Totul despre cancer

Mai  mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin măsuri simple precum o dietă sănătoasă, activitatefizică regulată, şi menţinerea unei greutăţi în limite normale. Poţi să îţi diminuezi riscul de cancer urmând următoarele recomandări:

(I) Recomandări generale

• Menţineţi-vă greutatea corporală în limite normle (la limita inferioară a intervalului optim pentru vârsta, înălţimea şi sexul dvs).
• Adoptaţi un mod de viaţă care să includă activitate fizică cel puţin 30 de minute în fiecare zi.
• Limitaţi consumul de alimente cuconţinut energetic crescut (alimente cu conţinut crescut în grăsimi sau conţinut scăzut în fibre). Evitaţi băuturile îndulcite cu zahăr.
• Consumaţi mai mult hrană vegetală (fructe, legume şi cereale).
• Limitaţi consumul de carne roşie şi evitaţi carnea procesată.
• Limitaţi consumul de băuturi alcoolice

(II) Recomandări generale

• Limitaţi consumul de sare şi alimente procesate cu sare.
• Nu utilizaţi suplimente pentrua vă proteja împotriva cancerului. Pentru a vă reduce riscul de cancer alegeţi o dietă echilibrată cu o diversitate de alimente în favoarea folosirii suplimentelor alimentare.
• Nu fumaţi. Renunţaţi la fumat. Evitaţi expunerea dvs. şi a copiilor la fumul produs de ţigări (fumatul pasiv).
• Evitaţi expunerea la soare în intervalul orar 11-15 şi arsurile solare. Nu expuneţi la soare copiii cu vârsta sub un an.
• Respectaţi regulamentele şi recomandările care previn expunerea la agenţi dovediţi ca fiind carcinogenetici

(III) Recomandări speciale

• Pentru mamele care alăptează: alăptaţi sugarul exclusiv la sân pentru o perioadă de cel puţin şase luni şi apoi adăugaţi diverse altealimente.
• După tratament pentru supravieţuitorii cancerului: respectaţi recomandările pentru prevenirea cancerului

Nu uitaţi: – Vaccinarea poate contribui de asemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HPV ajută la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin şi a unor cancer e vulvare si vaginale, iar vaccinul împotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.

Screeningul se referă la folosirea unor teste simple la o populaţie sănătoasă pentru a identifica persoanele care au boala, dar nu au încă simptome.

De ex. screeningul pentru cancerul de sân folosind mamografia şi screeningul pentru cancerul de col uterin folosind testul Babeş Papanicolau

• Screeningul pentru cancerele de colon, rect şi de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel încât acestea pot fi tratate înainte de a deveni canceroase.

• Screeningul pentru cancerele de col uterin, colon, rect şi de sân poate fi folosit pentru depistarea acestor boli timpuriu, de obicei într-un stadiu în care tratamentele oferă rezultate bune (o rată şi perioadă de supravieţuire ridicată cu o bună calitatea vieţii).

Tipurile de cancer care pot fi prevenite şi/sau depistate prococe prin teste de screening
– Cancer de sân
– Cancer de colon şi rect
– Cancer de col uterin


   Pentru alte tipuri de cancer există metode de screening care se folosesc sau sunt în studiu, dar capacitatea lor de a reduce numărul deceselor prin cancer nu a fost stabilită (National Cancer Institute -NIH).

• Cancerul de plămâni
• Cancerul de prostată
• Cancerul de colecist
• Cancerul endometrial
• Cancerul esofagian
• Cancerul gastric
• Cancerul hepatic
• Neuroblastomul
• Cancerul oral
• Cancerul ovarian
• Cancerul de piele
• Cancerul testicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu