joi, 5 decembrie 2013

Preparate din legume pentru sugari

PREPARATE DIN LEGUME
 
       Soteu de legume cu unt (1 porţie x 100 g)
Morcov 40 g, mazăre 20 g, cartofi 50 g, dovlecei 50 g, verdeaţă 1 g, unt 10 g, sare 1-2 g, smântână 15 g.
Se curăţă şi se spală bine zarzavaturile, apoi se pun la fiert în apă (cât să le acopere). Se pun mai întâi la fiert morcovul, tăiat cubuleţe, apoi mazărea boabe, cartofii şi dovleceii tăiaţi tot cubuleţe. După ce au fiert, se strecoară şi se adaugă sarea şi untul. Se serveşte cald. Soteul este şi mai gustos dacă se adaugă, la sfârşit, smântână.
Calorii: 140-1 70/porţie (cu smântână)

       Soteu de fasole verde (1 porţie x 100 g)
Fasole verde 100 g, unt 8 g, sare 1 g, smântână (iaurt) 20 g.
Fasolea verde, curăţată, spălată şi mărunţită cu cuţitul, se scurge şi apoi se înăbuşă în unt. Se serveşte caldă, adăugându-se sare şi smântână.
Calorii: 135/porţie (cu smântână)

       Fasole verde cu sos de smântână (2 porţii x 120 g)
Fasole verde 200 g, smântână 20 g, supă de carne (legume) 80 ml, mărar 2 g, sare 2 g.
Fasolea se curăţă, se spălă, se mărunţeşte cu cuţitul şi se pune la fiert în apă cu sare. După ce a fiert bine, se scurge. Se serveşte cu sos fierbinte de smântână, peste care se presară mărarul tocat. Sosul de smântână se obţine bătând smântână cu supa de carne (reţeta nr. 32) sau de legume (reţeta nr. 1).
Calorii: 135/porţie
 
PIUREURI
Pentru pregătirea piureurilor, zarzavaturile trebuie bine fierte şi pasate când sunt încă fierbinţi. Laptele sau zeama folosite pentru diluarea pireurilor vor fi călduţe. Diversele adaosuri (carne, ou etc.) vor fi omogenizate înainte de a fi încorporate în piureuri. Pentru copiii cu vârsta sub 7 luni, zarzavaturile vor fi pasate prin sită.
Piureul bine pregătit are consistenţa unei creme şi aspectul spumos.
 
       Piure de cartofi (4 porţii x 80 g)
Cartofi 300 g, lapte 100 ml, sare 3 g, zahăr 5 g, unt 10 g.
Cartofii bine spălaţi şi fierţi, se decojesc, se pasează prin sită, se pun în cratiţă şi se adaugă laptele fierbinte, zahărul şi sarea. Se bat bine cu telul, pentru ca piureul să fie alb, spumos şi fără cocoloaşe. Când piureul este gata, se ia de pe foc şi se adaugă untul. Piureul o dată pregătit nu trebuie să stea. Dacă nu poate fi servit imediat, se lasă în aburi, acoperit şi se toarnă peste el laptele fierbinte, fără să se amestece. înainte de a fi servit, se adaugă untul şi se bate bine cu telul.
Calorii: aprox. 10O/porţie

       Piure de cartofi copţi (4 porţii x 80 g)
Cartofi 300 g, lapte 100 ml, sare 2-3 g, zahăr 5 g, unt 10 g.
Cartofi bine spălaţi se pun la cuptor pe o tavă de tablă. Când s-au copt, se curăţă de coajă şi miezul lor se zdrobeşte cu o lingură, se pasează prin sită, prin presa de zarzavaturi sau cu mixerul. Se adaugă apoi laptele cald, zahărul, sarea şi untul şi se freacă până când devine spumos.
Calorii: 100/porţie

       Piure din fulgi de cartofi (2 porţii x 80-90 g)
Fulgi de cartofi 3 linguri, apă (supă de legume) 75 ml, lapte 75 ml, unt 15 g, zahăr 7 g, sare 2-3 g.
Laptele, apa (supa), zahărul şi sarea se pun la fiert. Compoziţia fierbinte se toarnă peste fulgii de cartofi, câte puţin, amestecându-se uşor (nu se freacă); la sfârşit se adaugă untul şi se amestecă din nou.
Calorii: aprox. 10O/porţie

      Piure de morcovi (2 porţii x 100 g)
Morcov 200 g, zahăr 5 g, gris 10 g, lapte 50 ml, sare 2 g, unt 10 g.
Morcovii bine spălaţi se curăţă, se taie felii, se pun într-o cratiţă, se toarnă peste ei o cantitate nu prea mare de apă clocotită şi se adaugă zahărul. Se fierb înăbuşit 30-40 min, adăugând din când în când apă, ca să nu se prindă. Cât sunt fierbinţi, se trec prin sită, se adaugă grisul fiert în lapte (sau numai laptele) şi sarea. In loc de lapte se poate pune sos alb (reţeta 45, 46). Piureul se pune din nou pe foc şi se ţine până ies aburi (nu se lasă să fiarbă). Când se ia de pe foc, se adaugă untul.
Calorii: 110/porţie
 
        Piure de spanac (2 porţii x 100 g)
Spanac 300 g, zahăr 3 g, unt 10 g, făină 2 g (1/2 linguriţă), lapte 100 ml, sare 2 g.
Se alege spanacul şi se spală în câteva ape, se pune într-o cratiţă şi se înăbuşă în zeama lui, fără apă, până se înmoaie (circa 15 min), adăugându-se zahărul. Când spanacul s-a înmuiat, se trece prin sită şi se „drege" cu un sos alb, pregătit astfel: se topesc în cratiţă 5 g unt, se rumeneşte în el făina şi se lasă să fiarbă puţin, apoi se stinge cu laptele. Sosul se fierbe 20 min şi se toarnă apoi peste spanacul trecut prin sită. Se adaugă sarea, se pune din nou la foc şi se lasă să se încălzească până ies aburi. Se adaugă restul de 5 g unt.
Se dă copiilor mai mari de 7 luni.
Calorii: 120/porţie

         Piure de urzici, lobodă sau ştevie (2 porţii x 100 g)
Se prepară la fel ca piureul de spanac (reţeta nr. 201) şi se dă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 120/porţie

         Piure din zarzavaturi diferite I (1 porţie = 150 g)
Cartofi 50 g, dovlecei 40 g, morcov 30 g, spanac 30 g, fasole verde 30 g, zahăr 5 g, unt 5 g, sare 1 g, eventual salată verde, mărar, pătrunjel.
Zarzavaturile se spală bine şi - cu excepţia cartofilor - se curăţă şi se pun cu puţină apă fierbinte într-o cratiţă cu capac ca să se înăbuşe în zeama lor. Se adaugă zahărul. Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se spală repede, se taie felii mari şi se adaugă la restul de zarzavat, când acesta este pe jumătate fiert. După ce zarzavaturile se înmoaie (aprox. 20 min) se trec fierbinţi prin sită şi se adaugă sarea. La piure se poate adăuga şi salată verde (20 g) sau mărar şi pătrunjel verde (câte 1-2 g) spălat şi tocat. în momentul servirii se adaugă untul.
Calorii: 140/porţie

 Piure din zarzavaturi diferite II (2 porţii x 120 g) Zarzavaturi fierte în supă (cartofi, morcovi, ţelină, pătrunjel etc.) 200 g, lapte 40 ml, unt 5 g, zahăr 5 g, sare 1 g.
Zarzavaturile fierte se trec prin sită cât sunt încă fierbinţi, se adaugă laptele cald, zahărul, apoi se pun untul şi sarea şi se amestecă până când compoziţia devine spumoasă. Piureul se serveşte cald.
Se poate da copiilor de la vârsta de 4 luni.
Calorii: 11 O/porţie

     Dovlecei cu smântână (2 porţii x 120 g) Dovlecei 300 g, smântână 40 g, mărar 5 g, sare 2-3 g.
După ce se decojesc, dovleceii se taie în bucăţi mai mari şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi, cât sunt încă fierbinţi, se toarnă peste ei smântână amestecată cu mărarul tocat.
Calorii: 65/porţie

       Dovlecei umpluţi cu brânză (2 porţii x 120 g)
Dovlecei 250 g (2 bucăţi de mărime mijlocie), brânză de vaci 50 g, ou 1/4 buc, gris 3 g (fiert în 10 ml lapte), mărar tocat 1 g, sare 2-3 g, smântână (iaurt) 30 g.
Se curăţă dovleceii, se taie în lung, în jumătăţi, se scobesc şi apoi se opăresc. Se amestecă brânza de vaci cu oul, grisul, verdeaţa şi sarea. Cu această compoziţie se umplu dovleceii, care se pun la cuptor, cu 1/2 din cantitatea de smântână; se coc 30 min. Se servesc calzi, cu restul de smântână pusă peste ei.
Calorii: 85/porţie

      Dovlecei cu smântână, făină şi unt (4 porţii x 100 g)
Dovlecei 500 g (4 buc. potrivit de mari), smântână 100 g, făină 5 g, unt 30 g, sare 3-4 g.
După ce se curăţă de coajă şi se spală, dovleceii se taie în lung, apoi în lat, în bucăţi de 3-4 cm lungime. Se lasă puţină să clocotească în apă cu sare; apoi, se scurge apa printr-o strecurătoare şi se pun la cuptor cu untul. Smântână se îngroaşă cu făina şi se toarnă peste dovlecei când aceştia sunt moi. Se mai lasă la cuptor 20 min. în loc de smântână, se poate folosi un sos alb (reţeta nr. 45).
Calorii: 10O/porţie

         Dovlecei la tavă (2 porţii x 120 g)
Dovlecei 250 g (2 buc. potrivite), roşii 100 g, usturoi un căţel, unt (ulei) 20 g, sare 2-3 g, mărar şi pătrunjel 2-3 g, caşcaval ras 40 g.
Dovleceii spălaţi şi decojiţi se rad pe răzătoarea mare, se lasă puţin să se scurgă, apoi se pun într-o crăticioară în care s-a încins grăsimea şi se adaugă verdeaţa şi usturoiul sfărâmat. Deasupra se pun roşiile tăiate felii - după ce au fost curăţate de coajă - şi se presară caşcaval ras. După ce s-a înăbuşit la foc moale, se dă la cuptor, la foc potrivit, până scade zeama.

      Dovlecei cu smântână (2 porţii x 120 g) Dovlecei 300 g, smântână 40 g, mărar 5 g, sare 2-3 g.
După ce se decojesc, dovleceii se taie în bucăţi mai mari şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă şi, cât sunt încă fierbinţi, se toarnă peste ei smântână amestecată cu mărarul tocat.
Calorii: 65/porţie

       Dovlecei umpluţi cu brânză (2 porţii x 120 g)
Dovlecei 250 g (2 bucăţi de mărime mijlocie), brânză de vaci 50 g, ou 1/4 buc, gris 3 g (fiert în 10 ml lapte), mărar tocat 1 g, sare 2-3 g, smântână (iaurt) 30 g.
Se curăţă dovleceii, se taie în lung, în jumătăţi, se scobesc şi apoi se opăresc. Se amestecă brânza de vaci cu oul, grisul, verdeaţa şi sarea. Cu această compoziţie se umplu dovleceii, care se pun la cuptor, cu 1/2 din cantitatea de smântână; se coc 30 min. Se servesc calzi, cu restul de smântână pusă peste ei.
Calorii: 85/porţie

      Dovlecei cu smântână, făină şi unt (4 porţii x 100 g)
Dovlecei 500 g (4 buc. potrivit de mari), smântână 100 g, făină 5 g, unt 30 g, sare 3-4 g.
După ce se curăţă de coajă şi se spală, dovleceii se taie în lung, apoi în lat, în bucăţi de 3-4 cm lungime. Se lasă puţină să clocotească în apă cu sare; apoi, se scurge apa printr-o strecurătoare şi se pun la cuptor cu untul. Smântână se îngroaşă cu făina şi se toarnă peste dovlecei când aceştia sunt moi. Se mai lasă la cuptor 20 min. În loc de smântână, se poate folosi un sos alb (reţeta nr. 45).
Calorii: 10O/porţie

         Dovlecei la tavă (2 porţii x 120 g)
Dovlecei 250 g (2 buc. potrivite), roşii 100 g, usturoi un căţel, unt (ulei) 20 g, sare 2-3 g, mărar şi pătrunjel 2-3 g, caşcaval ras 40 g.
Dovleceii spălaţi şi decojiţi se rad pe răzătoarea mare, se lasă puţin să se scurgă, apoi se pun într-o crăticioară în care s-a încins grăsimea şi se adaugă verdeaţa şi usturoiul sfărâmat. Deasupra se pun roşiile tăiate felii - după ce au fost curăţate de coajă - şi se presară caşcaval ras. După ce s-a înăbuşit la foc moale, se dă la cuptor, la foc potrivit, până scade zeama.
Calorii: 210/porţie

     Chifteluţe de cartofi (4 porţii x 120 g)
Cartofi 500 g, ou 1 buc, pesmet 30 g, ulei 40 ml, sare 2-4 g.
Cartofii curăţaţi de coajă, se pun la fiert în apă clocotită, sărată. Se scurg şi se prepară din ei un piure, căruia i se adaugă oul şi sarea. Se mestecă bine şi se modelează cu mâna chifteluţe plate, care se tăvălesc prin pesmet şi se prăjesc în ulei încins.
Se dau copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 210/porţie

     Crochete de cartofi (4 porţii x 100-110 g)
Cartofi 300 g, ou 1 buc, făină 50 g, brânză de vaci 40 g, sare 2-3 g, smântână 30 g, sos de roşii 50 ml, unt (ulei) 15 g.
Cartofii, fierţi, decojiţi şi daţi prin sită, se amestecă cu gălbenuşul de ou, făina, brânza de vaci şi sarea. Se modelează un cârnat gros, se dă prin puţină făină şi se taie bucăţi, care se prăjesc în unt sau ulei încins. Se servesc cu smântână (iaurt), cu sos alb (reţeta nr. 45) sau cu sos de roşii (reţetele 53, 54).
Calorii: 195/porţie

      Gogoşi de cartofi (3 porţii x 70 g)
Cartofi 150 g, făină 50 g, sare 2-3 g, zahăr 20 g, ulei 10 ml.
Cartofii fierţi şi curăţaţi de coajă, se trec prin sită, apoi se amestecă cu făina, puţină apă caldă şi sare, se frământă bine, se acoperă şi se ţin la cald, ca să crească. Se întinde o foaie de grosimea degetului, din care se taie cu un pahar forme rotunde, care se rumenesc în ulei fierbinte şi apoi se presară cu zahăr.
Se dau copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: aprox. 150/porţie

      Chifteluţe de morcovi şi mere (3 porţii x 60 g)
Morcov 80 g, mere 50 g, gris 10 g, lapte 25 ml, zahăr 3 g, pesmet 5 g, ulei 15 ml, smântână 10-15 g.
Morcovii spălaţi, curăţaţi şi raşi se fierb înăbuşit în lapte. Se adaugă grisul şi zahărul şi se mai fierb încă 10-15 min. După ce compoziţia s-a răcit, se amestecă cu merele, curăţate de coajă şi rase şi, se modelează cu mâna chifteluţe sau rulouri care se tăvălesc prin pesmet şi apoi se prăjesc în uleiul încins. Se servesc calde, cu smântână.
Se dau copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 100/porţie

     Crochete de legume (4 porţii x 100 g)
Cartofi 100 g, dovlecei 100 g, morcov 100 g, ou 1 buc, sare 2-4 g, unt 20 g, făină 4 g (1 linguriţă), lapte 100 ml, smântână (iaurt) 30 g, suc de roşii 40 ml.
Se face un piure de cartofi, dovlecei şi morcovi, care se leagă cu ou şi cu un sos alb, pregătit din 5 g unt, făină şi lapte; se adaugă sarea. Din compoziţie se fac mici crochete (bulete) care se dau prin puţină făină (pesmet) şi ou şi se prăjesc în restul de unt. Se servesc calde cu smântână (iaurt) ori cu suc de roşii.
Calorii: aprox, 120/porţie

      Morcovi înăbuşiţi (4 porţii x 80 g)
Morcov 400 g, zahăr 30 g, unt (margarina) 50 g, sare 2-3 g.
Morcovii se curăţă şi se taie ca fideaua, apoi se pun într-o cratiţă cu capac, împreună cu untul (margarina), zahărul, sarea şi 200 ml apă. Se lasă în cuptor până scad, fără să se rumenească. Se servesc cu frigănele (reţeta nr. 221)
Calorii: 155/porţie

     Morcovi cu smântână (4 porţii x 100 g)
Morcov 400 g, zahăr 30 g, făină 30 g, unt (margarina) 50 g, sare 2-3 g, smântână 40 g.
Morcovii se spală, se curăţă de coajă şi se taie în felii potrivite. Se fierb înăbuşit cu 200 ml apă, sarea, zahărul şi cu 40 g unt (margarina). Când au scăzut, se amestecă făină cu smântână şi se toarnă peste morcovi. Se mai fierb împreună 3 min, punând şi restul de unt (margarina).
Calorii: 180/porţie

      Spanac gratinat (5 porţii x 150 g)
Spanac 750 g, tăiţei (preferabil de casă) 75 g, lapte 150 ml, sare 3-4 g, unt (margarina) 75 g, făină 5 g, caşcaval 50 g.
Spanacul curăţat şi spălat se opăreşte în apă 1 min, se strecoară şi apoi se încălzeşte în 30 g unt (margarina); se pune într-un vas (tavă) uns cu unt. Separat, se face un sos alb din 30 g unt (margarina), făină, lapte şi sare. Tăiţeii se fierb, se strecoară, se taie mărunt, se amestecă cu sosul şi se pun peste spanac. Se presară deasupra caşcavalul ras şi se pune restul de unt (margarina), se gratinează la cuptor 20-25 min.
Calorii: 260/porţie
 
     Mazăre verde înăbuşită cu frigănele (5 porţii x 120-130 g)
Mazăre boabe 300 g, unt (margarina) 25 g, făină 10 g, zahăr 5 g, sare 2-3 g. Pentru frigănele (5 bucăţi): felii de pâine albă 5 bucăţi, lapte 50 ml, făină 5 g, unt 5 g, zahăr 10 g, ulei 50 ml, ou 1 buc.
Mazărea se fierbe 15 min în puţină apă. Separat, din unt (margarina), făină, zahăr, sare şi zeama în care a fiert mazărea, se prepară un sos subţire, în care se adaugă mazărea şi se mai fierb puţin.
Frigănelele se prepară prin înmuierea feliilor de pâine în sosul pregătit din amestecul de lapte cu făina, oul, untul şi zahărul, prăjindu-se apoi în uleiul încins. Frigănelele se dau la copiii peste 1 an. La copiii între 9-12 luni, mazărea se serveşte cu pâine.
Calorii: 220/porţie cu o frigănea

     Piure de mazăre (4 porţii x 120 g)
Mazăre boabe 350 g, sare 2-3 g, zahăr 5 g, unt (margarina) 40 g, lapte 150 ml.
Mazărea se fierbe în apă (eventual şi cu un vârf de cuţit de bicarbonat), timp de 40-50 min. Se strecoară bine, se pasează într-un vas, printr-o sită fină. Pe plită sau la baia de aburi, se amestecă cu untul (margarina), laptele, sarea şi zahărul.
La copiii între 9-12 luni se serveşte cu pâine. La copiii peste 1 an se poate servi cu frigănele (reţeta 221) sau cu crochete de gris (reţeta 273).
Calorii: 140/porţie fără frigănele

     Fasole verde cu pesmet şi smântână (3 porţii x 100 g)
Fasole verde 300 g, unt 25 g, sare 2-3 g, pesmet rumenit 20 g, smântână 30 g.
Fasolea se fierbe în apă cu sare. Se strecoară, se aşază pe o farfurie şi se presară cu pesmet rumenit în unt. Se serveşte calda, punând deasupra smântână. în loc de smântână, se poate pune sos de roşii (reţetele 53, 54).
Calorii; 135/porţie

     Mâncare de fasole verde (3 porţii x 150 g)
Fasole verde 250 g, roşii 250 g, verdeaţă 10 g, ulei 50 ml, ceapă 25 g, sare 3 g.
Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe în puţină apă. Se aruncă apa în care a fiert, iar ceapa se pune pe fundul unei cratiţe. Deasupra se aşază păstăile de fasole, curăţate şi spălate şi roşiile tăiate felii. Se presară sarea, se toarnă uleiul şi o ceaşcă de apă. Se acoperă cratiţa, se pune pe foc şi se lasă să fiarbă la foc mic, până când fasolea se înmoaie. La sfârşit, se adaugă verdeaţă tocată mărunt.
Calorii: 200/porţie

 Şniţel de legume (3 porţii x 110 g)
Cartofi 150 g, dovlecei 100 g, morcov 100 g, făină 10 g, ou 1 buc, brânză de vaci 15 g, sare 2 g, zahăr 5 g, unt (ulei) 15 ml, pesmet 5 g.
Legumele spălate şi curăţate, se fierb, apoi se toacă mărunt. Separat se amestecă făina cu oul, brânza de vaci, sarea şi zahărul. La această compoziţie se adaugă legumele fierte şi tocate, se amestecă totul bine. Se fac chifteluţe rotunde, se dau prin puţină făină, se turtesc în formă de şniţel pe un fund presărat cu pesmet şi se rumenesc în unt (ulei).
Calorii: 145/porţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu