foarte domol. La primul clocot se sparg ouăle şi se pun peste smântână, lăsându-se pe foc până se prinde albuşul. Se sărează şi se servesc calde.
Calorii: 120/porţie

    Ochiuri cu smântână II (5 porţii x 9C g) Ouă 5 buc, smântână 150 g, sare 5 g.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri, cu multă grijă, pentru ca acestea din urmă să nu se spargă. Se bat albuşurile bine şi se varsă într-un vas uns cu unt. Se adaugă smântână şi deasupra gălbenuşurile. Se dau la cuptor 10 min, apoi se sărează şi se servesc calde.
Calorii: 175/porţie

 Ouă cu smântână III (6 porţii x 90-100 g)
Ouă 6 buc, unt 50 g, făină 10-15 g (o lingură), smântână 150 g, sare 6 g, pătrunjel verde 20 g.
Se înfierbântă într-o cratiţă untul, se pun făina, sarea şi pătrunjelul tocat mărunt. Se amestecă continuu, să nu facă cocoloaşe, până când făina este bine fiartă. Se adaugă apoi smântână şi ouăle fierte tari, decojite, întregi. Se lasă să se înfierbânte bine, apoi se serveşte.
Calorii: 205/porţie

 Omletă dietetică (2 porţii x 70-80 g) Ouă 2 buc, lapte 100 ml, unt 5 g, sare 2 g.
Se bate conţinutul ouălor cu furculiţa, se amestecă cu laptele şi sarea. Această compoziţie se răstoarnă într-un vas cu unt şi se pune să fiarbă la foc mic, la bain-marie, până când omleta se încheagă.
Calorii: 130/porţie

 Omletă la aburi (o porţie: 140 g) Ou 1 buc, lapte 100 ml, unt 5 g, sare 1 g.
Se bate oul cu lapte şi sarea şi se pune compoziţia într-o cratiţă sau o formă unsă cu unt. Dacă se adună deasupra spumă, se lasă să stea 10 min până când aceasta dispare. Apoi se aşază forma cu omleta într-un vas cu apă caldă, care se acoperă cu un capac. Se pune la foc slab, ca să fiarbă încet 15-20 min, până când se încheagă compoziţia. Se ia de pe foc, se mai lasă să stea 5 min, apoi se răstoarnă pe o farfurie.
Calorii: 160/porţie

       Omletă umplută cu salată de legume (2 porţii x 200 g)
Ouă 2 buc, lapte 100 ml, ulei 15 ml, morcovi 100 g, albitură 50 g, dovlecei 50 g, mazăre 50 g, sare 2-3 g.
Omletă se prepară ca la fel ca în reţeta nr. 104, dar se adaugă legumele care au fiert în supă, tăiate cubuleţe mici.
Calorii: 21 O/porţie

      Omletă cu mere (4 porţii x 200 g)
Mere 500 g, făină 50 g, ouă 4 buc, zahăr vanilat 1 plic, lapte 100 ml, unt 20 g, sare 5 g.
Se face un aluat din făină, ouă, zahăr vanilat, lapte şi sare. O parte din compoziţie se toarnă într-o tigaie unsă şi se adaugă merele curăţate şi tăiate în bucăţele, înmuiate în unt, apoi se toarnă deasupra restul compoziţiei şi se dă o jumătate de oră la cuptor.
Calorii: 260/porţie

      Omletă cu spanac sau cu ştevie (2 porţii x 120 g) Spanac (ştevie) 200 g, unt 10 g, ouă 2 buc, sare 2-3 g.
Spanacul (ştevia) se curăţă, se spală şi se toacă mare, după care se pune în apă clocotită şi sărată. Se fierbe, apoi se scurge bine. Se pune unt, se încălzeşte din nou şi se adaugă ouăle bătute, după care se pune la foc potrivit, până când se încheagă.
Calorii: 160/porţie

      Omletă cu mărar (5 porţii x 60 g)
Ouă 5 buc, unt (margarina) 50 g, mărar 20 g, sare 5 g.
La ouăle bine bătute, se adaugă sarea şi mărarul tocat şi se amestecă bine, apoi se prăjeşte omleta în unt (margarina).
Calorii: 155/porţie

       Omletă cu roşii (6 porţii x 100 g)
Ouă 6 buc, roşii 200 g, caşcaval (telemea desărată) 150 g, unt (margarina sau ulei) 50 g, sare 6 g.
Din cele 6 ouă se face o omletă obişnuită. Se răstoarnă pe o farfurie şi se pun pe ea felii de roşii. Se rulează şi se dă la cuptor 15 min. Se serveşte cu caşcaval ras (brânză) deasupra.
Calorii: 215/porţie

        Omletă economică (6 porţii x 150 g)
Ouă 6 buc, cartofi 250 g, macaroane 50 g, brânză desărată rasă (brânză de vaci bine scursă) 100 g, unt 30 g, sare 6 g, suc de roşii 250 ml.
Se face un piure din cartofi, iar macaroanele se fierb şi se lasă să se răcească. Se bat bine ouăle, se amestecă cu piureul de cartofi, cu macaroanele, cu brânza şi cu sarea. Se răstoarnă compoziţia într-o cratiţă în care se află untul (margarina sau uleiul) încins. Se lasă să se închege şi apoi se dă la cuptor 10 min. Când se serveşte se adaugă sucul de roşii.
Calorii: 210-23O/porţie
 
 Omletă cu franzelă (5 porţii x 60-70 g)
Ouă 5 buc, miezul de la o franzelă, unt (margarina) 30 g, sare 5 g, lapte 50 ml.
Miezul de la felia de franzelă se înmoaie în lapte şi apoi se bate împreună cu ouăle, untul şi sarea; compoziţia se coace ca orice omletă.
Calorii: 140/porţii

       Omletă cu cartofi (4 porţii x 150 g)
Cartofi 500 g, ouă 4 buc, unt 20 g, sare 5 g, mărar 10 g.
Se curăţă cartofii cruzi, se spală şi se rad pe răzătoarea cu găuri mici. Se adaugă ouăle, bine bătute, sarea şi mărarul. Se amestecă totul şi se răstoarnă într-un vas cu untul încins. Când omleta s-a rumenit pe o parte, se întoarce cu un cuţit şi se rumeneşte şi pe partea cealaltă. Se serveşte fierbinte, eventual cu salată verde.
Calorii: 225/porţie

       Omletă sufleu „Nora" (2 porţii x 120 g)
Ouă 2 buc, făină 25 g, lapte 100 ml, sare 2-3 g, unt (margarina sau ulei) 20 g.
Se freacă gălbenuşurile cu făina. Se adaugă laptele, sarea şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă. într-o tavă (tigaie) se încinge untul (margarina sau uleiul), în care se toarnă compoziţia şi se pune 10 min în cuptorul dinainte încins.
Se poate servi cu orice garnitură de legume.
Calorii: 210/porţie

       Jumări de ou (1 porţie = 40-60 g)
Ou 1 buc, unt (margarina) 10 g, sare 1 g, eventual smântână 10 g sau lapte 20 ml.
Se încinge untul (margarina) într-o tigaie, în care se varsă ouăle şi se amestecă încet cu furculiţa, până se încheagă. Focul trebuie să fie mic. Se iau de pe foc şi se poate adăuga smântână sau lapte. Jumările se pot prepara şi la bain-marie.
Calorii: 155-175/porţie

       Jumări de ouă cu ficat de pasăre (5 porţii x 70-80 g)
Ouă 5 buc, ficat de pasăre 1-2 buc, smântână 50 g, unt 20 g, sare 5 g, supă de carne 20-30 ml.
Se prăjesc ouăle în unt. Când încep să se prindă, se adaugă ficatul, fiert şi tăiat în felii foarte subţiri şi, treptat, se varsă smântână, amestecând mereu. La sfârşit, se pun sarea şi zeama de carne.
Se servesc calde.
Calorii: aprox. 160/porţie

       Jumări de ou cu ardei graşi şi roşii (6 porţii x 100 g)
Ardei graşi 1-2 bucăţi, roşii 200 g, caşcaval (telemea desărată) 50 g, ouă 6 buc, sare 6 g, unt (margarina) 30 g.
Ardeii graşi şi roşiile spălate şi tăiate în bucăţi şi se fierb 20 min. La sfârşit se adaugă caşcavalul (telemeaua) ras. Din ouă, unt şi sare se prepară jumările, după reţeta obişnuită. Când sunt aproape gata, se adaugă legumele, amestecând mereu. Se servesc calde.
Calorii: aprox. 140/porţie

       Jumări de ou cu spanac (6 porţii x 150 g)
Ouă 6 buc, spanac 500 g, unt (margarina) 75 g, făină 50 g, lapte 200 ml, telemea rasă (brânză de vaci) 100 g, sare 6 g.
Se fierbe spanacul în apă clocotită cu sare, apoi se strecoară bine. Se prepară un sos alb mai gros, cu 50 g unt, 50 g făină, 2 gălbenuşuri şi lapte, se adaugă sarea. Se amestecă sosul cu spanacul fiert, apoi se adaugă şi 2 albuşuri, bătute spumă. Se dă compoziţiei o formă de ruladă, care se înveleşte şi se pune la cuptor, la foc domol, timp de 10 min. în acest timp, se prepară jumările din restul de ouă şi unt şi se adaugă jumătate din brânză. Se îmbracă spanacul cu jumările, se pune deasupra restul de brânză şi se dă la cuptor, încă 5 minute.
                                                                           Calorii: 280/porţie

      Cuiburi cu ouă (6 porţii x 160 g)
Lapte 500 ml, apă 500 ml, mălai 100 g, sare 5 g, unt 25 g, ouă 6 buc, smântână 50 g.
Se faceo mămăliguţă pripită (reţetele nr. 279, 280) în laptele îndoit cu apă. Se încorporează în ea 15 g de unt (margarina), iar cu restul se unge o formă, în care se toarnă mămăliga. Cu o lingură de lemn, se fac 6 cuiburi în mămăligă şi se sparge înăuntrul fiecăruia câte un ou. Se pun în cuptor, la foc potrivit, până când se încheagă albuşurile. Când se servesc, se pun sarea şi apoi, smântână.
Calorii: aprox. 280/porţie

       Ruladă de ou cu carne fiartă (2 porţii x 130 g)
Carne 150 g, ou 1 buc, unt 15 g, făină 15 g, lapte 30 ml, smântână 25 g, sare 2-3 g.
Se freacă gălbenuşul cu untul şi sarea. Separat, se bate albuşul spumă. Peste gălbenuşul frecat se adaugă alternativ făina şi spuma de albuş. Se amestecă şi se coace compoziţia într-o tavă tapetată cu făină. Când este gata, se răstoarnă pe un şervet ud. Separat se fierb carnea şi se trece prin maşina de tocat. Se freacă apoi cu lapte, până când se transformă într-o pastă care se întinde cu un cuţit lat peste omletă. Se rulează totul în şervet. Rulada astfel pregătită se taie în felii şi se serveşte cu smântână. In loc de lapte, carnea poate fi frecată cu sos de roşii.
Calorii: 250/porţie

      Pastă de ou (3 porţii x 40 g) Ouă 2 buc, unt 10 g, sare 1-2 g.
Se fierb ouăle 5 minute în apă clocotită. Se lasă să se răcească, se curăţă de coajă, se toacă cu un cuţit, se zdrobesc cu o furculiţă, se sărează şi se freacă cu untul, până se obţine o pastă, cu care se ung tartinele.
Calorii: 60/porţie
Se mai pot adăuga: caş, urdă, brânză de vaci sau telemea desărată.

       Şodou (1 porţie x 200 g)
Gălbenuş de ou 1 buc, lapte 150 ml, zahăr 15 g.
Se freacă gălbenuşul cu zahărul şi se adaugă laptele călduţ (după ce a fost fiert şi lăsat să se răcorească). Se bate bine. După gust se pot adăuga zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie etc.
Calorii: 230/porţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu