Vaccinari


VACCINAREA - PROTECTIA EFICIENTA PENTRU COPILUL TAU!


        Vaccinarea este o cale de aparare impotriva bolilor. Odata vaccinat copilul este pregatit sa lupte impotriva germenilor ( bacterii, virusuri) cu care intra in contact. Boli foarte periculoase, chiar mortale pot fi prevenite cu ajutorul vaccinarii. In momentul in care microbii, precum bacteriile sau virusurile patrund in organism, acestia se multiplica si invadeaza anumite organe tinta, unde produc infectia si la aparitia bolii. In tot acest timp sistemul imun ar organismului incearca sa limiteze aceasta infectie si sa ajute organismul sa se recupereze dupa boala. Pentru anumite infectii, trecerea prin boala duce la dezvoltarea de catre sistemul imun al copiilor a unor anticopri protectori si a unor celule specifice, cu memorie, care pe viitor vor recunoaste si vor elimina rapid acel germene, fara a mai trece prin boala. Insa nu pentru toti germenii trecerea prin boala asigura imunitatea protectoare durabila. 

      Pe intelesul tuturor sistemul imun este asemeni unui dulap mare cu foarte multe fisiere in interior, in momentul in care organismul se intalneste cu o infectie sa zicem spre exemplu rubeola sistemul imun imediat cauta fisierul pentru rubeola si gaseste informatii ca in urma cu aproximativ 1 an s-a mai intalnit cu acest virus si a fabricat anticorpi pentru aceasta boala si imediat ia decizia sa isi trimita agentii astfel incat organismul sa nu mai treaca prin aceasta boala. Vaccinarea nu face nimic altceva decat sa duca la formarea de anticorpi pentru anumite boli considerate periculoase astfel incat copii sa nu mai aiba de suferit datorita complicatiilor acestor boli.

    Pe internet circula tot felul de articole despre cat de groaznic este sa vaccinam copii, despre faptul ca se administreaza mult prea multe vaccinuri intr-un interval prea scurt de timp, iar prin acest articol am de gand sa schimb radical parerea despre vaccinari si sa distrug toate aceste discutii fara rost mai ales avand in vedere ca aceste articole nu sunt deloc argumentate stiintific. Sunt doar articole menite sa dezinformeze populatia. 

      Voi posta poze la fiecare afectiune in parte pentru care se vaccineaza copii si de asemenea voi mentiona complicatiile bolii respective pentru a intelege de ce s-a decis introducerea acelui vaccin in schema de vaccinari a sugarului. Copii au fost vaccinati din totdeauna, vaccinul nu este o inventie a zilelor noastre, multe generatii de medici au studiat si au elaborat aceste vaccinuri astfel incat sa fim protejati impotriva bolilor infectioase. Daca ar exista un vaccin impotriva cancerului nu ai vrea sa beneficiezi de acest vaccin? Ei bine pentru cancerul de col uterin chiar exista acest vaccin. Bolile infectioase au marele avantaj ca pot fi prevenite prin vaccinare si e pacat sa nu profitam de acest lucru.

 Dupa nastere, copii prezinta un anumit grad de imunitate impotriva anumitor boli, datorat anticorpilor transmisi de mama prin placenta si cordonul ombilical. Din pacate, copii nascuti prematur nu beneficiaza de aceasta protectie. Alaptarea la san este si ea benefica sanatatii si protectiei copilului, ajutand la imunizarea pasiva a nou nascutului, prin anticorpii continuti in laptele matern. Laptele matern insa nu contine anticorpi pentru toate bolile importante care ar putea afecta copilul in primul an de viata. Imunitatea transmisa la nastere scade dupa cateva luni, prin urmare organismul copilului trebuie sa raspunda la agresiunile din mediu. Vaccinarea invata orgaismul sa lupte cu infectiile fara ca organismul micutului sa riste sa se imbolnaveasca.



Calendarul national de vaccinare in 2012 – 2014 recomandat de Soc. Romana de Pediatrie:
       varsta recomandata                   vaccinul                          comentarii
       primele 24 ore                            Hep B                              maternitate
       2-7 zile                                         BCG                                maternitate
       2 luni                                 DTaP-VPI-Hib-HVB                MF
                                                  Rotavirus                                   - achizitionat de familie
                                                  Pneumococic                             - achizitionat de familie
       4 luni                                 DTaP - VPI – Hib                     MF
                                                  Rotavirus                                   - achizitionat de familie

                                                  Pneumococic                             - achizitionat de familie
       6 luni                                 DTaP -  VPI-Hib- HVB            MF
                                                  Pneumococic                             - achizitionat de fimile
      12 luni                                DTaP –VPI – Hib, RRO           MF
                                                  Pneumococic                             - achizionat de famile
        4 ani                                              DTaP                              MF/ Medic scoala
        6 ani                                         DTaP- VPI                          MF/ Medic scoala
        7 ani                                         RRO                                    MF/Medic scoala
        9ani                                          VPI                                      MF/Medic scoala
       14 ani                                         dT                                       MF/Medic scoala


INFORMATII PENTRU PARINTI

POLIOMIELITA

RUBEOLA


RUJEOLA


       Cabinetul medicului de familie se confruntă cu o crestere a cererilor părin ilor de a amâna sau a refuza vaccinările. Acesta poate fi rezultatul povestilor „de groază” pe care oamenii le-au auzit sau le-au citit pe internet, sau al creşterii marcate a numărului de vaccinuri şi injecţ ii din ultimii ani.
Petrecem prea mult timp aparând utilizarea vaccinurilor la fiecare control periodic şi la fiecare apel telefonic primit de la părinţ i. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori, ne aflam pe o pozi ţie defensivă.
 
    Protejează-te şi protejează!

     Sunt convinsă de eficacitatea vaccinurilor în prevenirea bolilor grave şi salvarea de vie ţi omenesti. Experienţ a mea confirmă siguranţ a vaccinurilor noastre. Toţ i copiii şi adulţ ii tineri trebuie să primească toate vaccinurile recomandate, în conformitate cu schema de vaccinare publicată de către Ministerul Sănătăţ ii din România.
     Vaccinurile recomandate şi schema de vaccinare sunt rezultatele a numeroşi ani de studii stiinţ ifice şi colectare de date despre milioane de copii, de catre mii dintre cei mai străluci ţi oameni de stiinţ ă si medici.
       Acestea fiind zise, este cert că întotdeauna au existat şi este posibil ca întotdeauna să existe controverse privind vaccinarea. Ca părinţ i, vrem întotdeauna tot ceea ce este mai bun pentru copiii noştri, iar administrarea vaccinurilor, care pot avea unele efecte secundare minore, poate produce îngr ijorare.

            Vaccinurile sunt victimele propriului succes!

      Paradoxal, tocmai pentru că vaccinurile sunt atât de eficiente în prevenirea bolilor, noi discutam dacă să le administrăm sau nu. Datorita vaccinurilor, mul ţi dintre voi nu au vazut niciodată un copil bolnav de poliomielita, tetanos, tuse convulsivă, meningită bacteriană sau chiar varicelă şi nici nu cunoasteţ i vreun prieten sau membru de familie al cărui copil a murit din cauza uneia din aceste boli. Acest succes ne face să devenim mul umi ţi si de noi înşine şi chiar leneşi în privinţ a vaccinării. Dar o astfel de atitudine, dacă se răspândeşte, poate duce la rezultate tragice.
          Vă aduc la cunostin ţa aceste fapte nu ca să vă sperii sau să vă constrâng, ci pentru a accentua importanţ a vaccinării copilului dumneavoastră. Într-adevăr, aceasta alegere poate fi foarte delicată pentru unii parinţ i. Voi face tot ce pot pentru a vă convinge că vaccinarea conform schemei de vaccinare este alegerea corectă. Cu toate acestea, daca aveţ i îndoieli, vă rog sa le discutaţ i cu mine înainte de control. În unele cazuri, pot modifica programul pentru a discuta cu părinţ ii despre îndoielile şi rezervele pe care le au. Totuşi, vă rog sa reţ ineţ i că amânarea vaccinurilor contravine recomandărilor exper ţilor şi poate pune în pericol viaţ a copilului dumneavoastră.
        În calitatea mea de medic, sunt convins ca vaccinarea copiilor cu vaccinurile disponibile în prezent, conform schemei de vaccinare, este decizia absolut corecta pentru to ţi copiii si adul ţii tineri. Vă mulţ umesc pentru timpul acordat citirii acestei declaraţ ii şi vă invit să veniţ i să discutăm împreună despre îndoielile şi rezervele pe care le aveţ i despre vaccinare. 





 
 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu