Mai
mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin măsuri simple precum
o dietă sănătoasă, activitatefizică regulată, şi menţinerea unei
greutăţi în limite normale. Poţi să îţi diminuezi riscul de cancer
urmând următoarele recomandări:
(I) Recomandări generale
•
Menţineţi-vă greutatea corporală în limite normle (la limita inferioară
a intervalului optim pentru vârsta, înălţimea şi sexul dvs).
• Adoptaţi un mod de viaţă care să includă activitate fizică cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
•
Limitaţi consumul de alimente cuconţinut energetic crescut (alimente cu
conţinut crescut în grăsimi sau conţinut scăzut în fibre). Evitaţi
băuturile îndulcite cu zahăr.
• Consumaţi mai mult hrană vegetală (fructe, legume şi cereale).
• Limitaţi consumul de carne roşie şi evitaţi carnea procesată.
• Limitaţi consumul de băuturi alcoolice
(II) Recomandări generale
• Limitaţi consumul de sare şi alimente procesate cu sare.
•
Nu utilizaţi suplimente pentrua vă proteja împotriva cancerului. Pentru
a vă reduce riscul de cancer alegeţi o dietă echilibrată cu o
diversitate de alimente în favoarea folosirii suplimentelor alimentare.
• Nu fumaţi. Renunţaţi la fumat. Evitaţi expunerea dvs. şi a copiilor la fumul produs de ţigări (fumatul pasiv).
• Evitaţi expunerea la soare în intervalul orar 11-15 şi arsurile solare. Nu expuneţi la soare copiii cu vârsta sub un an.
• Respectaţi regulamentele şi recomandările care previn expunerea la agenţi dovediţi ca fiind carcinogenetici
(III) Recomandări speciale
•
Pentru mamele care alăptează: alăptaţi sugarul exclusiv la sân pentru o
perioadă de cel puţin şase luni şi apoi adăugaţi diverse altealimente.
• După tratament pentru supravieţuitorii cancerului: respectaţi recomandările pentru prevenirea cancerului
• Nu uitaţi:
– Vaccinarea poate contribui de asemenea la reducerea riscului de
cancer. Vaccinul HPV ajută la prevenirea celor mai multe cancere de col
uterin şi a unor cancer e vulvare si vaginale, iar vaccinul împotriva
hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.
• Screeningul se
referă la folosirea unor teste simple la o populaţie sănătoasă pentru a
identifica persoanele care au boala, dar nu au încă simptome.
De
ex. screeningul pentru cancerul de sân folosind mamografia şi
screeningul pentru cancerul de col uterin folosind testul Babeş
Papanicolau
• Screeningul pentru cancerele de colon, rect
şi de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin
depistarea leziunilor precanceroase astfel încât acestea pot fi tratate
înainte de a deveni canceroase.
• Screeningul pentru
cancerele de col uterin, colon, rect şi de sân poate fi folosit pentru
depistarea acestor boli timpuriu, de obicei într-un stadiu în care
tratamentele oferă rezultate bune (o rată şi perioadă de supravieţuire
ridicată cu o bună calitatea vieţii).
Tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate prococe prin teste de screening
– Cancer de sân
– Cancer de colon şi rect
– Cancer de col uterin
Pentru alte tipuri de cancer există metode de screening care se
folosesc sau sunt în studiu, dar capacitatea lor de a reduce numărul
deceselor prin cancer nu a fost stabilită (National Cancer Institute
-NIH).
• Cancerul de plămâni
• Cancerul de prostată
• Cancerul de colecist
• Cancerul endometrial
• Cancerul esofagian
• Cancerul gastric
• Cancerul hepatic
• Neuroblastomul
• Cancerul oral
• Cancerul ovarian
• Cancerul de piele
• Cancerul testicul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu