joi, 5 decembrie 2013

Preparate din fructe

PREPARATE DIN FRUCTE

  Zeamă de fructe şi legume amestecate (1 porţie x 120 ml)
Zeamă de morcov 30 ml, zeamă de mere (struguri) 50-60 ml, zeamă de roşii 10-15 ml, zeamă de lămâie 5 ml, sirop de zahăr 10 ml
Se amestecă zeama de morcovi cu cea de mere (struguri), apoi se adaugă zeama de roşii şi cea de lămâie. La sfârşit, se îndulceşte cu sirop de zahăj", preparat prin fierberea a 100 g zahăr în 200 ml apă.
Calorii: 70/porţie

      Mere coapte I (1 porţie = 100 g) Mere 140 g (2 mere mijlocii), zahăr 5-10 g
Merele, bine coapte, se spală, li se scoate căsuţa cu sâmburi şi se pun apoi într-o tigaie (tavă) al cărei fund este acoperit cu apă. în merele scobite se pune zahărul, astfel încât să acopere scobitura. Se dau la cuptor 1/2 oră.
Pentru copiii mai mici de 6-7 luni, merele coapte se curăţă de coajă şi se pasează.
Calorii: aprox. 90/porţie

 Mere coapte II (1 porţie - 120 g)
Mere 120 g (2 mere mijlocii), zahăr 10 g, unt 5-10 g, sirop de zahăr 30 ml.
Merele spălate se scobesc şi se face o crestătură adâncă de 1 mm de jur-împrejurul mărului, ca să nu plesnească coaja când sunt introduse în cuptor. Se unge o formă cu unt şi se aşază merele în ea, umplând scobiturile cu zahăr. Deasupra fiecărui măr se pune puţin unt. Se toarnă 3-4 linguri de apă în tava cu mere şi se dau la cuptor, unde se ţin 30 minute, udându-le din când în când cu sirop de zahăr.
Pentru copiii mici merele se curăţă de coajă.
Calorii: 200-240/porţie (cu unt)
Siropul de zahăr pentru sucurile şi piureurile de fructe se prepară din 200 ml apă şi 100 g zahăr, care se fierb până când volumul total se reduce la 200 ml. În timpul fierberii, se ridică spuma. Când se ia de pe foc, este bine să se adauge 2-3 linguriţe zeamă de lămâie, pentru ca siropul să nu se zaharisească. Se păstrează la frigider. O linguriţă de sirop conţine 2,5 g zahăr.
Calorii: 10/linguriţă

       Mere rase cu biscuiţi (1 porţie = 120 g)
Mere 120 g, biscuiţi 20 g (2 buc), sirop de zahăr 20 ml.
Merele, spălate şi curăţate de coajă, se dau prin râzătoare (de preferinţă din sticlă) şi apoi se amestecă cu biscuiţii pisaţi şi cu siropul de zahăr. Pentru gust, se poate adăuga şi puţină vanilie (zahăr vanilat) sau câteva picături de suc de lămâie.
În loc de biscuiţi se poate folosi orez pasat.
Calorii: 165/porţie

       Mere rase cu pesmet şi unt (1 porţie = 120 g) Mere 120 g, sirop de zahăr 20 ml, pesmet 10 g, unt 5 g.
Merele se spală, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea de sticlă sau de plastic. Pesmetul se fierbe în siropul de zahăr, apoi se amestecă cu merele şi cu untul. Dacă pasta este prea groasă, se poate adăuga puţin ceai. La copiii cu tendinţă de scaune moi se poate renunţa la unt.
Se dau copiilor mai mari de 5 luni.
Calorii: 165/porţie

       Spumă de mere cu biscuiţi (1 porţie = 120 g) Mere 120 g, biscuiţi 20 g, sirop de zahăr 20 ml.
Biscuiţii se usucă în cuptor, se pisează şi se cern. Merele se spală, se curăţă de coajă şi se rad, apoi se amestecă cu făina de biscuiţi şi se acoperă totul cu sirop de zahăr fierbinte. Compoziţia obţinută se bate cu telul, până devine ca o spumă.
Calorii: 165/porţie

       Spumă de mere cu gris (1 porţie = 120 g) Mere 120 g, gris 15 g, zahăr 10 g, apă 180 ml.
Fructele se fierb în apă, apoi se scurg şi, în aceeaşi apă, se fierbe grisul; se adaugă zahărul şi se amestecă cu merele, pasate prin sită. Tot amestecul se bate cu telul, la rece, până devine spumă.
Calorii: 150/porţie

        Piure de mere coapte (1 porţie = 120 g)
Mere 120 g, biscuiţi (pesmet) 10 g, sirop de zahăr 20 ml, unt 5 g.
Merele se spală, se şterg, li se scoate codiţa şi căsuţa seminţelor, punându-se în locul lor untul. Se pun la cuptor într-o tavă cu puţină apă. Când merele sunt coapte (se înmoaie) se scot, se curăţă de coajă, iar pulpa se trece prin sită sau se rade pe răzătoarea din sticlă. Biscuiţii (pesmetul) se opăresc cu siropul de zahăr fierbinte (reţeta nr. 250) şi se amestecă apoi cu pulpa de măr pasată, bătându-se bine cu telul, până când compoziţia devine omogenă şi capătă un aspect spumos.
După 15-20 min de la preparare se poate servi copiilor mai mari de 4-5 luni.
Calorii: 1 70/porţie

      Piure de mere (alte fructe) fierte (2 porţii x 100 g) (vezi şi reţeta nr. 341) Mere 200 g, apă 200 ml, zahăr 30 g, eventual făină de biscuiţi (pesmet) 20 g.
Merele spălate se curăţă de coajă, se taie felii subţiri şi apoi se fierb în apă, până se înmoaie. Se trec prin sită, se adaugă zahărul şi se pun din nou la fiert (în aceeaşi apă), amestecând continuu, până când compoziţia ajunge la consistenţa unui piure. Se pot adăuga acum făina de biscuiţi sau pesmetul şi câteva picături de suc de lămâie (portocale). În acelaşi mod se poate pregăti piureul de piersici, caise, gutui etc.
Acest piure se dă copiilor mai mari de 4 luni.
Calorii: 110-140/porţie

      Piure de mere (alte fructe) cu brânză de vaci (2 porţii x 120 g)
Mere 200 g, brânză de vaci 50 g, zahăr 15 g (sirop de zahăr 5 linguriţe sau miere 2 linguriţe).
Merele, spălate şi decojite, se rad pe răzătoarea de sticlă sau plastic. Se adaugă zahărul (siropul sau mierea) şi brânza de vaci în prealabil pasată prin sită. Se freacă bine, până când compoziţia devine omogenă şi capătă aspect spumos.
Se dă copiilor mai mari de 5-6 luni.
În loc de mere, se pot folosi alte fructe: pere, caise.
Calorii: 105/porţie

        Salată de mere cu portocale (1 porţie = 120 g) Mere 100 g, portocale 1/2 buc, zahăr 15 g.
Merele curăţate şi tăiate felii se amestecă cu portocala decojită şi desfăcută în felii. Se adaugă zahărul şi se lasă să stea o oră. Se dă copiilor mai mari de 7 luni.
Calorii: 140/porţie

        Salată de fructe (2 porţii x 80 g)
Mere 60 g, pere 40 g, portocale 50 g, caise 25 g, vişine 15 g, stafide 7 g, sirop de zahăr 25 ml.
Se spală merele şi perele, iar portocalele se curăţă de coajă, apoi se taie toate în cubuleţe sau în felii şi se pun într-un castron. Se adaugă caisele şi vişinele - după ce li se scot sâmburii - fie proaspete fie din compot. Se adaugă apoi stafidele, iar la sfârşit, se toarnă peste acest amestec siropul de zahăr. Se serveşte rece. Salata poate avea şi altă compoziţie de fructe, în funcţie de sezon. Copiilor mai mari de 1 an poate fi servită cu frişca (100 g). La cei sub 1 an se dă fără stafide.
Calorii: 70/porţie (fără stafide)

 Chisel de fructe (2 porţii x 120 g) (vezi şi reţeta 345)
Fructe 100 g, amidon (făină de cartofi sau zeamil) 10 g, zahăr 25 g, apă 150 ml.
Chiselul trebuie neapărat fiert în vas smălţuit. Se pregăteşte pentru fiecare masă.
Fructele (orice fel de fructe proaspete) se spală în apă clocotită, după care se storc din ele 2 linguriţe de zeamă proaspătă, care se acoperă cu un capac şi se păstrează la rece, pentru a fi adăugate la chisel, când acesta este gata. Fructele rămase se strivesc, se acoperă cu un pahar de apă fierbinte şi se încălzesc până la fierbere (să iasă aburi, dar să nu fiarbă), apoi se strecoară printr-un tifon. Decoctul obţinut se măsoară şi, dacă este mai puţin de un pahar se adaugă apă până la completare. Se scoate 1/4 din această zeamă şi se dizolvă în ea amidonul. Restul de 3/4 se pun din nou la foc, împreună cu zahărul. Imediat ce dă un clocot, se adaugă zeama cu amidonul, amestecând bine, şi se lasă să dea 1-2 clocote (nu mai mult), apoi se toarnă într-un vas de porţelan. Când chiselul s-a răcit, se adaugă picătură cu picătură zeama proaspătă de fructe (pe care am oprit-o la început), amestecând bine.
Calorii: 90/porţie

      Spumă de albuş cu căpşune (3 porţii x 90 g)
Piure de căpşune 200 g, albuşuri de ou 2 buc, zahăr 40 g.
Se pun albuşurile într-un castron şi se bat cu telul, până încep să se îngroaşe; treptat, se adaugă zahărul, continuând amestecatul. Când albuşurile sunt aproape legate, se adaugă piureul de căpşune, amestecând bine, până se obţine o cremă omogenă şi spumoasă. Se serveşte rece, în cupe sau castronaşe. Se poate garnisi cu căpşune întregi sau cu frişca.
Se dă la copiii mai mari de 1 an, nealergici.
Calorii: 105/porţie

        Spumă de albuş cu fragi sau zmeură (3 porţii x 90 g)
Se folosesc acelaşi cantităţi de materii prime şi acelaşi mod de preparare ca în reţeta anterioară (nr. 260), căpşunele fiind înlocuite cu fragi (zmeură).
Spuma poate fi pregătită punând toate ingredientele o dată, dar numai în cazul când se bate cu mixerul.
Calorii: 105/porţie

        Suc de căpşune, zmeură sau fragi (1 porţie x 70 g) Fructe 100 g, sirop de zahăr 10 ml.
Fructele bine spălate (sub jet de apă, într-o strecurătoare), după care se scurg, se storc prin tifon. Sucul obţinut se amestecă cu siropul de zahăr (reţeta nr. 250). Se poate da singur sau cu un făinos dulce.
Nu se dă copiilor alergici.
Calorii: 70/porţie

        Suc de vişine (1 porţie x 60 g) Vişine 100 g, sirop de zahăr 10 ml.
Fructele bine coapte şi proaspete se curăţă de codiţe, se spală şi se lasă să se scurgă într-o sită. Se scot sâmburii, apoi fructele se zdrobesc la presa de fructe; sucul obţinut se îndulceşte cu sirop de zahăr (reţeta nr. 250).
Se poate da ca atare sau amestecat cu făinoase dulci, biscuiţi, pesmet sau ca adaos la gris cu lapte şi budinci.
Se dă copiilor mai mari de 6 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu