joi, 5 decembrie 2013

Preparate din carne

REPARATE DIN CARNE
 
Perisoare de carne dietetice, flerte in supa (6 portii x 100 g)
Carne de vita 360 g, supa de carne 450 ml, ou 1 buc, suc de lamaie 12 ml, verdeata 15-20 g.
Se trece carnea macra prin masina de tocat, se amesteca cu suc de lamaie, cu sarea si cu verdeata. Se formeaza, cu mana uda, perisoare care se fierb in supa de carne (reteta nr. 32), cu care se servesc.
Calorii: 130/portie

Perisoare de carne dietetice, fierte la aburi (4 portii x 60 g)
Carne de vita 240 g, orez 3 g, ou 1 buc, unt 12 g (smantana 30 g), sare 4 g.
Carnea se trece de cateva ori prin masina de tocat si se framanta cu mana bine, amestecandu-se cu o lingura de apa calda. Separat, se fierbe pe jumatate orezul, se amesteca apoi cu carnea, galbenusul de ou si sarea, iar la sfarsit se adauga albusul batut spuma.
Se formeaza cu mana perisoare si se fierb 20-35 min la aburi (intr-o strecuratoare asezata pe un vas cu apa care clocoteste) sau in supa de legume (reteta nr. 1).
Calorii: 140/portie
Se pot servi fierbinti cu unt, cu smantana, sau cu un sos alb (reteta nr. 45) sau cu sos olandez (reteta nr. 59), cate 40-50 g.

       Perişoare de carne (4 porţii x 60 g)
Apă (supă de legume) 500 ml, carne macră 200 g, lapte 50 ml, pâine 1 felie, sare 4 g, verdeaţă 10 g.
Carnea, curăţată de pieliţe şi zgârciuri, se trece prin maşina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată în lapte. Se adaugă sarea şi verdeaţa fin tocată. Din această compoziţie, se fac cu mâna bile de mărimea unei nuci, care se scufundă în apă clocotindă sau, de preferat, în supă de zarzavat (reţeta nr. 1) sau de carne (reţeta nr. 32).
Se servesc cu supă sau separat, zdrobite şi amestecate cu piureuri sau cu sos de roşii (reţeta nr. 55) sau cu sos de lămâie (reţeta nr. 67), câte 40-50 g pentru o porţie.
Perişoarele se pot fierbe şi în aburi, punându-se într-o strecurătoare, care se aşază deasupra unei oale în care fierbe apa şi se acoperă cu un capac. Se ţin astfel 30-40 min, până când carnea este bine fiartă (se controlează desfăcând o perişoară).
Se dau copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 10O/porţie (fără supă)

       Pastă de carne (6 porţii x 30-40 g)
Carne macră de vită 200 g sau carne de pasăre 300 g.

Carnea fiartă bine în apă se trece prin maşina de tocat, obţinându-se o pastă, din care se adaugă 2-3 linguriţe la piureul de legume. Se dă sugarilor mai mari de 4 luni.
Calorii: aprox. 50/porţie

       Pastă de ficat (6 porţii x 40 g)
Ficat de vită sau de pasăre 200 g, unt 40 g, sare 5 g, eventual verdeaţă 10 g.
Ficatul spălat, curăţat de pieliţele exterioare, se şterge cu o cârpă udă, se înveleşte într-o hârtie pergament, legându-se capetele pentru a nu se desface, se pune într-o tigaie unsă cu unt şi se introduce în cuptor, la foc mic. După 20 min, se scoate din cuptor, se desface, se înlătură coaja şi se trece prin maşina de tocat sau se pasează prin sită. Se adaugă sarea şi se freacă cu restul de unt, astfel ca amestecul să devină cât mai omogen. Se serveşte cald, adăugându-se la un piure de legume.
Se dă copiilor mai mari de 7 luni.
Pentru copiii mai mari de 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă pe pâine. În acest caz i se adaugă verdeaţă tocată foarte fin.
Calorii: 95/porţie

       Găluşte de ficat (5 porţii x 50 g)
Ficat vită (pasăre) 100 g, pâine albă 75 g (2-3 felii), lapte 50 ml, unt 40 g, sare 3 g, gălbenuş de ou 1 buc.
Ficatul fiert, înăbuşit la cuptor în pergament (reţeta nr. 291) sau crud se trece prin maşina de tocat; la fel pâinea, înmuiată în lapte şi apoi stoarsă. Untul se freacă până devine spumos şi se amestecă cu ficatul, pâinea, gălbenuşurile de ou şi sarea. Din compoziţia rezultată se fac perişoare cât o nucă, care se fierb în supă de legume (reţeta nr. 1) sau în apă sărată.
Se servesc ca garnitură la supă sau ca adaos la piureul de zarzavat sau de fructe, caz în care se constituie ca masă separată.
Se dă copiiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 145/porţie

      Chifteluţe de pasăre (1 porţie x 80 g)
Carne de pasăre 80 g, pâine albă 10 g, lapte 30 ml, unt 10 g, făină (pesmet) 5 g, sare 1-2 g.
Carnea curăţată de pieliţe şi tendoane, se dă de două ori prin maşina de tocat (a doua oară şi cu pâine, înmuiată în lapte). Se adaugă sarea, laptele rece şi 5 g din unt. Se amestecă tocătura până ce se omogenizează şi întreaga compoziţie devine ca o pastă. Cu mâna udă se formează chifteluţe, care se tăvălesc prin făină (pesmet) şi se prăjesc în restul de unt (sau 5 ml ulei) încins, câte 5 min pe fiecare parte. La sfârşit, se pun 5 minute la cuptor.
Calorii: 200/porţie

      Chifteluţe la cuptor (4 porţii x 70-80 g)
Carne de vacă 280 g, miez de pâine albă 60 g, sare 4-6 g, albuş de ou 1 buc, bulion de carne 40-60 ml, unt 20 g.
Carnea, fără pieliţe şi grăsime, se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu pâinea înmuiată în apă rece şi bine stoarsă. Compoziţia obţinută se amestecă foarte bine, se pasează prin sită, se adaugă sarea şi se amestecă cu albuşul de ou bătut spumă.
Cu mâna udă se modelează chifteluţe mici, peste care se toarnă bulionul de carne (reţeta nr. 31) rece, apoi se acoperă cu o hârtie unsă bine cu unt şi se dau la cuptor 1 oră.
Se servesc cu piure de legume, copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 200/porţie

        Chifteluţe marinate dietetice (4 porţii x 120 g)
Carne de vită 300 g, ou 1 buc, sare 2-6 g, verdeaţă 10-15 g, dafin 1 foaie, sos de roşii dietetic 200 ml, suc de lămâie 4 ml, smântână (iaurt) 60 g.
Carnea bine curăţată şi trecută de două ori prin maşina de tocat se amestecă cu gălbenuşul, sarea şi verdeaţa tocată mărunt. Se amestecă bine, frământându-se pe un fund de lemn, iar la sfârşit se adaugă albuşul bătut spumă. Cu mâna udă se modelează perişoare, care se fierb în sosul de roşii (reţeta nr. 54), asezonat cu dafin şi suc de lămâie. Se servesc cu smântână sau iaurt. Se pot da de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 170-200 (cu smântână/porţie

      Chiftele cu mărar (4 porţii x 120 g)
Carne de vită 280 g, pâine albă 40 g, ou 1 buc, făină 20 g, ulei 30 ml, mărar 40 g, sos de roşii 200 ml, sare 4-6 g.
Se taie carnea în bucăţi, se spală şi se trece prin maşina de tocat, apoi i se adaugă pâinea înmuiată în apă şi bine scursă, sarea şi oul. Se amestecă totul foarte bine. Se formează chifteluţe, care se trec prin făină şi se dau la cuptor, într-o tavă cu puţină apă şi ulei, până prind o crustă subţire.
Separat, într-o crăticioară, se prepară un sos de roşii (reţeta nr. 54) în care se pun chifteluţele fripte la cuptor şi mărarul, ales de cotoare, opărit în apă şi tăiat mai mare. Se pun la cuptor circa 10-15 min.
Se pot servi şi cu iaurt (smântână), câte 15-20 g pentru o porţie. Se dau copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: aprox. 250/porţie

      Chifteluţe cu sos de smântână (4 porţii x 100 g)
Came de vită 280 g, pâine albă 40 g, ou 1 buc, făină 20 g, mărar 8-10 g, sare 4-6 g, ulei 30 ml, sos de smântână 160 ml.
Chifteluţele se pregătesc ca în reţeta precedentă (reţeta nr. 296); sosul de roşii se înlocuieşte cu sos de smântână (reţeta nr. 50). Când se servesc se adaugă mărar. Se dau copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 260/porţie
 
      Mititei dietetici (4 porţii x 60 g)
Carne de vită 300 g, ou 1 buc, sare 4-6 g, eventual unt 8-10 g.
Carnea aleasă de pieliţe şi zgârciuri se spală şi se trece prin maşina de tocat, apoi se amestecă cu o lingură de apă caldă, ou şi sare. Carnea se bate cel puţin 10 min pe un fund de lemn, pentru a îngloba aer.
Se modelează cu mâna rulouri de carne în formă de mititei care se frig pe grătar sau pe o plită foarte încinsă. Pot fi serviţi cu unt.
Se dau copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 140/porţie (cu unt)/porţie

       Ruladă cu carne tocată I (4 porţii x 120 g)
Carne de vită 300 g, pâine 20 g, cartofi 100 g, morcov 100 g, păstârnac 40 g, ceapă 30 g, ulei 40 ml, ou 1 buc, verdeaţă 15-20 g, sare 4-6 g.
Se trece carnea prin maşina de tocat, împreună cu cartofii cruzi, curăţaţi şi spălaţi, pâinea înmuiată în apă şi ceapa fiartă, trecută prin sită. Se amestecă totul foarte bine, se adaugă oul, verdeaţa şi sarea. Se dă aluatului formă de ruladă, se aşază într-o tavă şi se fierbe în apă caldă, cu restul zarzavaturilor curăţate şi tăiate mărunt. Se poate fierbe şi la aburi sau în supă de legume.
Când rulada este fiartă, se unge cu ulei şi se lasă 10 min la cuptor.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 25O/porţie

      Ruladă cu carne tocată II (6 porţii x 120 g)
Carne de vită 400 g, cartofi 200 g, pâine albă (chifle) 60 g, ou 1 buc, verdeaţă 20 g, sare 6-8 g, pesmet 10 g, ulei (unt) 30 ml, lapte 60 ml.
Carnea curăţată de pieliţe se trece de două ori prin maşina de tocat, împreună cu cartoful crud, decojit, şi cu pâinea (chifla) înmuiată în lapte şi stoarsă. Se amestecă cu sarea, verdeaţa tocată mărunt şi cu oul crud. Se rulează pe un fund de lemn şi se presară cu pesmet; se introduce apoi într-un vas cu puţin ulei şi supă de legume (reţeta nr. 1). Se unge pe deasupra cu ulei (unt) fierbinte. Se coace la cuptor până ce se rumeneşte.
Se taie felii şi se serveşte cu piure de cartofi, sote de morcovi sau de dovlecei.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 190/porţie

      Ruladă de cartofi cu umplutură de carne (6 porţii x 120 g)
Carne de vită 300 g, ţelină 75 g, morcov 75 g, roşii 75 g, ulei 30 ml, cartofi 375 g, făină 90 g, ou 1 buc, verdeaţă 15 g, sare 6 g.
Cartofii fierţi în coajă se curăţă şi se dau prin maşina de tocat, apoi se amestecă cu făina, 1/2 din ulei, oul şi sarea; se frământă şi se obţine un aluat vârtos, bine legat. Din acest aluat se întinde, pe un tifon ud, o foaie groasă de aprox. 0,5 cm. Separat, se fierb carnea, morcovii şi ţelina care, după ce s-au răcit, se trec prin maşina de tocat şi apoi se adaugă roşiile fără coji şi sâmburi, verdeaţa tocată mărunt şi restul de ulei. Se frământă bine compoziţia de carne şi apoi se întinde uniform pe stratul de aluat. Se rulează tifonul şi se leagă la cele două capete. Rulada se pune la fiert, aprox. 30 min, fie în apă clocotindă cu sare, fie în supă limpede de legume (reţeta nr. 1). La jumătatea intervalului, se întoarce rulada pe cealaltă parte. Când este gata, se lasă să se răcească în tifon. Se serveşte tăiată în felii (după ce s-a scos din tifon), cu diferite garnituri sau sosuri dietetice.
Se poate da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 240/porţie

      Caroline cu carne (aprox. 10 porţii x 80 g)
Apă 200 ml, unt 100 g, sare 10 g, făină 200 g, ouă 4-5 buc, carne 500 g.
Se face un aluat pripit, astfel: se pune într-o cratiţă să se înfierbânte apa c untul şi sarea. Când apa începe să clocotească, se trage cratiţa pe marginea plitei ; se dă drumul, deodată, fainei cernute. Se freacă repede şi bine, ca să nu se formez cocoloaşe şi se mai ţine pe foc, până când aluatul se desprinde de pe cratiţă. Se d de-o parte şi, după ce s-a răcorit, se adaugă, pe rând ouăle (nu se pune oul urmate decât după ce primul a fost încorporat în întregime). Aluatul trebuie să fie destul d moale, dar să-şi păstreze forma. Din aluat se toarnă, cu un cornet, pe o tavă, mic beţişoare, care se coc în cuptor, la foc iute.
Când beţişoarele s-au copt, li se taie capacul şi se umplu cu carnea, care, în prealabil, a fost fiartă şi apoi tocată.
În loc de carne, carolinele pot fi umplute cu brânză sau cu legume fierte si pasate.
Se dau copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 240/porţi

      Colţunaşi fierţi cu carne tocată (4 porţii x 80 g)
Carne de vită 200 g, sare 5 g, pătrunjel 10 g, gălbenuş de ou 1 buc, ou 2 buc, făină 100 g, unt 20 g.
Carnea fiartă se toacă şi se amestecă cu sarea, pătrunjelul tocat şi gălbenuşi de ou. Separat, se face un aluat din făină, ouă şi 60 ml apă, care se întinde p planşetă; se taie în pătrate, care se umplu cu carne tocată. Se lipesc bine marginii şi se fierb colţunaşii în apă cu sare. Când s-au muiat bine, se scurg şi se opăresc cu unt.
Se servesc cu legume fierte, cu piureuri, cu sos de roşii (reţeta nr. 54) sau cu smântână (15-20 g pentru o porţie)
Calorii: 250/porţi

      Tăiţei cu carne (1 porţie x 120 g)
Tăiţei 40 g, roşii 60 g, carne 50 g, unt (ulei) 10 g, verdeaţă 10 g, sare 1-2 g
Se fierb tăiţeii în apă cu sare aprox. 20 min, se scurg şi se răcesc. Separat, si înăbuşă carnea tocată în ulei (unt) şi puţină apă şi se stinge cu zeamă de roşii; apoi se adaugă verdeaţa tocată. Se amestecă cu tăiţeii înăbuşiţi şi cu carnea şi se pun li cuptor 15 min.
Pot fi serviţi cu 50 ml sos de roşii (reţeta nr. 54) în care se rad 20 g teleme, desărată sau se adaugă 20 g brânză de vaci dată prin sită şi 2-3 g mărar, fin tocat.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 190/porţii
 
       Musaca dietetică de dovlecei cu carne (1 porţie x 150 g)
Dovlecei 125 g, carne de vită 60 g, ulei 10 ml, roşii 75 g, mărar 2-3 g, sare 1-2 g, supă de legume (apă) 20 ml, eventual smântână 15 g.
Dovleceii curăţaţi se opăresc în apă clocotită, se taie felii şi se aşază într-o cratiţă în straturi alternative de dovlecei şi carne fiartă, tocată şi amestecată cu sarea şi cu verdeaţa tocată mărunt. Deasupra se pun roşiile tăiate felii, peste musaca se toarnă apă sau supă de legume (reţeta nr. 1) şi ulei. Apoi, cratiţă se pune la cuptor, de preferinţă în bain-marie, până când dovleceii se înmoaie bine.
Musacaua se poate servi cu smântână, de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 200 (fără smântână)/porţie

      Musaca de cartofi cu carne (6 porţii x 100 g)
Carne 180 g, ulei 45 ml, făină 10 g, ou 1 buc, smântână 15-30 g, verdeaţă 6-10 g, cartofi 300 g, sare 3-6 g, sos de roşii 150 g.
Se trece carnea, curăţată şi spălată, prin maşina de tocat şi se înăbuşă apoi aprox. 30 min cu puţin ulei, sare şi verdeaţă tocată mărunt, până scade complet lichidul. Separat, se fierb în coajă cartofii, se curăţă, se taie rondele şi se aşază într-o tavă, alternând un rând de cartofi cu unul de carne înăbuşită. Separat, se prepară un sos de roşii (reţeta nr. 54) care se toarnă peste musaca. Acesteia i se dă faţă cu un aluat subţire, pregătit din făină, smântână şi ou, care se întinde pe suprafaţa mâncării. Se introduce apoi în cuptor, până când cartofii se înmoaie bine.
Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 200/porţie

      Musaca de vinete cu carne de vită (5 porţii x 120 g)
Carne de vită 300 g, vinete 400 g, roşii 200 g, sare 5 g, ou 1 buc, ulei 50 ml, smântână 75 g, mărar 5 g, cartofi 50 g, făină 10 g, ceapă 50 g, zahăr 5 g.
Carnea şi un cartof curăţat se dau prin maşina de tocat, se înăbuşă, împreună cu ceapa, curăţată, spălată şi tocată, în puţin ulei şi se dau din nou prin maşină. Separat, se înăbuşă roşiile (curăţate de pieliţă şi tăiate), împreună cu zahărul, sarea şi mărarul tocat mărunt.
Vinetele se curăţă, se taie felii, se pune puţină sare peste ele şi, după 30 min, se spală şi se scurg bine. Se dau prin făină şi se înăbuşă în puţin ulei cu apă. Se tapetează cu ele o formă (cratiţă) şi se umplu cu carnea tocată, amestecată cu roşiile, iar deasupra se pune tot un rând de vinete. Se dă la cuptor, în bain-marie, 45 min, apoi o răsturnăm pe un platou (dacă nu se coace musacaua în bain-marie, forma va fi unsă şi presărată cu pesmet).
Se serveşte  caldă, cu smântână deasupra.
Se poate pregăti şi din 300 g carne vită amestecată cu 300 g carne de porc slabă.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 270/porţie

      Ardei umpluţi cu carne (6 porţii x 200 g)
Carne 360 g, ardei gras 600 g (6 buc), ulei 60 ml, orez 20 g, ou 1 buc, verdeaţă 10-15 g, sos de roşii 600 ml, sare 6-8 g.
Se curăţă ardeii de miez şi cotoare, se spală sub jet de apă, fiecare în parte, apoi se opăresc. Se trece carnea prin maşina de tocat, se amestecă cu 1/2 din cantitatea de ulei, cu orezul, verdeaţa tocată mărunt, oul şi sarea. Se umplu ardeii cu această compoziţie şi se fierb, de preferinţă la cuptor, circa o oră, într-un sos de roşii (reţeta nr. 54) la care se adaugă restul de ulei. Se pot servi cu smântână (iaurt) 15 g pentru o porţie.
Se dau de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 200/porţie

      Roşii umplute cu carne (1 porţie x 140-150 g)
Carne 60 g, ulei 15 ml, morcov 10 g, ţelină 15 g, albitură 15 g, roşii 75-100 g (2 bucăţi potrivite), verdeaţă 2-3 g, sare 1-2 g, iaurt 25 g, eventual brânză rasă 10 g.
Se trece carnea prin maşina de tocat, apoi se înăbuşă în ulei şi puţină apă, se adăugă verdeaţa tocată fin şi sarea şi se ţine pe foc, până ce lichidul scade complet.
Roşiile se spală, li se taie căpăcelul, se scobesc de miez cu o linguriţă şi se pun la scurs, cu gura în jos. Apoi se umplu roşiile cu carnea şi se ţin la cuptor 20 min, într-o tavă unsă.
Se pot servi cu iaurt şi, la copiii peste 1 an, cu brânză rasă deasupra. Fără brânză, se pot da copiilor de la vârsta de 9 luni.
Calorii: 150/porţie

      Dovlecei umpluţi cu carne (6 porţii x 150 g)
Dovlecei 750 g, carne 360 g, orez 30 g, ou 1 buc, ulei 60 ml, mărar 15 g, supă de legume 300 ml, smântână 90 g (iaurt 150 g), sos alb dietetic sau sos de roşii 180 ml, sare 6-8 g.
Dovleceii se curăţă de coajă, se taie în două (dacă sunt mai mari), se scobesc de miez cu linguriţa.
Carnea se spală, se fierbe, şi după ce s-a răcit, se trece prin maşina de tocat. Se adaugă sarea, mărarul tocat fin, oul, 1/2 din ulei şi orezul, înăbuşit separat în restul de ulei şi puţină apă. Se frământă tocătura şi se umplu cu ea dovleceii, care se aşază unul lângă altul într-o cratiţă (cu capac) şi se mai înăbuşă la cuptor, în supă de legume (reţeta nr. 1) sau apă. Când s-au înmuiat puţin, se adaugă sos alb (reţeta nr. 45) sau sos de roşii (reţeta nr. 54) şi se lasă încă 15 min la cuptor. Se servesc calzi, cu smântână sau iaurt deasupra.
Se pot da de la vârsta de 9 luni.
Calorii: aprox. 240/porţie

        Dovlecei cu carne de vită (5 porţii x 150 g)
Carne de vită 350 g, ceapă 50 g, ulei 60 ml, dovlecei 750 g, roşii 200 g, sare 5 g, smântână 75 g, mărar 10 g, bulion 10 g, făină 5 g.
Carnea spălată se taie în bucăţi, se sărează şi se înăbuşă în ulei şi puţină apă. Apoi se scoate şi, în sosul rămas, se pun făina şi ceapa tocată, se călesc puţin şi totul se stinge cu puţină supă sau apă şi cu bulion, fierbându-se circa 20 min.
Sosul se strecoară, se toarnă peste carne şi se fierbe până aceasta se înmoaie. La sfârşit se pun peste carne dovleceii curăţaţi şi spălaţi şi tăiaţi bucăţi şi roşiile, curăţate de pieliţe şi tăiate felii şi se mai fierb împreună aprox. 20 min. Se presară verdeaţă tocată mărunt.
Se servesc calzi, cu smântână, de la vârsta de 1 an.
Calorii: 270/porţie

       Fasole verde cu carne de vită (5 porţii x 150 g)
Carne de vită 350 g, fasole verde 600 g, ulei 60 ml, roşii 100 g (bulion 10 g), sare 5 g, făină 5 g, ceapă 50 g, smântână 75 g, pătrunjel 5 g.
Carnea spălată se taie în bucăţi, se sărează şi se înăbuşă în ulei, împreună cu ceapa tocată. Se adaugă apoi făina şi, când aceasta începe să se coloreze, se stinge cu roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii (sau cu bulionul, diluat cu apă).
Fasolea se curăţă, se spală, se taie în bucăţi de mărime potrivită şi se pune peste carne, apoi se fierb împreună. La sfârşit, se presară pătrunjelul tocat mărunt. Se poate servi cu smântână.
Se dă de la vârsta de 1 an.
Calorii: 280/porţie (cu smântână)

       Mazăre cu carne de vită (5 porţii x 150 g)
Carne de vită 350 g, ulei 60 ml, făină 5 g, ceapă 50 g, bulion pastă 10 g, mazăre boabe 600 g, roşii 150 g, mărar 5 g, sare 5 g, zahăr 5 g.
Carnea spălată şi tăiată bucăţi se sărează şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Când este gata, se scoate carnea şi, în sosul rămas, se călesc făina şi ceapa, curăţată, spălată şi tocată; apoi se stinge cu puţină supă sau apă cu bulion. Se fierbe carnea 15 min, după care sosul, strecurat, se toarnă peste carnea înăbuşită şi se continuă fierberea. Mazărea se fierbe separat, împreună cu roşiile, curăţate de pieliţe şi tăiate, şi cu zahărul. Se pune apoi peste carnea fiartă şi se mai fierb împreună 10 min. La sfârşit, se adaugă mărarul tocat.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 260/porţie
 
       Roşii cu carne de vită (5 porţii x 150 g)
Carne 350 g, ceapă 50 g, ulei 78 ml, roşii 750 g, sare 5 g, făină 5 g, pătrunjel 10 g.
Carnea spălată se taie în bucăţi, se sărează, se înăbuşă în ulei. Când este gata se scoate şi, în grăsimea rămasă, se face un sos de făină, ceapa tocată şi sare, care apoi se stinge cu apă (supă de legume). Se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate în felii (sau pastă de bulion 10 g, subţiată în apă). Când carnea este aproape fiartă, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă zeamă de lămâie (dacă avem) şi se mai fierb împreună 30 min.
Se dă la copiii mai mari de 1 an.
Calorii: 260/porţie

       Pasăre cu sos de zarzavat şi macaroane (3 porţii x 150 g)
Carne de pasăre 300 g, morcov 50 g, pătrunjel 50 g, ţelină 50 g, ulei 5 g, făină 5 g, macaroane fierte 200 g.
Carnea se fierbe şi se serveşte cu 50 ml sos de zarzavat, la care se adaugă o garnitură de macaroane peste care se pune puţin unt. Sosul de zarzavat se prepară astfel: zarzavatul curăţat se fierbe în puţină apă cu ulei; se strecoară şi se dă prin sită. Sosul se amestecă cu făina şi se mai dă în 2-3 clocote, împreună cu carnea. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat fin.
Calorii: 235/porţie

       Crochete din carne de vacă (4 porţii x 120 g)
Carne de vacă 240 g, ceapă 15 g, sare 4 g, ou 1 buc, ulei 40 ml, pesmet 7 g, făină 7 g.
Pentru sos: zeamă de carne (lapte) 130 ml, făină 15 g, unt 35 g.
Carnea spălată şi apoi fiartă se taie în bucăţele şi se trece prin maşina de tocat, împreună cu ceapa, curăţată, spălată şi tăiată. Se adaugă sarea şi 1 ou întreg şi se amestecă bine.
Separat, într-o crăticioară, se pune untul la încins şi, când s-a topit, se adaugă făina, apoi zeama de carne (în care a fost fiartă carnea) sau laptele, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloaşe. Se lasă pe foc mic, până când sosul începe să se îngroaşe, apoi se adaugă carnea tocată şi se amestecă bine. După ce s-a obţinut o pastă de consistenţă vâscoasă, se răstoarnă pe un platou şi se lasă să se răcească; apoi se modelează cu mâna crochete rotunde sau lungi de 4-5 cm, care se dau prin făină, prin ou bătut şi la sfârşit, prin pesmet. Se prăjesc pe toate feţele, în uleiul încins. Se servesc cu diverse soteuri de legume (morcovi, mazăre etc).
Calorii: 280/porţie

      Pilaf de orez cu carne de vită (5 porţii x 120 g)
Carne de vită 240 g, zarzavat de supă 50 g, ceapă 30 g, ulei 40 ml, sare 4 g, orez 130 g, unt 12 g.
Carnea se taie în bucăţi şi se fierbe în apă cu sare; se spumează, apoi se pun ceapa şi zarzavatul tăiate în în patru şi se fierbe totul aprox. 1 1/2 oră, până când carnea este fiartă. Orezul ales şi spălat se înăbuşă în ulei, apoi se strecoară peste el supa, se sărează şi se dă la cuptor, într-un vas cu capac. Când orezul este gata, se pun bucăţile de carne, iar deasupra untul.
Calorii: 290/porţie

      Ciulama de carne de vită (4 porţii x 150 g)
Carne de vită 300 g, făină 18 g, unt 20 g, ceapă 40 g, morcov 75 g, rădăcină de pătrunjel 40 g, sare 5 g.
Carnea spălată, se taie în bucăţi şi se fierbe în apă cu sare; se spumează, apoi se pun ceapa şi zarzavatul tăiate în bucăţi mari şi se continuă fierberea, până când carnea este gata. Separat, se căleşte puţină făină în unt şi se stinge cu zeama în care au fiert carnea şi zarzavaturile. Se amestecă bine, pe foc domol, ca să nu se formeze cocoloaşe; apoi, în acest sos scăzut, se pun bucăţile de carne fiartă.
Calorii: 180/porţie

      Ciulama din carne de pasăre (6 porţii x 150 g)
Carne de pasăre 600 g (6 bucăţi), ceapă 80 g, morcov 50 g, rădăcină de pătrunjel 50 g, unt (ulei) 50 g, făină 25 g, lapte 100 ml, zeamă de carne, sare 10 g.
Bucăţile de carne de pasăre (aripi, spate, picioare etc.) se fierb, împreună cu morcovul şi pătrunjelul, curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi bucăţi mari şi cu 1/2 din sare.
Separat, se pregăteşte ciulamaua: într-o cratiţă se încinge untul (uleiul), se amestecă cu făina, apoi se stinge cu lapte şi cu zeamă de carne (zeama în care au fiert pasărea şi legumele), amestecând mereu, ca să nu formeze cocoloaşe. Se fierbe până când sosul capătă consistenţa unei smântâni groase, se adaugă restul de sare şi bucăţele de carne şi se mai dă un clocot. Cratiţa cu ciulama se ţine, până când se serveşte, într-un vas cu apă clocotită, deoarece nu mai este la fel de gustoasă dacă se reîncălzeşte. Se serveşte fierbinte, cu mămăliguţă, copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 220/porţie

       Ciulama dietetică (1 porţie x 120-150 g)
Carne de vită 70 g (carne de pasăre 100 g), morcov 15 g, albitură 15 g, lapte 25 ml, făină 8 g, unt 5 g, smântână 10 g, sare 1-2 g, apă 150-200 ml.
Bucăţile de carne se fierb în apă cu zarzavaturile curăţate şi tăiate în felii mari şi cu sarea; apoi, zeama se strecoară.
Supei strecurate i se adaugă făina desfăcută în puţin lapte rece şi restul d lapte. Se fierbe 15 min, amestecând continuu. Când ciulamaua este bine fiartă, s adaugă smântână, untul. Toată această compoziţie, bine amestecată, se toarn peste carnea fiartă. Această ciulama se poate da de la vârsta de 7 luni. In acest caz după ce a fiert carnea, aceasta poate fi tocată.
Calorii: 220/porţie

      Pilaf cu carne de pasăre (1 porţie x 150 g)
Carne de pasăre 100 g, orez 40 g, morcov 15 g, păstârnac 10 g, supă d legume 150 ml, pătrunjel verde 2-3 g, mărar 1-2 g, unt 10 g.
Carnea de pasăre tăiată în bucăţi se pune la fiert în apă rece. Morcovii si albitura se curăţă, se spală, se rad şi se pun în apa în care fierbe carnea.
Separat, orezul ales şi spălat se înăbuşă în 5 g unt şi puţină supă (în care a fiert carnea şi legumele), apoi se completează cu cea rămasă şi când dă în fiert, s acoperă cu un capac şi se ţine la cuptor 30-40 min.
Când este gata, se adaugă carnea, restul de 5 g unt şi verdeaţa tocată.
Se poate da copiilor de la vârsta de 7 luni. Pentru sugarii mici, carnea se toacă.
Calorii: 300/porţi

      Chifteluţe de pasăre cu sos de smântână (10 porţii x 100 g)
Carne de pasăre 600 g, pâine albă 80 g (2 felii), ceapă 80 g, ulei 100 ml, fain 40 g, lapte 300 ml, smântână 150 g, unt 20 g, ou 1 buc, sare 10 g, pătrunjel 10-12 g
Carnea de pasăre se scoate de pe os, pâinea se înmoaie în lapte şi se stoarc bine, ceapa (curăţată şi spălată) se taie în felii şi se căleşte uşor, în puţin ulei, ape toate se trec prin maşina de tocat.
Tocătura se amestecă cu oul crud şi 1/2 din verdeaţă şi sare. Din acest ameste se modelează cu mâna chifteluţe mici, se dau prin făină, se prăjesc în ulei şi se aşază pe un castron. Făina rămasă se căleşte uşor în unt, apoi se stinge cu lapte ; smântână şi se amestecă bine cu o lingură de lemn; se adaugă restul de sare, se fierbe sosul la foc mic 20-25 min şi se toarnă peste chifteluţe. Se mai fierb împreuna câteva minute, se presară deasupra restul de verdeaţă tocată mărunt şi se servesc calde.
Calorii: 260/porţie

      Mâncare de pasăre cu mărar (6 porţii x 120 g)
Carne de pasăre 600 g, ulei 30 ml, mărar 6-7 legături, pătrunjel 30 g, faina 3 g, sare 6-8 g, ceapă 50 g.
Bucăţile de carne de pasăre se spală, se scurg bine de apă şi se rumenesc uşor împreună cu ceapa tocată mărunt, în uleiul încins; se toarnă puţină apă şi se fierb înăbuşit
Mărarul se curăţă, se spală în mai multe ape, se taie mare şi se adaugă la bucăţile de carne. Se presară făina, se amestecă cu lingura, se adaugă 50-60 ml apă şi sarea şi se continuă fierberea (într-un vas cu capac) circa 40 min.
Se adaugă pătrunjelul verde tocat şi se mai dă un clocot, după care mâncarea poate fi servită.
Calorii: 140/porţie

      Mâncărică de pui (5 porţii x 120 g)
Carne de pui 500 g, unt (margarina) 25 g, făină 25 g, ceapă 40 g, sare 5 g, gălbenuş de ou 1 buc, smântână 25 g, pătrunjel verde 10 g.
Carnea de pui, tranşată în bucăţi nu prea mari, se înăbuşă în untul (margarina) încins. Se presară apoi făina, se amestecă cu o lingură, se toarnă o ceaşcă de apă, se adaugă ceapa şi pătrunjelul (numai curăţate şi spălate, fără a le tăia) şi se fierb toate înăbuşit, la foc domol, 40-45 min. Se îndepărtează apoi ceapa şi verdeaţa şi se pune sare. Gălbenuşul se freacă cu smântână şi se amestecă cu sosul de la carne, ţinând cratiţa pe foc mic, ca să nu se taie smântână.
Bucăţile de carne se aşază pe o farfurie (platou), se toarnă deasupra sosul şi se serveşte imediat.
Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 240/porţie

      Pui cu fasole verde (5 porţii x 150 g)
Carne de pui 500 g, ceapă 50 g, făină 5 g, ulei 50 ml, fasole verde 750 g, roşii 150 g, bulion pastă 10 g, mărar 10 g, sare 7 g.
Bucăţile de carne de pui, curăţate şi spălate, se sărează şi se prăjesc uşor în ulei, după care se aşază într-o cratiţă. în uleiul rămas, se căleşte ceapa, curăţată şi tăiată mărunt, apoi se presară cu făină, se amestecă puţin şi se stinge cu bulionul subţiat cu apă. Se fierbe 15 min, după care se pune în cratiţă, peste bucăţile de carne. Se adaugă restul de sare şi se mai fierbe încă 30 min.
Între timp, fasolea curăţată şi spălată se pune la fiert în apă clocotită, într-un vas acoperit cu capac. Când este bine fiartă, se strecoară, se pune în cratiţa cu carne şi se fierbe în continuare, circa 20-25 min. Roşiile se curăţă de pieliţă, se taie felii şi se pun peste carne şi fasole. Se ia apoi cratiţa de pe plită şi se dă la cuptor, să mai fiarbă 10 min. Se presară cu mărar tocat fin şi se serveşte caldă.
Alt mode de preparare: păstăile de fasole curăţate şi spălate se taie în lung şi se pun în uleiul rămas de la prăjitul cărnii să se călească o dată cu ceapa. Se adaugă puţină apă şi se fierbe până când scade bine. Făina se amestecă cu bulionul, se subţiază cu apă, se toarnă peste bucăţile de carne, continuându-se fierberea, până când totul este bine pătruns. în continuare se procedează ca în reţeta anterioară.
Calorii: 280/porţie

      Pui cu mere (5 porţii x 150 g)
Carne de pui 500 g, mere creţeşti 500 g, ulei 25 ml, unt 10 g, zahăr 5 g, făi 5 g, pătrunjel verde 10 g, sare 7 g.
Bucăţile de carne de pui curăţate şi spălate se rumenesc pe toate părţile ulei, apoi se adaugă câteva linguri de apă şi se fierb înăbuşit la foc domol.
Între timp se curăţă merele de coajă, se scoate căsuţa cu sâmburi şi se taie felii. Când carnea este aproape fiartă, se pun în cratiţă merele tăiate, 200 ml apă se sărează. Cojile de mere se fierb în puţină apă, care se strecoară şi se folose; pentru prepararea sosului. Zahărul se caramelizează uşor (până capătă o culoa aurie) şi se stinge cu apa în care au fiert cojile de mere.
Separat, se înfierbântă într-o crăticioară untul, se adaugă făina şi, când aceas capătă o culoare uşor gălbuie, se stinge cu sosul de zahăr ars. Se fierbe câte minute şi apoi se toarnă peste mâncare. Se mai lasă să fiarbă împreună, amestecai uşor, cu grijă ca să nu se sfărâme merele. Când este gata se presară verdeaţă tocai Se serveşte imediat.
Se poate da copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 240/porj

      Pui cu mazăre (5 porţii x 150 g)
Carne de pui 500 g, mazăre 500 g, ceapă 75 g, roşii 150 g, ulei 50 ml, făii 5 g, zahăr 5 g, mărar 10 g, sare 7 g.
Bucăţile de pui, curăţate şi spălate, se rumenesc în uleiul încins, apoi se se şi se pun într-o cratiţă. Ceapa curăţată şi tocată mărunt se căleşte în uleiul rama Când este bine înmuiată şi uşor îngălbenită se adaugă făina şi se stinge cu apă. Se fierbe încă 10-15 min, apoi se toarnă peste carne.
Separat, se fierbe înăbuşit mazărea în puţină apă, cu zahărul şi sarea. Dupa 30-35 min, mazărea se pune peste carnea din cratiţă. Se continuă fierberea încă 2 min. Se pun deasupra roşiile tăiate felii şi când mâncarea este aproape gata, se presară deasupra mărarul tocat.
Se serveşte caldă, copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 250/porţ

      Pui cu mazăre şi fasole verde (5 porţii x 150 g)
Carne de pui 500 g, ceapă 50 g, ulei 50 ml, mazăre boabe 175 g, fasole vere 150 g, bulion 10 g, smântână 100 g, verdeaţă 10 g, sare 7 g.
Bucăţile de carne se rumenesc uşor în uleiul încins, împreună cu ceapa, curăţal şi tocată. După ce s-au prăjit puţin se toarnă o ceaşcă de apă, în care s-a desfacut bulionul. Se lasă să clocotească 25-30 min şi se adaugă fasolea tăiată în bucăţi d 3-4 cm şi mazărea, continuând fierberea şi având grijă ca să adăugăm mereu ap pierdută prin evaporare. După ce totul este bine fiert, se lasă să scadă, se adaugă smântână şi sarea, se presară deasupra verdeaţa tocată mărunt şi se mai dă un clocot. Se serveşte caldă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 260/porţie

      Pui cu morcov şi sos de roşii (10 porţii x 150 g)
Carne de pui 1 kg, ulei (margarina) 100 ml, morcov 1,2 kg, făină 10 g, lapte 100 ml, roşii 300-400 g (bulion 2-3 linguri), caşcaval 50 g, zahăr 5 g, sare 15 g.
Bucăţile de carne de pui spălate se pun la fiert, în apă, până când carnea este bine pătrunsă. Între timp, se fierb roşiile, apoi se dau prin sită.
Din ulei (margarina), făină şi lapte se prepară un sos alb, care se amestecă cu roşiile pasate şi cu zahărul şi se mai dau câteva clocote. Morcovul spălat, curăţat şi tăiat bastonaşe lungi de 3-4 cm şi groase de 1 cm sau în rondele subţiri, se pune la fiert. Când morcovul se înmoaie, se adaugă sosul şi bucăţile de carne, se sărează şi se mai fierb împreună 10-15 min.
Se serveşte caldă copiilor mai mari de 9 luni. La cei de peste 1 an se poate pune deasupra caşcaval ras.
Calorii: 260/porţie

      Pui cu roşii (5 porţii x 150 g)
Carne de pui 500 g, ulei 50 ml, ceapă 50 g, făină 5 g, bulion 10 g, roşii 750 g, zahăr 5 g, sare 7 g, verdeaţă 10 g.
Bucăţile de pui se rumenesc în ulei încins, după care se pun într-o cratiţă. În uleiul rămas se căleşte csapa, curăţată şi tăiată mărunt. Când este uşor îngălbenită, se adaugă făina şi se stinge cu bulionul subţiat cu apă. Se mai dau câteva clocote şi se toarnă peste bucăţile de pui, lăsându-le să fiarbă împreună încă 20 min. Se adaugă apoi sarea, zahărul şi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate felii, după care cratiţa se dă la cuptor, la foc potrivit; după 10 min, mâncarea este gata.
Se presară verdeaţa tocată mărunt şi se serveşte caldă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 260/porţie

      Pui cu sos alb şi garnitură de orez (6 porţii x 120 g)
Carne de pui 400 g, ceapă 40 g, morcov 25 g, rădăcină de pătrunjel 25 g, unt (margarina) 75 g, făină 10 g, orez 100 g, zeamă de lămâie 10 ml (sare de lămâie), gălbenuş de ou 1 buc, sare 7 g.

Bucăţile de carne spălate se pun la fiert în circa 2 litri de apă cu puţină sare (3 g) şi cu zarzavaturile întregi. În timp ce carnea fierbe, se spumează, apoi se acoperă vasul şi se fierbe în continuare. Când este bine fiartă, se strecoară; carnea se păstrează într-un vas acoperit. Din 50 g unt (margarina), făină şi zeama în care a fier carnea, se prepară un sos alb mai subţire, care se fierbe 25 min; apoi se amestecă ci gălbenuşul şi cu 2 g sare, se acreşte după gust şi se toarnă peste bucăţile de carne fiartă.
Orezul se alege, se spală şi se căleşte uşor în restul de unt (margarina) apoi se stinge cu două ceşti de zeamă în care a fiert pasărea. După ce a dat un clocot, se adaugă 2 g sare şi se pune într-un cuptor încălzit, ţinându-se la foc mic 25 min Bucăţile de carne se servesc cu garnitura de orez.
Se poate da copiilor de ia vârsta de 9 luni.
Calorii: 250/porţie

      Anghemacht din carne de pasăre (7 porţii x 120 g)
Carne de pasăre 500 g, zarzavat de supă 75 g, ceapă 50 g, unt (ulei) 60 g făină 20 g, zeamă de lămâie 5 ml, sare 7 g, cartofi 250 g.
Bucăţile de carne se pun la fiert cu zarzavatul, curăţat dar întreg, cu ceapa curăţată şi tăiată în jumătăţi şi cu sarea. Se spumează şi când carnea este fiartă, se scoate şi se strecoară zeama. Separat, se căleşte foarte puţin făina în unt (ulei) şi se stinge cu zeama strecurată. Acest sos se mai fierbe circa 30 min, la foc moderat amestecând ca să nu se prindă. Se acreşte cu zeama de lămâie şi apoi se răstoarne peste bucăţile de carne. Cartofii se fierb în coajă, apoi se curăţă şi se servesc cu garnitură.
Mâncarea se consumă caldă şi se recomandă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 210/porţie

      Carne de pasăre cu dovlecei (7 porţii x 150 g)
Carne de pasăre 500 g, ceapă 50 g, ulei 50 ml, dovlecei 750 g, roşii 200 g sare 7 g, smântână 75 g, mărar 10 g, bulion 10 g.
Bucăţile de carne, curăţate şi spălate, se înăbuşă în ulei. Se scoate apoi carnea şi, în sosul rămas, se pun făina şi ceapa (curăţată şi tocată), se călesc puţin şi se sting cu bulionul subţiat în puţină apă; se fierb circa 20 minute. Se strecoară sosul peste carne şi se continuă fierberea până când carnea se înmoaie. Acum se pun peste carne dovleceii curăţaţi şi tăiaţi rondele, împreună cu roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate felii. Se mai fierb 20-30 min. La sfârşit se presară verdeaţa tocată mărunt. Se serveşte cu smântână copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 190/porţie

      Carne de pasăre cu cartofi noi sau vechi (7 porţii x 150 g)
Carne de pasăre 500 g, cartofi (noi sau vechi) 500 g, ulei 50 ml, roşii 100 g (bulion 10 g), sare 7 g, verdeaţă 10 g, ceapă 50 g, smântână 100 g. Carnea tăiată bucăţi se sărează şi se înăbuşă în ulei, apoi se pune ceapa, curăţată şi tocată şi, când este puţin colorată, se stinge cu apă. Se fierbe în continuare, se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi în felii potrivite. Când carnea şi cartofii sunt aproape gata, se adaugă roşiile, curăţate de pieliţă şi tăiate felii (bulionul subţiat cu apă) şi se dau la cuptor circa 20 min. La sfârşit, se pune verdeaţa tocată mărunt, iar când se serveşte se adaugă smântână.
Se poate prepara şi cu carne de vacă (700 g pentru 10 porţii).
Se dă copiilor mai mari de 9 luni.
Calorii: 230/porţie

      Friptură înăbuşită, dietetică, din carne de vacă (3 porţii x 120 g) Carne de vacă 250 g, morcov 100 g, rădăcină de pătrunjel 25 g, păstârnac 25 g, cartofi 100 g, roşii 100 g, supă de zarzavat 100 ml, ulei 30 ml, sare 5 g, eventual suc de lămâie 2-3 ml.
Se curăţă carnea de pieliţe şi zgârciuri, se spală şi se împănează cu felii lungi de morcovi şi cartofi, curăţaţi şi spălaţi. Se pun apoi carnea împănată şi restul zarzavaturilor, curăţate şi spălate, să fiarbă înăbuşit în supa de legume (reţeta nr. 1), într-o cratiţă cu capac. Când carnea poate fi uşor pătrunsă cu furculiţa, legumele se trec printr-o sită. În sosul obţinut se adaugă ulei, sare şi se mai dă un clocot; se poate acri cu suc de lămâie sau cu 2 linguri de suc de roşii crude.
Se poate da de la vârsta de 9 luni (eventual, carnea poate fi tocată).
Calorii: 270/porţie

      Friptură înăbuşită de vacă (2 porţii x 120 g)
Carne de vită 150 g, făină 5 g, supă de legume 100 ml, ulei 20 ml, sare 2-3 g, smântână 30 g.
Carnea tăiată în bucăţi se sărează şi se lasă să fiarbă înăbuşit în ulei cu puţină apă, într-o cratiţă cu capac. Separat, se bat făina şi smântână în supa de legume (reţeta nr. 1). Se fierbe circa 10 min după care se adaugă carnea şi se mai fierb împreună încă 20 min.
Se dă copiilor mai mari de 1 an.
Calorii: 210/porţie

        Rasol din carne de vacă sau de pasăre (3 porţii x 120-150 g)
Carne de vacă 250 g (carne de pasăre 300 g), morcov 100 g, cartofi 100 g, pătrunjel rădăcină 40 g, păstârnac 25 g, felină 20 g, sare 3-4 g, apă 600 ml.
Se pune carnea la fiert în apă clocotindă. Pe parcurs se spumează. Când carnea este pe jumătatea fiartă, se adaugă zarzavaturile, curăţate şi spălate. După ce au fiert, se adaugă sarea; zarzavaturile se scot, se taie cubuleţe sau în felii rotunde şi se adaugă ca garnitură la bucăţelele de carne. Pentru a-i schimba aspectul şi gustul, rasolul se poate servi cu diferite sosui (vezi capitolul „Sosuri").
Supa de la rasol se poate servi cu diverse garnituri (tăiţei, fidea, orez, găluşte legume etc).
Rasolul se poate da de la vârsta de 7 luni; pentru copiii sub 1 an, carnea poat fi tocată.
Calorii: 180/porţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu