joi, 5 decembrie 2013

Deserturi sugari

DESERTURI-DULCIURI

      Spumă de mere (2 porţii x 140 g)
Mere 300 g, albuş de ou 1 buc, zahăr pudră 30 g, suc de lămâie 2-3 ml.
Se curăţă merele de coajă şi se rad sau se taie felii subţiri. Se înăbuşă la foi mic, cu zahărul, până devin ca o pastă. Se lasă să se răcească, se adaugă albuşu bătut spumă şi sucul de lămâie, apoi se bate cu telul, până când pasta se albeşte ş devine spumă.
Se poate da de la vârsta de 1 an.
Calorii: 140/porţie

      Spumă de fructe cu gris (1 porţie x 140 g)
Fructe (mere, pere, caise, piersici etc.) 100 g, gris 15 g, zahăr 10 g, apă 170 ml
Se trece prin presă 1/2 din fructe, iar restul, împreună cu cele rămase de la presare, se fierb şi se strecoară (se obţine circa 170 ml) şi se adaugă grisul „în ploaie şi zahărul. Se fierbe numai 4 min, bătând mereu cu telul, se ia de pe foc şi se mai bat încă 5 min. La sfârşit, se adaugă şi sucul obţinut prin presare şi se amestecă.
Se dă de la vârsta de 7 luni.
Calorii: aprox. 140/porţU

        Spumă de gris cu zeamă de fructe (3 porţii x 140 g) Zeamă de fructe crude 200 ml, apă 200 ml, zahăr 30 g, gris 25 g.
Zeama de fructe de sezon (zmeură, vişine, piersici, mere etc.) se pune la fiert cu apa şi zahărul. Când clocoteşte se adaugă grisul „în ploaie" bătând tot timpul cu telul. Se fierb numai 4 min (dacă se fierbe mai mult, nu se mai face spumă), se ia de pe foc şi se bate mai departe cu telul, până se obţine o spumă. Se toarnă în ceşti şi se serveşte rece.
Se poate da de la vârsta de 6 luni.
Calorii: aprox. 110/porţie
 
     Mere coapte cu spumă de gris (3 porţii x 120 g)
Mere 300 g, gris 20 g, sirop de fructe 100 ml, apă 100 ml, zahăr pudră 30 g.
Se fierbe grisul în siropul de fructe amestecat cu apă, timp de 5 min. Se răceşte şi se bate cu telul, împreună cu 1/2 din zahărul pudră, până se obţine o spumă.
Merele se coc în cuptor până se înmoaie, apoi se scot, se curăţă de coajă şi se scobesc la mijloc, scoţând căsuţa cu seminţe. Lăcaşul căsuţei se umple cu spumă de gris. Se servesc pudrate cu restul de zahăr. Se pot orna cu fructe din dulceaţă.
Se dau copiilor de la vârsta de 7 luni.
Calorii: aprox. 140/porţie

     Piure de mere, pere sau piersici (2 porţii x 100 g)
Mere, pere sau piersici 200 g, apă 200 ml, zahăr 30 g, eventual suc de lămâie 5 ml.
Fructele curăţate şi fără sâmburi se pun la fiert în apa rece cu zahărul. Se fierb până când se zdrobesc uşor, se trec prin sită şi se servesc reci, eventual cu o linguriţă de zeama de lămâie. Se pot folosi şi fructe din compot.
Se dă copiilor mai mari de 6 luni.
Calorii: 110/porţie

       Orez cu mere I (3 porţii x 120 g)
Mere 300 g, orez 30 g, zahăr 30 g, puţină scorţişoară.
Se curăţă merele, iar cojile se fierb bine în apă, astfel încât să se obţină 200 ml (un pahar) de zeamă, în care se fierbe orezul. Când acesta este fiert pe jumătate, se adaugă zahărul, merele tăiate în felii sau rase şi scorţişoara (dacă avem) şi se dă la cuptor, lăsându-l să scadă ca o budincă.
Se poate da copiilor mai mari de 7 luni. După vârsta de 1 an, se poate servi cu frişca bătută (15-20 g pentru o porţie).
Calorii: 120/porţie

       Orez cu mere II (3 porţii x 120 g)
Orez 30 g, lapte 30 ml, apă 400 ml, zahăr 30 g, mere 300 g, coajă de lămâie.
Se fierbe orezul în apa amestecată cu laptele. Când orezul începe să fiarbă, se adaugă merele curăţate şi tăiate în felii sau rase, zahărul şi coaja de lămâie. Compoziţia se pune la cuptor, până când orezul este bine fiert, apoi se aşază într-un vas clătit cu apă rece, pentru a lua o formă. După ce se răceşte, se răstoarnă pe o farfurie. în loc de mere, se pot folosi caise.
Se dă copiilor mai mari de 7 luni.
Calorii: 1 30/porţie

      Orez cu mere III (3 porţii x 120 g)
Mere 250 g, zahăr 30 g, orez 50 g, apă 200 ml, unt 5 g, albuş de la o jumătate de ou, scorţişoară.
Se curăţă merele de coajă. Cojile bine spălate se fierb în apă şi apoi se strecoară. In această apă se fierbe orezul, până se înmoaie bine şi scade. Se adaugă zahărul, merele tăiate felii sau rase şi se pudrează cu scorţişoară (dacă avem). Se adaugă în compoziţie albuşul bătut spumă şi se dă la cuptor în bain-marie, într-o formă unsă cu unt.
Se recomandă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: aprox. 150/porţie

      Chisel de fructe (4 porţii x 140-150 g)
Fructe 500 g, zahăr 40 g, amidon de cartofi (zeamil) 20 g, apă 200 ml.
Vara se folosesc fructe zemoase, dulci, ca: fragi, căpşune, zmeură, mere, caise, piersici, pere. Iarna se pot folosi fructe uscate: caise, prune, mere, care se fierb, iar zeama se strecoară.
Fructele proaspete se storc prin tifon. Zeama obţinută (aprox. 200 ml) se pune la rece. Resturile de ructe, rămase pe tifon, se fierb cu apă. Când încep să clocotească se strecoară lichidul şi se adaugă zahărul şi amidonul desfăcut în puţină apă rece. Se fierbe din nou, la foc mic, amestecând continuu. Se strecoară această ultimă compoziţie şi se amestecă cu zeama crudă.
Se serveşte rece, ca băutură răcoritoare, copiilor mai mari de 7 luni.
Calorii: aprox. 120/porţie

      Gelatină de fructe (2 porţii x 120 g)
Suc proaspăt de fructe (sirop de fructe sau zeamă de compot) 200 ml, gelatină 1 foaie, apă caldă 30 ml, zahăr 20 g.
Se înmoaie gelatina în apă rece şi apoi se dizolvă în 30 ml apă caldă. Se amestecă cu sucul de fructe şi cu zahărul; se toarnă într-o formă şi se introduce în frigider. Când compoziţia s-a închegat, se răstoarnă pe o farfurie mică. Dacă se prepară din sirop de fructe diluat 1/2 în apa rece sau din zeamă de compot, se pune numai jumătate din cantitatea de zahăr.
Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 1 70/porţie

      Gelatină din piure de mere (1 porţie x 140 g) Mere 125 g, gelatină 1 foaie, apă 130 ml, zahăr 10 g.
Merele curăţate se rad pe râzătoare de sticlă. Cojile bine spălate, împreună cu cotoarele, se pun la fiert, apoi se strecoară. în lichidul fierbinte se topeşte gelatina, spălată mai întâi sub un jet de apă rece. Se strecoară, se adaugă piureul de mere şi zahărul. Se bate bine, până se obţine o pastă omogenă, care se răstoarnă într-o formă (ceaşcă) umezită şi se pune la rece.
Se poate servi copiilor mai mari de 9 luni, eventual cu 15-20 g frişca.
Calorii: 90/porţie

 Gelatină cu lapte (2 porţii x 100 g)
Lapte 200 ml, gelatină 11/2 foi, zahăr 20 g, zahăr vanilat 1/4 plic.
Se înmoaie gelatina în apă rece şi apoi se dizolvă într-o lingură de apă fierbinte. Se adaugă laptele fiert şi îndulcit, zahărul vanilat şi se amestecă bine. Se toarnă compoziţia într-o formă (cană) umezită şi se pune la rece. După ce se încheagă, se răstoarnă pe o farfurie şi se serveşte rece.
Calorii: 115/porţie

 Gelatină cu brânză de vaci (3 porţii x 100 g)
Brânză de vaci 40 g, gelatină 1 foaie, zahăr 15 g, lapte 200 ml, zahăr vanilat 1/4 plic.
Brânza de vaci se trece prin sită. Gelatina se înmoaie 15 min în apă rece şi se dizolvă într-o lingură de apă fierbinte. Se amestecă brânza cu zahărul şi zahărul vanilat, apoi cu laptele cald (după ce a fost fiert) şi cu gelatina dizolvată şi se pune la rece, în frigider. Se cufundă cana într-un vas cu apă fierbinte 1-2 min, apoi se răstoarnă pe o farfurie.
Se dă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 80/porţie

 Cremă din zeamil (2 porţii x 120-130 g)
Lapte 250 ml, zeamil 8 g (1 1/2 linguriţă), zahăr 20 g, gălbenuş de ou 1 buc, vanilie 1/5 baton (zahăr vanilat 1/2 plic), eventual frişca 30 g.
Laptele se fierbe cu zahărul şi cu vanilia pisată (zahărul vanilat). Se desface pudra de zeamil în puţin lapte rece şi se toarnă în laptele cu zahăr, care clocoteşte pe foc. Se fierbe 5 min, amestecând continuu. Se ia de pe foc şi se înglobează gălbenuşul de ou puţin câte puţin. Se pune din nou pe foc, amestecând mereu, fără ca amestecul să mai dea în clocot. Se toarnă într-o cană (formă) şi se dă la rece. Se poate servi copiilor mai mari de 9 luni, eventual cu frişca deasupra.
Calorii: 135 (fără frişcă)/porţie

 Cremă de vanilie (5 porţii x 140 g)
Ouă 3 buc, zahăr 45 g, lapte 500 ml, vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic), unt 5 g. Se freacă bine ouăle întregi cu zahărul şi vanilia pisată (zahărul vanilat). Se adaugă apoi, încet laptele fiert şi răcit, amestecând tot timpul. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu puţin unt şi se dă la cuptor, unde se lasă până se încheagă crema. Se pune la rece, după care se taie în porţii.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 160/porţie

      Cremă de cacao (2 porţii x 140-150 g)
Ouă 1 buc, cacao 20 g, zahăr 20 g, lapte 300 ml, unt 10 g, eventual frişca 30 g.
Se fierbe cacaua în puţină apă, se strecoară şi se amestecă cu laptele, fiert şi răcorit. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi apoi se subţiază cu laptele cu cacao, adăugându-se şi untul.
Se bate bine compoziţia cu telul şi se lasă să fiarbă, în bain-marie, la marginea plitei. Se lasă apoi să se răcească şi se răstoarnă pe o farfurie. Se serveşte (de regulă cu frişca) copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 180/porţie (fără frişca)

      Cremă de zahăr ars (10 porţii x 120 g)
Lapte 1 I, zahăr 160 g, ouă 8 buc, vanilie 1/2 baton (zahăr vanilat 2 plicuri).
Se freacă bine ouăle întregi cu 3/4 (120 g) din zahăr şi se adaugă, încet, laptele fiert şi puţin răcorit, amestecând mereu; se pune vanilia (zahărul vanilat). Compoziţia se pune într-o formă tapetată cu restul de 1/4 (40 g) zahăr, care în prealabil a fost ars şi se aşază în bain-marie, în cuptor, unde se lasă 20-30 min, până se încheagă. Se scoate din cuptor şi, după ce se răceşte, se răstoarnă pe o farfurie.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 190/porţie

      Cremă caramelă porţii x 150 g)
Lapte 600 ml, zeamil 50 g, zahăr 100 g, unt 5 g.
Se ard 50 g zahăr, întinzându-l pe fundul şi marginile unei forme. Zeamilul se amestecă uşor în 500 ml lapte rece, astfel încât să nu se formeze cocoloaşe. Se toarnă compoziţia într-o formă şi se fierbe în bain-marie, amestecând continuu. Când crema este suficient de groasă, se întrerupe fierberea şi se adaugă untul. Se răceşte şi se pune în frigider. Când se serveşte, se răstoarnă pe o farfurie şi se toarnă deasupra sos caramel, preparat din restul de 50 g zahăr caramelizat şi apoi dizolvat în cei 100 ml lapte.
Se,dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 190/porţie

       Lapte de pasăre (4 porţii x 120 g)
Lapte 450 ml, ouă 2 buc, zahăr 30 g, făină 5 g, zahăr vanilat 1/2 plic.
Laptele se pune la fiert. Intre timp, albuşurile se bat spumă, până când se ţin singure de tel şi se adaugă 5 g zahăr, presărat „în ploaie", bătând încet cu telul, până se înglobează. Se ia câte o linguriţă din albuş şi se pune în laptele clocotit. Se fierbe, întorcând pe o parte şi pe cealaltă, dar nu mai mult de 1 min. Găluştele formate astfel se scot cu o spumieră şi se pun într-un castron. După ce au fiert toate găluştele, se strecoară laptele rămas. Se freacă bine gălbenuşurile cu zahărul rămas, se adaugă făina şi se subţiază cu laptele strecurat, turnat câte puţin. Se pune această compoziţie la fiert, la foc slab, amestecând mereu, până începe să se îngroaşe. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat şi se toarnă peste găluşte, fără a le acoperi, apoi se dă la rece.
Se serveşte copiilor de la vârsta de 1 an.
Calorii: 1 50/porţie

      Ciocolată din lapte praf (20 porţii x 40-50 g)
Zahăr pudră 500 g, apă 100 ml, unt 100 g, lapte praf 250 g, cacao 50-100 g, suc de lămâie 10-20 ml, zahăr vanilat 1-2 plicuri.
Se cerne prin sită laptele praf şi cacaua. Separat, se toarnă zahărul în apă rece, amestecând ca să se dizolve. Se pune la foc, amestecând mereu. Când fierbe, se adaugă zeama de lămâie, pentru a nu se zaharisi. După ce s-a legat, siropul se ia de pe foc şi se adaugă untul. îndată ce acesta s-a topit, se adaugă laptele praf, cacaua şi zahărul vanilat, amestecând bine până se omogenizează. Se toarnă compoziţia într-o tavă plană şi se pune la rece. După ce s-a închegat, se porţioneaza cu un cuţit înmuiat în apă caldă.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: aprox. 21 5/porţie
 
        Ecler cu cremă de vanilie (10 porţii x 100 g)
Ouă 3 bucăţi, făină 100 g, ulei 50 ml, sare 2 g, apă 100 ml. Pentru cremă: ouă 2 buc, zahăr 100 g, făină 75 g, lapte 1/2 I, zahăr vanilat 2 plicuri (vanilie 1 baton).
In apa care clocoteşte se pun făina, uleiul şi sarea. Se amestecă cu o lingură de lemn, până se obţine un aluat legat, care se desprinde uşor de pe lingură. Se lasă să stea 5 min, apoi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se tapetează o tavă cu puţină făină şi se toarnă, cu un cornet de hârtie, mici rulouri, lungi de 5-6 cm, care se coc, la foc domol.
Eclerurile se taie în lung, în doua jumătăţi, între care se pune crema, preparată astfel: se freacă gălbenuşurile cu 3/4 (75 g) din zahăr şi vanilia pisată (zahărul vanilat), se adaugă faina, apoi laptele rece şi se fierbe totul, până când compoziţia devine ca o cremă consistentă. Separat, se bat albuşurile spumă, îndulcite, cu restul de zahar (25 g) şi apoi se amestecă uşor cu crema. Se pune crema la rece şr după ce s-a răcit se umplu cu ea eclerurile.
Ecleurile se pot da de la vârsta de 1 an.
Dacă în loc de cremă se umplu cu gem, se pot da chiar de la 9 luni.
Calorii: 230/por]
 
Prăjitură cu fructe I (10 porţii x 100 g)
Aluatul: făină 200 g, unt (margarina) 150 g, zahăr pudră 150 g, ouă 2 but praf de copt 1/2 plic (bicarbonat 2-3 g).
Garnitura: fructe de sezon (vişine, cireşe, prune, caise, piersici, zmeur căpşune) 200 g.
Se prepară un aluat frecând untul cu zahărul pudră, gălbenuşurile şi praful c copt (bicarbonatul) dizolvat în puţină apă sau zeamă de lămâie. Se adaugă api făina şi albuşurile, bătute spumă. Se unge o tavă cu ulei (unt), se presară puţină făir şi se toarnă compoziţia; deasupra se pun fructele curăţate, fără sâmburi, lăsate 1 prealabil 1/2 oră presărate cu puţin zahăr şi apoi scurse. Compoziţia se coace in cuptor, la foc potrivit la început, până creşte, apoi mai puternic, ca să se rumeneasca. Se lasă să se răcească şi se porţioneaza.
Se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 270/porţi

 Prăjitură cu fructe II (10 porţii x 100 g)
Aluatul: smântână 200 g, zahăr 200 g, ouă 2 buc, făină 400 g, praf de coţ 1/2 plic, coajă rasă de lămâie 1 linguriţă, vanilie 1 baton (zahăr vanilat 2 plicuri
Garnitura: fructe de sezon (cireşe, vişine, caise, piersici, prune) 400 g.
Se freacă smântână cu zahărul pudră şi cele două ouă, încorporate treptat. S stinge praful de copt într-o lingură cu zeamă de lămâie sau apă şi se adaugă îi compoziţie împreună cu aromele. La urmă, se adaugă făina, turnată toată o dată « se amestecă; aluatul obţinut se pune cu lingura într-o tavă unsă cu unt şi tapetată ci puţină făina. Deasupra se presară fructele curăţate, fără sâmburi şi tăiate în bucăţel subţiri (vişinele se scurg bine). Se coace totul la cuptor, la foc potrivit.
Se serveşte pudrată cu zahăr vanilat, copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 245/porţii


 Tartă cu fructe (10 porţii x 80 g)
Aluatul: făină 200 g, unt (margarina) 60 g,  zahăr pudră 60 g, sare 3 g, gălbenuşuri de ou 2 buc, gem 100 g.
Umplutura: fructe proaspete (caise, piersici, vişine, zmeură, căpşune) 250 g

Faina se freaca cu untul (margarina), se adauga zaharul, galbenusurile si sarea. Aluatul se framanta bine si se da apoi la rece 1-2 ore. Se iau bucati din aluat, se intind cu sucitorul si se imbraca cu ele forme mici de tarte. Acestea se asaza pe o tava si se coc in cuptor, la foc potrivit, 20-25 min. Se scot apoi din forme si se umplu cu fructele curajate, fara samburi, taiate bucatele. Se presara cu zahar si se toarna deasupra cate o lingura de gem, putin incalzit. Se poate da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: 220/portie

      Prajitura economica cu mere (10 portii x 100-120 g)
Faina 250 g, ulei 65 ml, lapte 65 ml, zahar 130 g, praf de copt 1/3 plic, sare 2 g, mere 500 g, scortisoara 3 g.
Uleiul cu laptele (sau apa), 1/2 din zahar si praful de copt se amesteca si se pun pe foc, pana dau in clocot. Cu aceasta compozitie se opareste faina si se amesteca bine cu o lingura de lemn; cand aluatul nu mai este fierbinte, se framanta cu mana. Se imparte in doua parti egale si se intind doua foi. Prima foaie se asaza intr-o tava unsa cu unt (ulei). Se pun deasupra merele curatate si amestecate cu restui de zahar si, eventual, scortisoara. Se acopera cu a doua foaie si se taie in bucati patrate, inainte de a se coace; tava se da la cuptor, la foc potrivit, 30-35 min. Prajitura se pudreaza cu zahar, cat este calda si se serveste imediat.
Se poate da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: 180/portie

      Prajitura (mansoane) cu gem (3 portii x 60 g)
Faina 30 g, zahar 30 g, oua 2 buc, zahar vanilat 1/2 plic, gem (dulceata sau piure de fructe) 30 g, unt 5 g.
Se amesteca ouale cu zaharul pana cand se obtine o spuma. Se adauga faina ,,in ploaie", amestecand mereu. Se unge o tava, se presara cu faina, se toarna in ea compozitia si se pune la cuptor. Cand aluatul este usor rumenit, se rastoama pe un servet umed si se ruleaza cat este cald. Apoi se taie in mansoane (mici tubulete), care, cand se racesc, se umplu cu gem, dulceata sau piure de fructe.
Se poate da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: 180/portie
 
        Prajitura cu gem (10 portii x 60 g)
Oua 2 buc, unt (margarina) 100 g, zahar pudra 100 g, faina 125 g, coaja rasa de la 1/2 lamaie, sare 3 g, gem 60 g, zahar vanilat 1 plic.
Untul se freaca cu zaharul, galbenusurile, coaja de lamaie si sarea. Se adauga faina si, la sfarsit, albusurile batute spuma. Compozitia se toarna intr-o forma unsa si tapetata cu hartie, intr-un strat nu prea gros. Se coace la cuptor, la foc potrivit, 20 min. Se lasa sa se raceasca, se taie pe din doua si se umple cu gem. Se pudreaza deasupra cu zahar vanilat.
Se poate da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: 190/portie

     Cornulete umplute (10 portii x 50 g)
Faina 120 g, galbenus de ou 1 buc, unt (margarina) 120 g, apa 60 ml, otet 10 ml, sare 2-3 g.
Umplutura: marmelada, gem, peltea sau dulceata 100 g, ori branza de vaci 120 g, amestecata eventual cu coji de portocala zaharisite.
Se freaca untul (margarina) cu 1/4 (30 g) din cantitatea de faina, obtinandu-se un aluat. I se da forma dreptunghiulara si se pune la rece. Din restul de faina se plamadeste un aluat cu galbenus, otet, apa calduta si sare. Se lucreaza bine aluatul, batandu-l de planseta, pana cand la suprafata se ridica bule de aer. Se Iasa la rece aprox. 20 min, apoi se presara faina pe o planseta si, din acest aluat, se intinde o foaie de 1 cm grosime, in forma de plic. La mijlocul plicului se pune primul aluat, pastrat la rece, apoi se impacheteaza impreuna. Se lucreaza usor aluatul, se intinde din nou si iar se impacheteaza, dupa care se lasa sa stea cam 30 min. Se repeta aceste intinderi si impachetari de cateva ori, cu pauze de cel putin 30 min. Aluatul gata preparat se intinde intr-o foaie de 1 cm grosime, se taie si din bucati se fac cornulete punand in mijloc umplutura; se pun apoi la cuptor, intr-o tava unsa si tapetata cu faina, sa se coaca la foc potrivit, aprox. 20 min.
Se pot da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: aprox. 160/portie

     Cornulete din branza de vaci (10 portii x 50-60 g) Aluatul: branza de vaci 100 g, margarina 50 g, unt 50 g, faina 125 g, galbenusuri de ou 2 buc, zeama de lamaie 5 ml, zahar vanilat 1/2 plic, sare 3 g. Umplutura: gem, marmelada sau dulceata 60 g.
Se freaca bine toate ingredientele, cu exceptia fainii, care se adauga la sfarsit. Din aluatul framantat se iau bucatele de marimea unei nuci, se rotunjesc cu amandoua mainile si se asaza pe o tava presarata cu putina faina, dupa care se pun la frigider cateva ore. Apoi, din fiecare bucatica de aluat se intinde cate o foaie subtire, in care se pune umplutura si se ruleaza in forma de cornulete si se asaza pe tava presarata cu faina. Cornuletele se coc la cuptor, la foc potrivit, 20 min. Dupa ce s-au racit, se pudreaza cu zahar vanilat.
Atentie! Branza de vaci trebuie sa fie bine scursa.
Se pot da copiilor de la varsta de 9 luni.
Calorii: 150/portie

       Cornuleţe din aluat cu brânză de vaci (15 porţii x 50 g)
Unt 200 g, brânză de vaci 250 g, sare 5 g, vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic), făină cât cuprinde, gem 100 g (rahat 200 g), gălbenuş de ou 1 buc.
Din unt, brânză, sare, vanilie şi făină se prepară o cocă, din care se întinde o foaie groasă de 2-3 cm. Aceasta se taie în pătrăţele, care se umplu cu gem (rahat) şi apoi li se dă forma de cornuleţe. Se ung pe deasupra cu gălbenuş de ou şi se coc la cuptor, la foc iute, 15-20 min.
Se pot da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 1 75/porţie

      Batoane cu brânză de vaci (4 porţii x 40-50 g)
Brânză de vaci 50 g, făină 50 g, unt 50 g, gălbenuş de ou 1/2 buc, sare 1-2 g.
Brânza de vaci, foarte bine stoarsă, se trece prin sită, apoi se amestecă cu untul, sarea şi făina. Se frământă bine. Aluatul obţinut se lasă o oră la rece, apoi se întinde o foaie potrivit de subţire, din care se taie cu ruleta mici batoane. Se ung batonaşele cu gălbenuş de ou şi se coc în cuptor fierbinte.
Se servesc cu ceai, bulion de legume sau de carne.
Se pot da copiilor de la vârsta de 7 luni.
Calorii: 1 60/porţie

       Batoane cu miere şi vanilie (15 porţii x 40-50 g)
Miere 300 g, ouă 2 buc, unt 150 g, vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic), praf de copt 1/2 pachet, făină cât cuprinde.
Se bate spumă mierea împreună cu ouăle într-un vas smălţuit, apoi se pun pe foc mic şi se amestecă continuu. Când compoziţia începe să se îngroaşe, se dă la o parte de pe foc şi se amestecă în continuare până se răceşte. Se adaugă praful de copt, untul tăiat bucăţele, vanilia pisată (zahărul vanilat) şi făina necesară pentru a se obţine un aluat moale. Se formează batonaşe, care se pun pe o tavă unsă şi presărată cu făină şi se coc până se rumenesc.
Se pot da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 190/porţie

      Biscuiţi cu miere (20 porţii x 50-60 g)
Miere 50 g, ouă 2 buc, smântână 150 g, unt (margarina) 150 g, făină 400 g, praf de amoniac 5 g (1 linguriţă), sare 3-4 g, zahăr vanilat 1 plic.
Ouăle bătute cu mierea se amestecă bine cu untul şi smântână uşor încălzite, cu amoniacul şi sarea. Se adaugă făina şi se frământă un aluat potrivit de moale. Se acoperă cu un şervet şi se lasă să se odihnească 20-30 min. Se întinde o foaie groasă de 1/2 cm, se taie în dreptunghiuri nu prea mari, care se aşază într-o tavă, la distanta de 2-3 cm între ele şi se coc la foc mic.
Se pot da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 105/porţie

      Bezele cu miere (12 porţii x 30 g)
Miere 200 g, albuşuri de ou 6 bucăţi, vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic sau coajă rasă de la o lămâie, ulei 5-10 ml.
Se bat bine albuşurile cu telul; se adaugă mirodeniile, apoi mierea, puţii încălzită (să curgă), amestecând uşor. Pe fundul unei tăvi de copt se aşază o hârtii albă, unsă cu unt şi, luând cu linguriţa din compoziţia făcută, se pun grămezi de mărimea unor nuci, la distanţă de 3-4 cm una de alta. Se pun în cuptorul încins întreţinând focul mic.
Când sunt gata, se scot din tavă cu hârtie cu tot şi se aşază pe o planşetă udată cu apă rece. Se lasă câteva minute apoi se iau de pe hârtie, una câte una. Se păstrează la loc uscat. Se dau copiilor începând de la vârsta de 1 an.
Calorii: 60/porţie

       Bezele cu caramel (15 porţii x 30-40 g)
Albuşuri de ou 6 buc, zahăr pudră 250 g, zahăr tos 75 g, făină 5-10 g.
Zahărul tos se pune pe foc într-o tigaie. Când devine brun-închis, se adaugî 4-5 linguriţe de apă şi se fierbe până se obţine un sirop gros ca mierea. Până la întrebuinţare se ţine la cald, ca să nu se întărească. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul pudră şi se bat din nou cu telul, până când compoziţia se întăreşte. Se pune vasul în bain-marie şi se bate fără întrerupere, până ce spuma se întăreşte şi nu mai cade de pe tel. Se adaugă apoi siropul deja pregătit şi se amestecă bine. Se presară o tavă cu făină şi se pun cu linguriţa bezelele la distanţă de 3-4 cm între ele; se coc la cuptor, la foc foarte slab. După ce se usucă, se lasă să se răcească şi apoi se scot din tavă. Se dau copiilor mai mari de 1 an, nealergici.
Calorii: 95/porţie

.       Pişcoturi din albuş de ou (10 porţii x 20-30 g)
Albuşuri de ou 4 buc, zahăr pudră 60 g, făină 40 g, unt 5 g, zahăr tos 20 g.
Se bat albuşurile spumă. Se încorporează zahărul şi făina (mai puţin 5 g), amestecând încet. Se tapetează bine o tavă cu hârtie albă unsă cu unt şi se pudrează cu cele 5 g făină reţinută.
Se toarnă cu cornetul compoziţia, în formă de pişcoturi, la distanţă de 4-5 cm unul de altul, şi se presară fiecare pişcot cu puţin zahăr tos. Se coc la foc-moale. Se dau copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 50/porţie

      Clătite cu dulceaţă (15 porţii x 60 g)
Ouă 2 buc, făină 150 g, lapte 300 ml, zahăr pudră 100 g, ulei 100 ml, sare 5-6 g, zahăr vanilat 1 plic, lămâie 1 bucată, dulceaţă 200 g.
Din făină, ouă, lapte, 20 g zahăr pudră, 1/2 din zahărul vanilat, sare, coajă rasă şi zeamă de lămâie, se obţine o cocă fluidă; clătitele se fac turnând cu un polonic din această compoziţie într-o tigaie încinsă, unsă cu ulei. Clătitele se prăjesc pe ambele părţi, se umplu cu dulceaţă (gem) şi se împachetează ca rulourile sau în triunghi. Se presară apoi peste ele restul de zahăr pudră (80 g) amestecat cu restul de zahăr vanilat.
Se poate da copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 190/porţie

      Ruladă (6 porţii x 60-70 g)
Ouă 3 buc, zahăr pudră 70 g, făină 60 g, coajă rasă de lămâie, dulceaţă 60 g, zahăr vanilat 1 plic, unt 10 g.
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul până se îngroaşă compoziţia. Se adaugă coajă de la 1/2 lămâie, apoi făina şi se amestecă bine. La sfârşit, se încorporează albuşurile, bătute spumă. Se tapetează o tavă unsă cu unt şi se toarnă în ea compoziţia, într-un strat gros de circa 1 cm. Se coace la cuptor, la foc potrivit, 20-25 min. Se răstoarnă pe un şervet ud şi bine stors, se unge cu un strat de dulceaţă, apoi se rulează repede şi strâns cu şervetul. După ce se răceşte, se scoate şervetul, rulada se pudrează cu zahărul vanilat şi se taie felii.
Se dă copiilor de la vârsta de 1 an.
Calorii: 1 70/porţie

       Ruladă de biscuiţi (6 porţii x 80 g)
•  Blatul: biscuiţi 150 g, zahăr pudră 75 g, cacao 10-15 g, zahăr vanilat 1 plic
Crema: unt 50 g, zahăr pudră 50 g, gălbenuş de ou 1/2 buc. (pentru uns).
Biscuiţii pisaţi foarte mărunt se amestecă cu zahărul, vanilia şi cacaua şi se adaugă în atâta apă, încât să se obţină o pastă care să se poate întinde sub formă de foaie. Pasta se răstoarnă pe o hârtie albă, presărată cu făină de biscuiţi. Se presează apoi cu mâna, până se obţine o foaie dreptunghiulară, care se unge cu crema obţinută astfel: se freacă untul cu zahărul, până devine o cremă spumoasă, se adaugă gălbenuşul şi se freacă iar. Foaia se rulează strâns, cu grijă şi se pune în frigider până a doua zi, când se scoate hârtia şi se taie rulada în felii subţiri.
Se dă copiilor mai mari de 1 an. Fără cacao, se poate da de la 9 luni.
Calorii: 250/porţie

      Ruladă cu ciocolată (6 porţii x 60 g)
Zahăr pudră 50 g, ouă 3 buc, făină 50 g, ciocolată rasă 25 g, cacao 10 lapte 30 ml, dulceaţă (gem) 60 g, unt 10 g.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, până se întăresc. Se adaugă ciocolata cacaua, frecate cu laptele clocotit; rezultă o pastă groasă, care trebuie răcită. 5 pun câteva linguri din albuşurile bătute spumă şi se amestecă bine. Se adaugă făina şi, la sfârşit se încorporează restul de spumă de albuş. Se toarnă compoziţia într-tavă unsă cu unt şi tapetată cu hârtie. Se coace la cuptor, la foc potrivit. Rulada se umple cu dulceaţă, gem sau fructe.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 170/porţie

      Savarină (20 porţii x 100-120 g)
Făină 500 g, lapte 250 ml, drojdie de bere 50 g, unt 200 g, zahăr 150 g, gălbenuşuri de ou 5 buc, sare 5 g, lămâie 1/2 buc, pesmet 5-10 g, apă 8 lingur frişca 200 g, fructe din dulceaţă 50-100 g.
Se toarnă într-un castron făina şi, la mijlocul ei, se face o adâncitură, în care se pune drojdia dizolvată în lapte. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, împreuna cu 120 g zahăr, sucul şi coaja rasă de lămâie şi cu gălbenuşurile, puse pe rând. Această compoziţie se înglobează în aluatul cu drojdie. Se frământă bine şi se mai lasă la dospit. Se toarnă în forme speciale de savarină, în prealabil unse cu unt si presărate cu pesmet (formele se umplu pe jumătate) şi se lasă compoziţia să dospeasc până când formele se umplu complet. Se pot folosi şi alte forme.
Se coc la cuptor, la foc potrivit. Cât sunt calde, se însiropează cu un sirop făcut din restul de zahăr, apă şi coajă de lămâie. Savarina se serveşte cu frişca. Ea se poate scobi la mijloc, pentru a pune fructe din dulceaţă sau compot.
Se dă copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 280/porţi

      Savarină economică cu frişca (6 porţii x 100-120 g)
Aluatul: zahăr pudră 50 g, ouă 3 buc, pesmet fin 40 g, coajă de la 1/2 lămâie Siropul (250 ml): 50 g zahăr, 200 ml apă. Frişca: 150 g.
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, până devin spumoase. Se adaugă pesmetu coaja rasă de lămâie şi albuşurile bătute spumă. Compoziţia se toarnă într-o formă uns cu unt şi presărată cu puţin pesmet. Se coace în cuptor, la foc potrivit, 30-35 min. Se răstoarnă pe o farfurie şi, după ce se răceşte, se însiropează. Se serveşte cu frişca.
Se dă copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 210/porţie
 
      Savarină cu frişca sau cu albuş de ou bătut spumă (6 porţii x 100-120 g) Ouă 3 buc, zahăr 90 g, pesmet 60 g, zahăr vanilat 1 plic, frişca 90 g.
Se freacă gălbenuşurile cu 1/2 din cantitatea de zahăr şi se adaugă pe rând pesmetul fin şi albuşurile bătute spumă, amestecând continuu. Se coace într-o formă la cuptor, 25-30 min. Din zahărul rămas, zahărul vanilat şi 150 ml apă se face un sirop care se toarnă peste savarină, după ce aceasta s-a răcit. Se serveşte cu frişca sau cu spumă de albuş în care s-au încorporat 30 g zahăr.
Se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni (cu frişca) şi de la 1 an cu albuş de ou bătut spumă.
Calorii: 130/porţie

      Savarină cu frişca (6 porţii x 100-120 g)
Aluatul: ouă 3 buc, zahăr pudră 50 g, făină 40 g, zahăr vanilat 1/2 plic.
Siropul: zahăr 75 g, apă 125 ml. Frişca: 150 g, eventual gem 50 g.
Ouăle întregi se bat la rece cu telul, împreună cu zahărul şi zahărul vanilat, timp de 10 min. Se pune vasul cu compoziţia la foc slab şi se mai bate încă 10 minute, până când se îngroaşă şi se întăreşte, după care se încorporează uşor făina. Se ungege o formă cu unt, se tapetează cu făină şi se toarnă în ea compoziţia; se coace în cuptor, la foc mic, 35-40 min. Se răstoarnă apoi pe un platou şi se însiropează cu siropul pregătit prin fierberea apei cu zahărul, 10 min. Savarina se poate însiropa fie cât este caldă, cu siropul rece, fie se toarnă siropul cald peste savarina rece. Se unge cu un strat de gem şi se ornează cu frişca. Se serveşte tăiată felii.
Se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 270/porţie

      Savarină cu brânză de vaci (6 porţii x 100 g)
 Unt 60 g, zahăr 80 g, făină 80 g, brânză de vaci 120 g, gris 20 g, coajă de lămâie rasă, ou 1 buc, stafide 10 g, zahăr vanilat 1 plic.
Se frământă o cocă mai tare din făină, unt, zahăr şi puţină apă şi se lasă la rece 15-20 min. Separat, se face o cremă din brânza de vaci, coaja de lămâie, zahăr vanilat, ou şi stafide. Se taie aluatul în trei bucăţi, se modelează fiecare bucată ca o savarină şi se umple cu compoziţia de brânză. Se pun într-o tavă presărată cu puţină făină şi se coc în cuptor, 15-20 min.
Se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 230/porţie
 
      Ştrudel cu brânză de vaci (12 porţii x 100 g)
Aluatul: făină 220 g, unt 100 g, zahăr pudră 60 g, ou 1 buc, iaurt 30 g (2 linguri), sare 3 g.
Umplutura: brânză de vaci 300 g, unt 50 g, ouă 2 buc, zahăr 50 g, stafide 30 g, coaja rasă de la o lămâie.
Se freacă untul cu zahărul, oul, iaurtul şi sarea, se adaugă făina şi se frământa un aluat care se lasă să stea acoperit 30 min. Din acest aluat se întinde o foaie dreptunghiulară, groasă de 0,5 cm şi se pune deasupra umplutura, obţinută astfel: se freacă untul cu gălbenuşurile şi cu zahărul, se adaugă brânza trecută prin sita, stafidele, coaja de lămâie şi, la sfârşit, albuşurile bătute spumă. Se rulează foaia de aluat şi se aşază într-o tavă unsă cu unt. Se coace în cuptor, la foc potrivit, 30 minute şi apoi la foc slab, încă 30 minute. Se serveşte tăiat felii şi pudrat cu zahăr.
Se poate da de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 250/porţie

      Ştrudel cu mere (12 porţii x 100 g)
Aluatul: făină 250 g, gălbenuşuri de ou 3 buc, margarina 100 g, oţet 30 ml, apă 3 linguri, sare 3 g.
Umplutura: mere 500 g, pesmet 10 g, zahăr 50 g, scorţişoară 1/2 linguriţă.
Se încorporează margarina în făină, se adaugă gălbenuşurile, oţetul, apa, şart şi se frământă bine. Se înveleşte aluatul într-un şervet şi se ţine la frigider până doua zi. Se împarte aluatul în 3 părţi egale, din care se întind, cu sucitorul, 3 foi cat mai subţiri, se presară deasupra fiecăreia pesmet, zahăr, scorţişoară şi se pun merele curăţate de coajă şi rase. Se rulează fiecare foaie în parte şi se aşază într-o tava presărată cu făină. Ştrudelul se pune la copt, la cuptor, la foc potrivit, 45 min. Se pudrează cu zahăr vanilat şi se serveşte tăiat felii.
Se dă copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 200/porţi

      Chec (25 porţii x 60 g)
Ouă 8 buc, zahăr 500 g, făină 450 g, ulei 120 ml, apă 120 ml, praf de copt 1/4 plic, coajă rasă de la o lămâie, rahat 200 g (cacao 75 g).
Se bat albuşurile spumă; zahărul se fierbe cu apă şi, când dă în clocot, se toarnă puţin câte puţin peste spuma de albuş, bătând în continuare cu telul. Apoi se adaugă pe rând gălbenuşurile, uleiul, praful de copt, făina, coaja de lămâie şi rahat tăiat bucăţele (cacao). Coca obţinută se pune în 2 tăvi, tapetate cu făină, care se introduc în cuptorul încins, unde se ţin, la foc potrivit circa 1/2 oră, până când checul se coace (se încearcă cu un pai).
Calorii: 260/porţie

 Chec cu rahat (20 porţii x 70 g)
Ouă 4 buc, zahăr 250 g, unt 250 g, făină 350 g, rahat 300 g, zahăr vanilie 1 plic.
Se bat ouăle întregi cu zahărul, până când se obţine o spumă tare. Se adaugă zahărul vanilat şi untul (ţinut 30 min la temperatura camerei) şi se bate totul în continuare, până când compoziţia devine din nou spumoasă. Se presară apoi făina „în ploaie", bătând energic cu telul. La sfârşit, se pun bucăţile de rahat, tăiate în patru şi date prin făină, pentru a nu se lăsa în timpul coptului.
Compoziţia obţinută se pune într-o formă tapetată cu o hârtie albă, unsă cu unt. Se coace în cuptor, la foc iute, 15-20 min, apoi la foc potrivit şi, spre sfârşit, la foc mic, aproximativ o oră. În timpul coptului, se poate pune deasupra o hârtie albă, ca să nu se rumenească prea repede.
Calorii: 260/porţie

      Chec cu cacao sau ciocolată (6 porţii x 60 g)
Făină 25 g, unt 60 g, zahăr 75 g, cacao (ciocolată) 30 g, ouă 3 buc.
Se freacă zahărul cu gălbenuşurile, până când amestecul face băşicuţe, ca o spumă. Separat, se freacă untul cu cacaua (ciocolata) şi făina. Se amestecă toate, înglobând la sfârşit şi albuşurile bătute spumă tare. Compoziţia se răstoarnă într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină. Forma se bagă cuptor, la început la foc mai iute, apoi la foc potrivit, până când checul se coace (se încearcă cu un pai uscat).
Calorii: aprox. 200/porţie

     Chec „Elena" (12 porţii x 60 g)
Unt 250 g, zahăr 250 g, făină de orez 250 g, ouă 6 buc, zahăr vanilat 2 plicuri.
Untul se amestecă bine cu zahărul, vanilia şi gălbenuşurile, apoi cu albuşurile bătute spumă şi cu făina de orez. Se unge o formă cu unt şi se presară făină, se pune în ea compoziţia şi se dă la cuptor, la foc moderat circa 40 min.
Calorii: aprox. 175/porţie

      Chec fără grăsime (10 porţii x 60-70 g)
Ouă 4 buc, zahăr 250 g, făină 200 g, apă rece 90 ml (6 linguri), coajă rasă de la 1/2 lămâie, vanilie 'A baton (zahăr vanilat 1 plic), eventual stafide 30-40 g, unt 10 g.
Într-un castron se bat gălbenuşurile cu apa până se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă, treptat, zahărul şi mirodeniile, bătând tot timpul până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă treptat făina, amestecând în continuare. Se opresc 4 linguri de făină. Separat, se bat albuşurile spumă. în castronul cu compoziţia din gălbenuşuri şi făină, se adaugă alternativ, câte o lingură din albuşul bătut spumă şi din făina păstrată, până se încorporează întreaga cantitate de albuş şi făină.
Se tapetează o tavă cu hârtie de pergament unsă cu unt, se toarnă o parte din compoziţie, după care se adaugă şi stafidele date prin făină şi se face cu restul de compoziţie. Se introduce forma în cuptorul încins, lăsându-se la copt la foc iute - până când checul creşte şi începe să se crape în lung, după care i se reduce focul la potrivit şi se mai lasă circa 40 min. Când checul este gata, se ţine sa se răcească 10 min în formă, apoi se răstoarnă, se dezlipeşte hârtia şi se pudreaza cu zahăr farin. Se serveşte tăiat în felii.
Calorii: 215/portie

       Chec cu smântână (10 porţii x 80 g)
Zahăr 250 g, făină 250 g, smântână 250 g, ouă 2 buc, vanilie 1/4 baton (zahar vanilat 1 plic), coajă rasă şi zeamă de la o lămâie, praf de copt 1 plic, unt 10 g
Într-un castron se freacă zahărul cu ouăle timp de 30 min, până se obţine o compoziţie spumoasă. Se adaugă mirodeniile, smântână şi praful de copt, şi zeamă de lămâie, continuând amestecatul. Treptat, se adaugă şi făina şi se amesteca bine, ca să se obţină o compoziţie omogenă.
Se unge cu unt o formă de chec, se toarnă în ea compoziţia şi se baga în cuptorul încins, unde se lasă, la foc potrivit, 40-45 min. Se lasă să se răcească 11 min, se răstoarnă din formă, se pudrează cu zahăr farin.
Calorii: aprox. 260/portie

      Cozonac (40 porţii x 50 g)
Făină 1 kg, zahăr 280 g, sare 5-6 g, coaja de la o lămâie, vanilie 1/2 baton (zahăr vanilat 2 plicuri), unt 250 g, lapte 0,5 I, drojdie de bere 25 g, galbenusuri 6 buc.
Se face maiaua din lapte caldut (3/4 pahar), 40 g făină şi drojdia de bere . Cand maiaua a crescut, se amestecă cu restul de făină şi de lapte, cu 5 gălbenuşuri si cu sarea, apoi se frământă bine. Pe parcurs, se pun zahărul, mirodeniile şi, la sfarsit untul. Se lasă să crească la cald, acoperit. Între timp se ung două forme cu unt. Cand aluatul a crescut, se pune în forme, se unge la suprafaţă cu gălbenuşul rămas, se dau la cuptor, la foc domol, 1 ¼  oră (se încearcă cu un pai uscat). După ce cozonacul s-a copt, se mai lasă în formă circa 10 min, apoi se răstoarnă.
În aluat se mai pot pune şi 3 albuşuri bătute spumă, 80 g stafide sau 1 ciocolată tăiată în bucăţi mici. Important este ca făina să fie caldă şi de bună calitate (trei zerouri).
Calorii: 180/portie

       Pască cu brânză de vaci (24 porţii x 50 g)
Aluat de cozonac 500 g, brânză de vaci 400 g, ouă 2 buc, gălbenuşuri 3 buc, zahăr 200 g, vanilie 1/4 baton (zahăr vanilat 1 plic), coajă rasă de lămâie, faina 15 g (o lingură), stafide 100 g, unt 30 g, sare 5 g.
Se tapetează cu jumătate din aluatul de cozonac (reţeta nr. 391) o formă unsă cu unt. Brânza se dă prin sită şi se amestecă cu ouăle, cu 2 gălbenuşuri, zahărul, mirodeniile, făina, stafidele şi sarea. Se pune această compoziţie peste stratul de aluat din tavă, după care, din restul de aluat, se face o împletitură care se aşază peste brânză. Se lasă 20 min la cald şi, când aluatul a început să crească, se unge toată suprafaţa cu gălbenuşul de ou rămas, diluat. Se dă la cuptor, la foc moderat, aprox. 40 min.
Dacă brânza nu este prea grasă, se poate amesteca cu 2 linguri de smântână sau cu 25 g unt proaspăt, topit.
Calorii: 150/porţie

       Salam de biscuiţi (12 porţii x 80 g)
Biscuiţi 500 g, unt 160 g, zahăr pudră 100 g, ouă 4 buc, cacao 50 g, vanilie 1/2 baton (zahăr vanilat 2 plicuri).
Untul se freacă cu zahărul până devine spumos. Se adaugă gălbenuşurile, cacaua, vanilia pisată (zahărul vanilat) şi biscuiţii tăiaţi mărunt, amestecând bine de fiecare dată. Apoi se înglobează uşor albuşurile bătute spumă. Compoziţia obţinută se întinde în lung, pe o hârtie pergament sau celofan, presărată cu zahăr. I se dă formă de salam şi se rulează strâns. Se dă la rece fără să se scoată celofanul. A doua zi se scoate celofanul şi salamul se taie felii.
Se dă copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: aprox. 315/porţie

      Salam de ciocolată (10 porţii x 60-70 g)
Unt 100 g, zahăr pudră 250 g, biscuiţi 250 g, gălbenuşuri 2 buc, cacao 40 g, zahăr vanilat 1 plic.
Untul se freacă spumă cu zahărul. Se adaugă, pe rând, gălbenuşurile, cacaua, zahărul vanilat şi biscuiţii tăiaţi mărunt, stropiţi cu puţin sirop de zahăr. Se amestecă totul bine şi se întinde pe un celofan sau pergament presărat cu zahăr. I se dă forma unui salam, rulându-se strâns. Se ţine la rece câteva ore, după care se scoate celofanul şi salamul se taie felii.
Se dă copiilor începând de la 1 an.
Calorii: 290/porţie

      Tort fără cremă (10 porţii x 60-80 g)
Ouă 2 buc, zahăr 350 g, unt 120 g, lapte 50 ml, făină 200 g, coajă rasă de la 1/2 lămâie, zahăr vanilat 1 plic, praf de copt 1 linguriţă, rahat (fructe din dulceaţă) 180 g, eventual frişca 200 g.
Se freacă bine gălbenuşurile cu 100 g zahăr (până nu se mai simte zahărul). Se adaugă untul frecat spumă, laptele rece, coaja de lămâie, praful de copt, rahatul tăvălit prin făină şi tăiat bucăţi mici sau fructele din dulceaţă şi apoi făina, pusă putin cate puţin. La sfârşit, se încorporează albuşurile, bătute spumă. Compoziţia se pune intr-o formă de tort, unsă cu unt şi se coace la cuptor la foc potrivit. Când este cald, te se însiropează cu un pahar de sirop (250 g zahăr la un pahar de apă). Când s-a racit se scoate pe un platou. Se poate orna cu frişca. Se dă copiilor după vârsta de 9 luni.
Calorii: aprox. 260 (fără frişcă)/portie

       Tort de biscuiţi (10 porţii x 80-100 g) .
Biscuiţi 300 g, lapte 50 ml, zahăr pudră 300 g, unt 200 g, ouă 2 buc, cacao 50 g, eventual frişca 200 g.
Se înmoaie uşor biscuiţii în lapte, astfel ca mijlocul să rămână totuşi tare ş pun pe o sită, să se scurgă.
Crema se prepară astfel: se freacă untul cu zahărul şi cacaua, se adai gălbenuşurile de ou şi apoi albuşurile bătute spumă. Pe un platou dreptunghiula pun alternativ un strat de biscuiţi şi unul de cremă. Tortul poate fi însiropat cu caramel (reţeta nr. 75). Tortul este şi mai gustos dacă se ornează cu frişca.
Se poate da copiilor de la vârsta de 1 an.
Calorii: 410 (fără frişcă)/portie

       Tort de brânză de vaci (10 porţii x 80-100 g)
Margarina 200 g, zahăr 100 g, sare 3-4 g, ouă 2 buc, frişca 150 g, făină cat cuprinde, brânză de vaci 500 g, zahăr vanilat 1 plic, coajă rasă de la o lămîie smântână 200 g.
Se freacă margarina cu 2 linguri de zahăr, sarea, gălbenuşurile, făina cat cuprinde, frişca, pentru a se obţine un aluat potrivit de moale, care se lasă la frigider 1/2 oră, apoi se întinde din el o foaie rotundă, cât forma unui tort. Se freacă brânza de vaci cu restul de zahăr, mirodeniile şi smântână. La urmă, se adaugă albuşurile bătute spumă. Se toarnă această compoziţie peste aluatul din formă, se netezeste frumos şi se coace la cuptor, la foc potrivit, circa o oră.
Se poate da începând de la 9 luni.
Calorii: aprox. 400/portie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu