PREPARATE DIN LAPTE Şl BRÂNZĂ
76. Lapte praf integral (Rarăul, Mureşul, Suceveana) 1 I
Lapte praf 125 g, apă (mucilagiu de orez 3%) 900 ml, zahăr 50-70 g.
Pulberea
de lapte (6-7 linguriţe rase la 100 ml lichid de diluţie) se dizolvă în
puţină apă (mucilagiu de orez), apoi se adaugă restul lichidului de
diluţie şi se fierbe la fel ca laptele de vacă. La sfârşit se zaharează.
Calorii: 87/100 ml lapte (cu zahăr 5%)
77. Lactosan
Lactosan pulbere 135 g (30 măsuri de 4,5 g, din ambalaj), apă (mucilagiu de orez 3%) 900 ml, zahăr 50-70 g.
Lactosanul este tot un lapte de vacă integral. Modul de preparare este acelaşi ca al laptelui praf.
Calorii: 87/100 ml lapte (cu zahăr 5%)
78. Urdă preparată cu calciu lactic dietetic
Lapte praf 75 g, apă 425 ml (500 ml lapte vacă), calciu lactic dietetic 4-5 pastile.
Se
dizolvă laptele praf în apă fierbinte şi se obţin 500 ml lapte (sau se
încălzesc 500 ml lapte de vacă). Când laptele este fierbinte se adaugă
pastilele de calciu lactic dietetic. Din acel moment, se lasă să mai
fiarbă lichidul (atenţie!) numai 1 min. Se lasă să se răcească 30 min şi
apoi se strecoară brânza obţinută prin tifon, pentru a o separa de zer.
Are aceeaşi valoare nutritivă şi acelaşi întrebuinţări ca brânza de vaci.
79. Iaurt (1 kg)
Lapte 1 kg, maia de iaurt din ajun o lingură
Laptele
se fierbe, apoi se lasă să se răcească până la 45°C, când se
însămânţează cu maiaua de iaurt din ajun, care este împrăştiată în
lapte. Se ţine apoi la temperatura de 40-45°C cam 4-5 ore (până la
coagulare parţială), după care este lăsat la temperatura obişnuită, ca
să-şi termine fermentaţia.
Este mai bine să fie consumat după 12 ore.
Calorii: 50/porţie (100 g)
80. Brânză de vaci din lapte nefiert Lapte nefiert 1 I.
Se
pune laptele nefiert la prins la o temperatură de 17-20°C. După ce s-a
prins, laptele se pune pe marginea plitei pentru a-i grăbi coagularea şi
apoi se strecoară printr-un tifon, pentru a se separa brânza de zer.
Dintr-un kilogram de lapte rezultă 100-140 g brânză de vaci.
Calorii: 100/100 g
81. Brânză de vaci din lapte fiert Lapte 1 I, iaurt 30 g (2 linguri)
Laptele,
fiert şi răcit la 37°C, se însămânţează cu iaurt, se amestecă şi se
pune la prins într-o oală smălţuită. După aceea, se pune la foc slab
într-un alt vas cu apă fierbinte, pentru a se forma cheaguri mari. Se
strecoară printr-un tifon şi se lasă la scurs.
Calorii: 100/100 g
82. Brânză de vaci preparată cu calciu lactic dietetic Lapte 1 I, calciu lactic dietetic 7-8 tablete
În
laptele fierbinte se pun tabletele de calciu lactic, pisate şi
dizolvate anterior într-o cantitate mai mică de lapte. Se lasă să se
răcească şi, după ce s-a produs coagularea, se strecoară prin tifon.
Calorii: 100/100 g
83. Brânză de vaci preparată cu zeamă de lămâie Lapte 500 ml, zeamă de lămâie 6-8 linguriţe.
în laptele fierbinte se adaugă sucul de lămâie. Se lasă să se răcească şi se strecoară prin tifon.
Calorii: 100/100 g
84. Brânză de vaci preparată cu cheag Lapte 1 I, cheag 2 linguriţe.
Se
fierbe laptele, apoi se lasă să se răcească la 30-40°C, când se adaugă
cheagul. Se lasă 12 ore la temperatura camerei, apoi se toarnă într-un
tifon şi se lasă la scurs.
Calorii: 100/100 g
85. Lapte prins sau lapte bătut Lapte 1 I.
Laptele
nefiert se pune la prins într-un vas smălţuit. Când s-a prins (după 24
ore de menţinere la temperatura camerei) se poate ridica smântână, apoi
laptele se bate bine cu telul.
Se poate pregăti şi din lapte fiert, însămânţat cu iaurt.
Calorii: 65/100 ml
86. Cremă de brânză de vaci (3 porţii x 50 g)
Brânză de vaci 100 g, lapte 30 ml, zahăr 20 g, zahăr vanilat 1/4 plic, coajă de lămâie, sare 3-4 g.
Brânza,
trecută prin sită, se amestecă cu zahărul, laptele, vanilia, coaja de
lămâie şi sarea. Se bate cu telul, până se obţine o pastă fină, cu care
se ung tartinele.
Calorii: 65/porţie
87. Brânză de vaci ca umplutură pentru roşii (3 porţii x 150 g)
Roşii 500 g (3 roşii mari), brânză de vaci 100 g, gris 5 g, lapte 25 ml, ou 1/2 buc, mărar 10 g, sare 5 g.
Se
spală roşiile, se taie un capac şi se scobesc. Se amestecă brânza de
vaci cu gălbenuşul, grisul fiert, laptele, albuşul bătut spumă, mărarul
tocat şi sarea. Cu acest amestec se umplu roşiile. Dacă roşiile se
servesc crude, oul se adaugă fiert tare şi tocat mărunt. Dacă oul se
adaugă crud, roşiile umplute se coc la cuptor 10 min.
Calorii: 95/porţie
88. Pateu din brânză (3 porţii x 100 g)
Brânză de vaci (telemea desărată sau caşcaval) 150 g, unt 10 g, puţin chimen, ouă 2 buc.
Brânza,
bine stoarsă (telemeaua sau caşcavalul se rad) se amestecă cu
gălbenuşurile, apoi cu albuşurile bătute spumă şi cu chimenul pisat. Se
tapetează cu hârtie o formă unsă cu unt, în care se răstoarnă compoziţia
şi se coace la foc potrivit. Se poate consuma cu salată de roşii.
Calorii: 125-175 (cu caşcaval/porţie
89. Brânză de vaci cu lapte (2 porţii x 130 g)
Brânză de vaci 100 g, lapte 150 ml, zahăr 15 g, stafide 5 g.
Brânza
de vaci se trece prin sită, se diluează cu 50 ml lapte, se amestecă cu
zahărul şi stafidele spălate în apă fiartă. Se serveşte după ce se
adaugă restul de lapte. Stafidele se adaugă doar pentru copiii mai mari
de un an.
Calorii: 130/porţie
90. Chisel de lapte (6 porţii x 200)
Lapte 1,2 I, zahăr 90 g, făină de cartofi (amidon) 30 g, gălbenuş de ou 1 buc.
Se
fierbe laptele cu 30 g zahăr. Se dizolvă amidonul în puţin lapte rece
şi se pune apoi în laptele clocotit, ţinându-l la foc moale, până ce dă
din nou în clocot. Se freacă gălbenuşul cu 60 g zahăr şi se toarnă peste
el chiselul călduţ.
Calorii: 220/porţie
91. Spumă de gris cu lapte (1 porţie x 200 g)
Lapte 200 ml, gris 15 g, zahăr 15 g, zahăr vanilat 1/4 plic.
Când
clocoteşte laptele se adaugă grisul „în ploaie", amestecând continuu cu
telul, timp de 4-5 min. Se adaugă zahărul şi se ia compoziţia de pe
foc. Se amestecă cu zahărul vanilat şi se bate în continuare cu telul,
până când spuma se umflă şi se albeşte.
Calorii: 245/porţie
92. Papanaşi cu brânză de vaci (4 porţii x 80 g)
Brânză de vaci 200 g, ou 1 buc, sare 4-6 g, gris 30 g, unt 10 g, smântână 40 g, zahăr 20 g, apă.
Brânza
de vaci trecută prin sită se amestecă cu grisul, sarea şi oul. Se ia cu
lingura din amestec, se pun papanaşii în apa care clocoteşte şi se
fierb 10 min într-un vas acoperit. Se scot papanaşii din apă cu o paletă
găurită şi, când sunt fierbinţi, se adaugă untul şi apoi smântână
frecată cu zahăr.
Calorii: 160/porţie
93. Rulouri cu brânză de vaci (10 porţii x 50 g)
Brânză de vaci 150 g, unt (margarina) 150 g, făină 150 g, zahăr 40 g, sare 10 g, bicarbonat de sodiu un vârf de linguriţă.
Se
face un aluat din ingredientele de mai sus (afară de brânza de vaci),
se frământă, se întinde o foaie ca de tăiţei, se taie dreptunghiuri
peste care se pune brânza de vaci, apoi se răsucesc, formându-se
rulouri. Se coc la foc potrivit.
Calorii: 200/porţie
94. Fiertură de lapte cu făină de grâu rumenită, făină de orez sau făină de biscuiţi (1 porţie = 200 g)
Lapte 200 ml, apă 50 ml, zahăr 10 g, făină rumenită sau făină de orez 5 g.
Se
pun la fiert 200 ml lapte la care se adaugă 50 ml apă (care se va
pierde prin evaporare) şi zahărul. Făina rumenită (sau făina de orez) se
diluează în puţin lapte rece, se toarnă peste laptele fierbinte şi se
continuă fierberea 10 minute, amestecând tot timpul pentru a nu se forma
cocoloaşe. Se răceşte vasul în alt vas cu apă rece, continuând
amestecarea, ca să nu prindă pojghiţă.
Făina rumenită se prepară din
făină albă (3-4 linguri) care se pune proaspăt cernută, într-o cratiţă
curată şi uscată şi se ţine pe foc slab, amestecând cu o lingură de lemn
curată, până când capătă o culoare galben-ruginie. Se răstoarnă pe o
coală de hârtie curată şi se lasă să se răcorească. Se poate prepara
pentru mai multe zile şi se păstrează într-un borcan cu capac. O
linguriţă = 3-4 g.
La copiii mai mari de 4-5 luni, în loc de făină se
poate folosi făină de biscuiţi, obţinută prin presarea biscuiţilor
simpli (cei mai ieftini) din comerţ, care nu au adaosuri de grăsime şi
creme. Nu este necesar să fie cernuţi, căci prin înmuiere se desfac
foarte uşor.
Calorii: 185/porţie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu